Pomohou mořské řasy nastartovat Austrálii nové průmyslové odvětví?
Mikrořasy, jimiž se zabývá zakladatel centra profesor Wei Zhang, jsou jednobuněčné fotosyntetizující organismy. Vynikají přitom svými nutričními hodnotami. Jsou velmi bohaté na omega 3 mastné kyseliny, které jsou důležité pro mozek, zrak a také pomáhají v boji proti onemocnění srdce.
„Mikrořasy mají širokou škálu výživových hodnot a pomocí technologie se dají upravit tak, aby uměly uspokojit každého. Umíme vytvořit typy, které budou obsahovat například více proteinů, tuku nebo sacharidů. A podle toho mohou být použity v mnoha pokrmech. Používají se třeba ve zdravých ‚masových‛ burgerech, paštikách, nebo dokonce k výrobě kaviáru,“ říká Zhang.
Mořský bioprůmysl podle vědců z Centra nabízí jedinečnou příležitost – a to celé Austrálii. Do roku 2030 bude totiž na Zemi asi 8,5 miliardy lidí. Očekává se, že poptávka po zemědělských produktech jako je jídlo a krmivo vzroste asi o 15 %. Zároveň s tím se ale bude postupně snižovat množství orné půdy. Profesor Zhang spolu s kolegy doufá, že by jejich funkční potraviny mohly v této situaci pomoci.
A také věří, že by Austrálie mohla z tohoto průmyslu dobře profitovat. Po mořských bioproduktech je celosvětově čím dál vyšší poptávka, ať se jedná o hnojivo, krmivo pro zvířata, doplňky stravy či léky určené na prevenci chorob. V roce 2014 byla odhadovaná hodnota mořského průmyslu 176 miliard USD. Austrálie na něm měla ale podíl pouze 200 milionů USD. Vědci z Centra doufají, že by australská „modrá ekonomika“ mohla mít už v roce 2025 hodnotu 100 miliard USD.
Pod Austrálii spadá asi 10 milionů km2 mořského teritoria a australské pobřeží má podle Zhanga pro růst řas ideální podmínky. „Z komerčního hlediska jsou nejcennější chaluhy (tzv. hnědé řasy) a ruduchy (tzv. červené řasy). Těch je kolem Austrálie sice hodně, ale nemůžeme je z moře pouze brát. Musíme vyvinout takovou technologii, která nám zaručí, že budeme tyto přírodní zdroje využívat udržitelně a uchováme je do budoucnosti,“ komentuje profesor.
Řasy rostou v bioreaktorech, které mohou podle vědců pomoci v boji proti emisím skleníkových plynů a klimatické změně. Jednotka je velká 90 x 90 x 210 cm a může absorbovat až 400x víc oxidu uhličitého než stromy. Některé varianty mikrořas mohou díky slunečním paprskům vytvářet kyslík a přetvářet oxid uhličitý na uhlík stejně jako rostliny. „Mikrořasy jsou proto často nazývány dešťovými pralesy oceánů. V kombinaci s tím, že se dají udržitelně pěstovat a mohou se z nich vyrábět ekologicky šetrné produkty, opravdu věříme, že se mohou stát superpotravinou budoucnosti,“ dodává profesorka Kirsten Heimann z Centra rozvoje mořských bioproduktů.
reklama
Dále čtěte |
Další články autora |
Online diskuse
Všechny komentáře (4)
Miroslav Vinkler
30.1.2021 09:58Jen tak dál.
Karel Zvářal
30.1.2021 12:21Jan Šimůnek
30.1.2021 14:59Byl jsem svědkem pokusu krmit krávy fermentovanou slámou (i příslušnou houbu měli patentovanou) a skončilo to průserem vč. toho, že vedoucí projektu šel na pár let sedět.
Tyhle malé mršky totiž vetšinou obsahují látky, které při dlouhodobém podávání teplokrevným živočichům škodí, případně mají velmi problematické spektrum aminokyselin. Asi by se tyhle věci daly napravit genetickou manipulací, ale pak je to pro zaostalou EU (včetně výrobků z toho) totálně tabu.