https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-podporila-rozvoj-zachranne-stanice-pro-zvirata-v-jinonicich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha podpořila rozvoj záchranné stanice pro zvířata v Jinonicích

31.1.2016 14:28 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Záchranná stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy
Praha podpořila rozvoj záchranné stanice pro handicapovaná zvířata v Jinonicích. Zastupitelstvu předloží rada města změnu územního plánu, která umožní rozšíření stanice, která dosud funguje v provizoriu, na sousední pozemek. Za desítky milionů korun má do čtyř let vzniknout nové zázemí i návštěvnické prostory. Pořízení změny územního plánu musí ještě schválit zastupitelstvo.
 

"Praha má stanici, která přijímá nejvíc zraněných živočichů v republice. Všechno je provizorní a zvířata tam mají nedůstojné podmínky," řekla výboru pro územní rozvoj, který v listopadu o změně jednal, radní pro životní prostředí a územní rozvoj Jana Plamínková (Trojkoalice/STAN).

Ošetřovatelé, jejichž rukama ročně projdou stovky živočichů, sídlí nedaleko Prokopského údolí v několika kontejnerech. A ani příbytek pro zvířata není ideální. Kapacita ani kvalita kotců nedostačuje. Praha, která je zřizovatelem stanice, chystá investici, v rámci které vybuduje kompletně nové prostory pro zaměstnance, ale hlavně pro živočichy.

"Vznikne jednotka intenzivní péče, operační sál, veterinární ordinace, sklady krmiv a jejich přípravna," řekl ČTK loni v červenci vedoucí střediska ekologické výchovy a záchrany zvířat Václav Nejman. V plánu je stavba zimoviště pro netopýry, speciálních kotců pro srnčí zvěř nebo odchovna veverek.

Pražská stanice bude podle Nejmana v republice unikátní díky voliéře pro vodní živočichy, zejména pro zraněné labutě, kterých stanice ročně přijme kolem stovky. Už nyní se záchranáři mohou pochlubit voliérou, v níž se ze zranění zotavují dravci, jako jsou káňata nebo poštolky. V projektu se počítá se stavbou výběhů pro spárkatou zvěř a s výběhem pro vydry a bobry, kterých v české přírodě přibývá.

Záchranná stanice v Praze ošetří ročně kolem 2500 živočichů, tedy nejvíc ze všech stanic v Česku. Zhruba 70 procent pacientů tvoří ptáci, zbytek jsou savci. Nejvíc je ježků a malých ježčat, ročně jich stanicí projde kolem 400 až 500. Některé druhy zvířat, třeba malí zajíčci, potřebují speciální a především individuální péči jednoho ošetřovatele, jinak kvůli stresu hynou. Většinu hospitalizovaných zvířat je nutné několikrát denně krmit.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist