https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/populaci-jelenovitych-ohrozuje-nepuvodni-parazit-z-dalneho-vychodu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Populaci jelenovitých ohrožuje nepůvodní parazit z Dálného východu

17.5.2022 12:24 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Populaci jelenovitých v Česku ohrožuje nepůvodní parazit původně se vyskytující pouze na ruském Dálném východě u asijských druhů jelenovitých, jako je sika nebo wapiti. Podle vědců z České zemědělské univerzity (ČZU), kteří ho objevili, má už naprostou převahu nad původními druhy parazitů a pitvy ho odhalily v naprosté většině běžných druhů jelenovitých v ČR. V tiskové zprávě o tom dnes informovala mluvčí ČZU Karla Mráčková.
reklama

 

Jde o krev sající hlístici Ashworthius sidemi parazitující v žaludku volně žijících přežvýkavců. "Při pitvách slezů 104 ulovených jedinců jelenovitých jsme zjistili, že invazní hlístice má naprostou početní převahu nad původními druhy parazitů. Vypadá to, že A. sidemi je agresivní parazit, který vytlačuje naše původní druhy parazitů," uvedl Jaroslav Vadlejch z katedry zoologie a rybářství ČZU.

Do Evropy se podle vědců dostal z Dálného východu, odkud byli na přelomu 19. a 20. století jeleni sika přivezeni. Parazit se dokázal přizpůsobit klimatickým podmínkám a začal se šířit mezi evropskými druhy jelenovitých. Na českém území byl poprvé objeven v roce 1973 při pitvách jelenů sika ulovených v Lánské oboře ve Středočeském kraji a v okolí obce Manětín na Plzeňsku. Během 70. let se objevovaly další spíše ojedinělé nálezy u jelenů sika. V současnosti je podle vědců již běžným parazitem jelení, srnčí a dančí zvěře v ČR a lze ho považovat za velmi úspěšný invazní druh.

Vědci ho našli také například u losa evropského. "Dále jsme zjistili, že hlístici A. sidemi, na rozdíl od našich původních druhů parazitů, nevadí nízké zimní teploty a rozmnožuje se v průběhu celého roku. Hostitelé se tak mohou infikovat při pastvě celoročně,“ doplnil Vadlejch

Parazit se u jednotlivých druhů šíří různým způsobem. Jelen evropský se na něj podle vědců dokázal lépe adaptovat a může ho roznášet do nových lokalit, protože ujde i několik desítek kilometrů. Srnec evropský dokáže v žaludku hostit až několik tisíc jedinců a dochází tak k lokálnímu šíření. Vědci upozornili na to, že parazit ohrožuje i například chráněné zubry, u kterých může vyvolat vážné zdravotní problémy i úhyn. Riziko může představovat i pro domácí přežvýkavce, které s jelenovitými sdílejí pastviny. Podle Vadlejcha se budou dalším studiem a dopady šíření parazita vědci dále zabývat během příštích let.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

17.5.2022 12:38
Ten parazit neohrožuje jenom jelenovité. Na Rakovnicku v jedné rezervaci loni zabil 4 zubry.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

17.5.2022 13:14
To bych při té všeobjímající globalizaci neviděl jako větší problém. Jsou tu jiné, mnohem závažnější. Mimochodem, snížení stavů přemnožené spárkaté jen pomůže.
Odpovědět
me

meluzína

17.5.2022 14:28
Doufám, že študovaní odborníci jako lék nevymyslí plošnou aplikaci antiparazitik (ivermectin a spol.), která jsou jednou z mnoha příčin vymírání koprofilních brouků na hospodářských pastvinách a infekce pastvin dalšími parazity. Mnoho z koprofilních brouků dnes přežívá už jen na trusu divoce žijící zvěře a infikované začervené pastviny, kde se trus nerozkládá jsou dnes už spíš pravidlem než vyjímkou.
Odpovědět
JD

Jindřich Duras

18.5.2022 11:23
Takhle to funguje: Nějaký chytrák sem zavleče nepůvodní druh, s ním přijde neobvyklá nemoc nebo parazit a ten dorazí původní populaci. Noví paraziti už tu jsou ale natrvalo a nikdy už se jich nezbavíme.
Je to jak přes kopírák pořád dokola. A pořád by tu rybáři tu myslivci tu někdo jiný rádi něco dováželi a adaptovali u nás, protože je to výhodné a protože... ... protože to prostě chtějí...
Příklady jen na okraj:
Střevlička východní, která kromě jiných problémů přinesla i plísňové onemocnění, co už víceméně vyhubilo domácí slunky...
Americké druhy raků, moc výborné na chov u nás, s nimiž dorazil i račí mor, tedy plíseň, kterou naši původní raci nedávají - smrtnost 100%.
No a tak si tady žijeme...
Odpovědět
JB

Jakub Brenn

18.5.2022 14:07 Reaguje na Jindřich Duras
Lidi jsou nepoučitelní
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist