https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-bude-hostivarskou-prehradu-zbavovat-sinic-ultrazvukem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha bude Hostivařskou přehradu zbavovat sinic ultrazvukem

15.3.2018 06:30 | PRAHA (ČTK)
Likvidace sinic se uskuteční pomocí tří plovoucích zařízení, která nemusí být připojena kabely, ale mají na sobě solární panely. Zařízení vysílá ultrazvukové signály, které ničí buňky sinic. S kvalitou vody v Hostivařské přehradě bojuje magistrát každoročně zejména v létě, kdy bývá voda plná sinic. / Ilustrační foto
Likvidace sinic se uskuteční pomocí tří plovoucích zařízení, která nemusí být připojena kabely, ale mají na sobě solární panely. Zařízení vysílá ultrazvukové signály, které ničí buňky sinic. S kvalitou vody v Hostivařské přehradě bojuje magistrát každoročně zejména v létě, kdy bývá voda plná sinic. / Ilustrační foto
Foto | stc4blues / Flickr
Vodu v Hostivařské přehradě v Praze bude magistrát zbavovat sinic speciálním čistícím přístrojem vysílajícím do vody ultrazvukové signály. Náklady na pilotní provoz jsou 440.000 korun za rok. Vodu z botičského potoku navíc bude město zbavovat u ústí do přehrady fosforu. Novinářům to včera řekli radní Jana Plamínková (STAN/Trojkoalice) a vedoucí magistrátního oddělení péče o zeleň Dan Frantík.
 

Likvidace sinic se uskuteční pomocí tří plovoucích zařízení, která nemusí být připojena kabely, ale mají na sobě solární panely. Zařízení vysílá ultrazvukové signály, které ničí buňky sinic. "Ne úplně všech druhů, ale známe spektrum sinic v Hostivaři, přičemž na všechny by to mělo zabírat," řekl Frantík.

Plovoucí bedny o rozměrech zhruba metr krát metr budou na třech místech na hladině přehrady. Přístroje si město na rok zkušebně zapůjčí a následně jejich účinnost vyhodnotí. Pro jejich umístění nepotřebuje získat stavební povolení.

Přístroj, který bude umístěn u ústí Botiče a zbavovat zde vodu fosforu, vypadá jako kontejner. "Bude tam i sklad chemikálií a dávkovač a bude se to pouštět do vody," řekl Frantík. "Inspirovali jsme se na brněnské nádrži, kde se jim podařilo tzv. defosforizací výrazně zlepšit kvalitu vody," dodala Plamínková.

Podle Plamínkové je důležité nevypouštět do vodních toků takové množství vody obsahující fosfor, jako je tomu dosud. Zařízení na zmíněnou defosforizaci by se tak měla v budoucnu udělat i na výpustích čističek odpadních vod. Kdy, jak nebo v jaké míře se tak stane, není jasné.

S kvalitou vody v Hostivařské přehradě bojuje magistrát každoročně zejména v létě, kdy bývá voda plná sinic. Hygienici často upozorňují v létě obyvatele, aby se po koupání v přehradě buď osprchovali, nebo se v ní vůbec nekoupali. Před několika lety bylo čištěno její dno a magistrát pokoušel vodu zlepšit přidáním směsi síranu železitého.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist