https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/policie-se-pokusila-rozpustit-poklidny-protest-greenpeace
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Policie se pokusila rozpustit poklidný protest Greenpeace

15.5.2000 15:00 | PRAHA (EkoList)
Zhruba deseti aktivistům české pobočky Greenpeace, kteří před japonskou ambasádou v Praze dnes protestovali proti zadržování svých čtyř kolegů japonskými úřady, dělala společnost přibližně stejně početná skupina policistů. "Naši čtyři aktivisté jsou zadržováni japonskou policií už sedmý den," říká mluvčí českých Greenpeace Václav Vašků. Čtyři horolezci, Al Baker, Maleen van Poecková, Clement Lam a Paul Schot, byli zatčeni minulý týden během protestu proti znečišťování ovzduší dioxiny.
 

doklady

Policisté kontrolují doklady aktivistům Greenpeace, protestujícím před japonskou ambasádou v Praze proti zadržování svých kolegů japonskou policií. Foto: Jakub Kašpar/EkoList

Členové Greenpeace přišli dnes před japonské velvyslanectví v Praze převlečení za vězně, doprovázení i "bachařem". Před budovou ambasády už na ně čekali policisté a zatarasený chodník. Policisté protestující vyzvali k rozchodu, protože happening nebyl ohlášeným shromážděním. Protože aktivisté Greenpeace na jejich výzvu nereagovali zjistili policisté totožnost všech účastníků protestu i některých novinářů, včetně reportéra EkoListu. Ředitel české pobočky Greenpeace Jiří Tutter pak za asistence policie předal zástupci velvyslanectví dopis, v němž požádal japonského velvyslance o to, aby se zasadil o propuštění čtyř zadržovaných japonských horolezců. "Chceme protestovat proti postupu japonských úřadů, které se nestoudně pokusily umlčet legitimní protest proti vypouštění toxických látek do prostředí," říká Jiří Tutter.

lezec

Aktivisté Greenpeace protestovali proti znečišťování ovzduší toxickými dioxiny, vypouštěnými největší japonskou spalovnou odpadů Toshima Ward. Foto: Greenpeace/Kiryu

Podobné protesty dnes proběhly v patnácti zemích světa a ke Greenpeace se v nich připojila i organizace na obranu lidských práv Amnesty International. "Aktivisté jsou nadále zadržováni bez jakéhokoli obvinění či žaloby a bez možnosti kontaktu s vnějším světem," praví se v prohlášení Amnesty International. Věznění aktivisté Greenpeace byli na příkaz soudce v pátek 12. května přemístěni do tzv. náhradního vězeňského systému Daiyo Kangoku. "Tento systém umožňuje policii vyslýchat zadržené bez jakékoli kontroly často i mnoho hodin bez přestávky, slovně je napadat a držet je pod 24hodinovou kontrolou. Zatčení se pak často přiznávají, i když jsou nevinní," popisuje podstatu Daiyo Kangoku Václav Vašků. Používání tohoto systému odsoudila ve své zprávě o Japonsku mj. i Komise OSN pro lidská práva.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist