https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/policiste-v-ostrave-hledaji-zhruba-metrove-mlade-krokodyla-uteklo-chovateli
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Policisté v Ostravě hledají zhruba metrové mládě krokodýla, uteklo chovateli

26.7.2021 14:49 | OSTRAVA (ČTK)
Jedná se o krokodýla čelnatého. Ilustrační foto
Jedná se o krokodýla čelnatého. Ilustrační foto
Policisté v Ostravě intenzivně hledají zhruba metrové mládě krokodýla, které uteklo chovateli ze zahrady v Závodní ulici. Upozornili, že krokodýl může být nebezpečný. Je mrštný a je schopen ulovit menší psy či kočky. ČTK to řekla policejní mluvčí Eva Michalíková.
 

Policie se o útěku zvířete dozvěděla dnes před 12:00, ze zahrady krokodýl utekl zřejmě v sobotu odpoledne. Jde o druh krokodýl čelnatý (Osteolaemus tetraspis).

"Vzhledem k tomu, že zvíře je už dva dny bez potravy, může být pro veřejnost nebezpečné. Dle konzultace s odborníkem by mohl začít vyhledávat vodní toky, případně se uschovat v listnatém terénu, kde je stín," uvedla Michalíková. Po krokodýlovi podle ní pátrají policisté speciální pořádkové jednotky s policisty z obvodního oddělení.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (20)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

26.7.2021 17:21
Ono už je to pár let, kdy v Hrabůvce jedny manévry kvůli krokodýlovi byly. Někdo nahlásil, že krokodýl leží pod keři. Přijela policie odborníkem na odchyt a pak se zjistilo, že to je vycpanina.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.7.2021 20:37 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Vycpanina medvěda brtníka.
Odpovědět
Hu

Hunter

26.7.2021 18:16
Osteolamus tetraspis není nijak nebezpečný. Panika a hysterie, bouře ve sklenici vody. Až si ho někdo někde všimne, tak ho prostě chytí a vrátí majiteli.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

26.7.2021 18:28 Reaguje na Hunter
Pochopte, že místní stránky jsou tak trochu bulvár. Kdyby napsali, že utekla taková trochu přerostlá ještěrka, která není vůbec nebezpečná, tak by si to autor ods.....kákal.
Odpovědět
Hu

Hunter

26.7.2021 18:41 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Jo, já vím. Mám na pravý ruce drobné jizvy od Caiman crocodilus a ani nebyl moc velkej :-). Když jsme ve Dvoře K. sondovali pohlaví u velkých krokošů to bylo jiný kafe :-). A s nilákama v Africe se taky moc nežertuje :-). A kolega v Kanadě měl johnstoňáka úctyhodných rozměrů a s tím taky nebyla moc legrace :-). Osteolamus je fakt jen taková přerostlá ještěrka.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

26.7.2021 18:55 Reaguje na Hunter
Nilák tak do metru ještě ujde, ale třeba kubáňáci jsou draci i jako malí.
Odpovědět
Hu

Hunter

26.7.2021 19:00 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Kubaňáci jsou neuvěřitelně agresivní, ale stejně tak johnstoňák nebo velký nilák. Ale jinak krokoši jsou velmi inteligentní a neuvěřitelní predátoři.Každý krokoš do metru délky je v pohodě, problémy začínají až potom :-). Znáte historku o Sweatheart v Austrálii? Inspirace pro Mike Crocodile Dundee, zcela vážně, dokonce má vlastní sochu v nějaký tý zakopaný australský prdeli :-)._
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

26.7.2021 19:29 Reaguje na Hunter
To jste mi připomněl, jak vykládal jeden český herec, že jel hrát pro krajany v Austrálii. Byli na pobřeží a onen pán se rozhodl, že se půjde vykoupat do moře. Ptal se doprovodu, zda tam jsou žraloci. Ti řekli že ne. Tak se svlékl do plavek a skočil do vody. V tom ze břehu kolem něj do vody profičel strašně velký mořský krokodýl. Dotyčný v tu rány vyběhl na břeh a začal krajanům nadávat. A oni řekli:" Nojo, ale na krokodýly ses neptal." :)))
Odpovědět
Hu

Hunter

26.7.2021 20:23 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
No jo, dneska si zhýčkaní Evropané myslí, že svět musí být bezpečné místo jako Evropa, kde nemáme velké predátory a žijí v domnění, že to tak je všude a ono ne :-).

https://en.wikipedia.org/wiki/Sweetheart_(crocodile)#:~:text=Sweetheart%20was%20the%20name%20given%20to%20a%205.1,is%20no%20known%20case%20of%20his%20attacking%20humans.

Dost se liší místní legenda, předávaná ústně, od oficiálně publikovaných dat. Nebyl jsem tam, mám to zprostředkovaně od kamaráda, který tam strávil dost času. Údajně Sweatheart zabil několik rybářů (pytláků) nejen z lodí, ale i ze břehu a údajně i dva profi lovce, co se ho pokoušeli odchytit do pasti. Začátek filmu Crocodile Dundee na to odkazuje. Byl to salt water crocodile, teritoriální samec. No a teď ho maj v muzeu :-) vycpanýho :-). V Africe v blízkosti loklit s výskytem niláků vřele doporučuji nepřibližovat se blíž jak 5 m od břehu a když už tam v takový lokalitě musíte stanovat, tak minimálně 50 m od břehu a dobře zazipovaný stan, venku pod širákem jen ve spacáku to není ono, takových už na to dojelo :-). Naprostá většina těchto případů se do žádných statistik nedostane.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

26.7.2021 20:36 Reaguje na Hunter
Pokud bych jel do Afriky, určitě bych tam nestanoval ani sto metrů od vody. Kromě krokoušů tam běhají zubaté potvůrky i na břehu a nebo se nějaký slon či hroch může rozhodnout, že můj stan do té jejich přírody nepasuje. A k nám už se velké šelmy začínají vracet. Slováci by mohli vyprávět. Akorát škoda, že u nás je dost chladno na takové, jako jsou krokodýli nebo aligátoři.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.7.2021 10:54 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
S globálním oteplováním se Afrika přenese k nám a pokud budeme mít dost vody, i krokouši budou.
Už dnes prý dokáží přezimovat zatoulané vodní želvy (bahenní?).
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

27.7.2021 14:09 Reaguje na Pavel Hanzl
Želva bahenní je místní vlastně vyhubený druh. Žijí snad prý dokonce i v Litvě. Pomalu se vrací do přírody ČR. Asi máte na mysli ty z terárek vyházené přerostlíky ž. nádherné apod.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

27.7.2021 17:28 Reaguje na Pavel Hanzl
Bahenní želva je skutečně náš původní druh a dokonce i jižní populace z Bulharska jsou schopny se tady množit. A co se týče těch krokoušů, tak jsem četl článek s fotkami o aligátorech severoamerických z horní hranice jejich výskytu, kdy v zimě, která je tam celkem mírná, vystrčili čumáky z vody a tak se nechali zamrznout. Mráz tam naštěstí není moc silný a netrvá dlouho, ale stejně to byl hezký pohled na zamrzlou hladinu, z které koukají krokodýlí tlamičky. Pokud se ještě trochu oteplí, můžeme to mít i tady.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.7.2021 18:37 Reaguje na Hunter
No, vypadá jako hodný psík a pokud bych ho potkal, že bych ho s nadšením chytil a vrátil majitelu si netroufnu slíbit.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

26.7.2021 18:52 Reaguje na Pavel Hanzl
Já teda nevím, ale pokud si někdo plete krokodýla, byť malého, se psem, buď ve škole chyběl na přírodopis, nebo by měl urgentně navštívit očního lékaře.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.7.2021 20:36 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
V obcích kolem Rimasomby, Gombaseku a Piery - Chynu pobíhali kdysi tvorové, kteří vypadli jako psík křížený s krokodýlem, celkem běžně.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

26.7.2021 20:38 Reaguje na Pavel Hanzl
Já už díky věku začínám zapomínat a co tady pobíhalo za dob mého mládí, si nepamatuji. :)))
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

27.7.2021 14:12 Reaguje na Hunter
Hlavně asi dostane pokutu - jde o zvíře vyžadující zvláštní péči , bez souhlasu SVS a hlavně bez zaplacených správních poplatků :-)) . Takových chovů v ČR je mraky
Odpovědět

Jirka Černý

27.7.2021 15:24 Reaguje na Petr Pekařík
Pokuta prý až milión a je chudák ve stresu, takže kočky a raťafáky konzumovat nebude, už ho nechci.
Odpovědět

Jirka Černý

27.7.2021 12:00
Asi moc nebezpečí nehrozí, ale nic to nemění na faktu že když budu mít doma krokodýla měl bych mít i adekvátně oploceno. Dobré info že žere malé čokly a kočky, ještě by mohl lovit kuny a hned si pro něj jedu.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist