https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pozar-u-hrenska-by-mohli-hasici-dostat-dnes-pod-kontrolu-kour-se-siri-v-pasu-temer-pres-celou-republiku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Požár u Hřenska by mohli hasiči dostat dnes pod kontrolu, kouř se šíří v pásu téměř přes celou republiku

26.7.2022 10:46 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
V Národním parku České Švýcarsko v současné době hoří na zhruba 30 hektarech. Pokud se nezhorší počasí, zejména nezesílí vítr, mohli by hasiči plameny během dneška dostat pod kontrolu, uvedl v České televizi velitel zásahu a náměstek pro Integrovaný záchranný systém hasičů Ústeckého kraje Martin Laníček. Celkovou likvidaci požáru ale odhaduje na několik dnů, pokud nepomůže počasí.
 

"Dnes rozhodně, zítra uvidíme, to se hrozně těžce odhaduje. Závisí to minimálně na počasí, jestli přijdou nějaké srážky, jak k nám bude proudit vítr a v jaké intenzitě," řekl ráno k hašení požáru Laníček. Doplnil, že hasiče nyní čeká letecký průzkum, aby měli přehled o tom, jak situace vypadá, a mohli určit strategii pro dnešek.

Laníček uvedl, že dnes v noci byla nejhorší situace kolem 3:00, kdy se zvedl silný vítr a nejohroženější byly části obcí Hřensko a Mezná, odkud se museli hasiči stáhnout, protože byli ohroženi na životě. "Obyvatele jsme evakuovali už včera a dnes ráno jsme se do Mezné vrátili a zjistili jsme, že tam bohužel několik objektů hoří, tak je teď hasíme," popsal po 7:00 dění v oblasti velitel zásahu.

Kouř a dým z rozsáhlého požáru se šíří v pásu téměř přes celou republiku. V Česku hasiči evidují od rána velký počet volání s nahlášením zápachu kouře nebo dýmu. Zaznamenali je třeba v Praze nebo také v Pardubickém kraji. Občany žádají, aby v tomto specifickém případě zvážili, zda na tísňové linky volat, pokud nevidí třeba plameny. Vzhledem k povětrnostním podmínkám lze totiž cítit kouř na desítky kilometrů daleko. Lidem doporučují omezit větrání. Velký počet volání eviduje třeba operační středisko v Pardubicích, kde lidé hlásí šedý kouř. Kraj je přitom od místa požáru vzdálený zhruba 130 kilometrů. "V našem kraji nehoří. Kouř se šíří v pásu téměř přes celou republiku a je zřejmě z Hřenska. Doporučujeme zavřít okna a dveře," uvedli na twitteru.

Podle meteorologů se kouř dostává až do středních a východních Čech a severní části Vysočiny. Může za to změna větru za frontou na severozápadní proudění. "Kouř je velmi dobře vidět i na staniční síti ceilometrů. Tyto přístroje laserovými paprsky snímají kolmo vzhůru sloupec atmosféry a detekují tak například oblaka, srážky, mlhu - a také kouř a prachové částice ve větší koncentraci," uvedl Český hydrometeorologický ústav ráno na facebooku.

Rozsáhlý požár v NP České Švýcarsko vypukl v neděli ráno a v pondělí večer se přiblížil k Hřensku. Již v pondělí evakuovali hasiči z horní části Hřenska deset turistů ze čtyř domů. Hasební práce pokračovaly i přes noc. Letecká služba hasičů byla přes noc pozastavena.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) řekl v pondělí večer České televizi, že jedná o pomoci se Slovenskem. Slováci by podle Rakušana mohli na místo poslat svou požární vojenskou techniku. Ministr zároveň uvedl, že dnes pravděpodobně vyrazí na zasedání krizového štábu, kde se mezinárodní pomoc bude probírat.

Hořet v Českém Švýcarsku začalo v neděli, podle Laníčka na místě v současné době zasahuje kolem 30 hasičských jednotek, tedy na 150 hasičů. Hasičům z Ústeckého kraje pomáhají posily z Libereckého a Středočeského kraje, na místě je i jedna jednotka německých hasičů. K dispozici mají tři hasičské vrtulníky a dvě letadla na hašení.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PE

Petr Eliáš

26.7.2022 11:01
Tak snad se jim to podaří a nedopadne to jako na Bzenecké doubravě v roce 2012. ;)

https://www.casopis.ochranaprirody.cz/zpravy-recenze/pozar-bzenecke-doubravy-sance-pro-prirodu/
Odpovědět
PJ

Pavel Jeřábek

26.7.2022 14:38
Tady mají vodu kousek, ale máme jiné bezzásahové, rozhlehlé zóny, kde dostatek hasební vody je daleko, ale plochy jsou silně navštěvované.
Odpovědět
va

vaber

26.7.2022 16:38
to je užitečný požár ,holt se nahromadilo moc biomasy,
a nějaký turista do ní hodil vajgl, aby takový užitečný požár vznikl a taky rostliny, když shoří, přestanou vytahovat vodu z půdy,
takové názory nejsou moje ,to jsem vyčetl v Ekolistu

Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

26.7.2022 18:45 Reaguje na vaber
V TV si přihřáli polívčičku vědátoři, kteří vynalezli gel na zádrž
vody v půdě vyrobený ze syrovatky jako ODPADU !!!. Kdysi jsme
syrovatkou krmili prase a nebyl to ODPAD! Co já se dneska všechno
od vědců dovídám, tak to se nestačím divit. Kolikpak bude třeba
té syrovatky, aby její gel nahradil vodozádržnou funkci biomasy
a hnoje v hektaru půdy? Takže slámu spálíme a hnůj proženeme
bioplynkou, abychom pak draze měnili krmivo na gel k zadržení
vody v půdě! Nač dělat něco jednoduše, když to jde dělat složitě!
Jinak ty moudra co vy, jsem četl taky a nestačím se divit těm
myšlenkovým pochodům některých lidí.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

26.7.2022 19:31 Reaguje na Břetislav Machaček
Na druhou stranu - aby bylo dost syrovátky bude třeba více krav a tak nakonec bude i ten hnůj:-) Perpetum mobile
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

26.7.2022 20:05 Reaguje na Jakub Graňák
Ale krávy přece prdí CO2 a to není v souladu s
"gryndýlem". Nevíte odkud tu syrovatku vezmou?
Že by začali dojit někoho jiného, než zvířata?
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

26.7.2022 21:07 Reaguje na Břetislav Machaček
Můžou zkusit třeba kosatky
Odpovědět
Pe

Petr

26.7.2022 22:53 Reaguje na Břetislav Machaček
Tak té syrovátce neříkejte odpad, ale třeba vedlejší produkt. Syrovátka prostě vzniká ve velkém množství při výrobě mléčných výrobků a moc dalších využití nemá (vy už prase doma taky nemáte). No a takto by se dala dál využít. Je to v podstatě podobné využití jako u toho hnoje. Živočišný produkt se prostě v koloběhu vrací na pole.
Kolik syrovátky na hektar? A kolik hnoje na hektar?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

27.7.2022 09:21 Reaguje na Petr
Syrovátku prasátkům a hnůj od prasátek na pole. Tak
budou stavět továrnu na zpracování syrovátky na gel.
Tu budou svážet do továrny ze sýráren a gel rozvážet
po polích. Nač něco dělat jednoduše, když to mohu
dělat složitě za dotovaný zisk při záchraně půdy!
Je to stejné jako nezkrmovat potraviny prasaty, ale
"krmit" jimi bioplynku a prodávat dotovaný bioplyn.
Nebýt dotace, tak se lidé vrátí ke zdravému rozumu.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist