https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-se-opet-pripoji-k-evropskemu-tydnu-mobility
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha se opět připojí k Evropskému týdnu mobility

29.6.2020 15:26 | PRAHA (ČTK)
Týden mobility vyvrcholí tradičním dnem bez aut.
Týden mobility vyvrcholí tradičním dnem bez aut.
Pražský magistrát se letos opět připojí k Evropskému týdnu mobility. Konat se bude od 16. do 22. září. Hlavním tématem pro letošní rok je bezemisní mobilita pro všechny. Týden mobility vyvrcholí dnem bez aut. Evropský týden mobility se koná od roku 2002 a Praha je od počátku jeho součástí.
 

Součástí týdne mobility jsou nejrůznější akce, přednášky nebo konference. Diskutovat se bude například na téma alternativních pohonů a rovněž se uskuteční konference o šetrné citylogistice. Spolek Automat v rámci akce uspořádá velkou cyklojízdu nebo akci Zažít město jinak, při které jsou pro auta uzavřeny vybrané ulice.

Náklady na uspořádání akce budou podle dokumentu schváleného radními 1,4 milionu korun. Z nich nejvyšší částka, půl milionu korun, půjde na dotace pro pořadatele jednotlivých akcí. Další peníze pak budou určeny například na propagaci.

V roce 2017 byla Praha oceněna jako jedno z měst s nejlepším programem týdne mobility.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (24)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JD

Jiří Daneš

29.6.2020 17:01
Den bez aut, by se měl protáhnout na Dny bez aut, vždy nejméně jednou týdně.
Odpovědět
LB

Lukas B.

29.6.2020 17:56 Reaguje na Jiří Daneš
takový den v týdnu bez čerstvých rohlíků, bez svozu mléka z kravínů do mlékárny, bez hasičů, bez záchranky, policie, bez oprav havárií plynu a vodovodu si všichni moc užijeme :). což se jistě shodneme, že se jedná o nebetyčnou pitomost. takové pěkné třicetitisícové panelové sídliště bez tekoucí vody a bez přistavených cisteren (o elektřině nemluvě) se příliš podobá něčemu mezi malevilem a dnem trifidů.

víte, ono už něco o smítku v oku bratra a břevnu v oku vlastním bylo v bibli. a vono je to furt - kdo by rozhodoval, které cesty jsou zbytné a které nezbytné? bylo by to přece jasné, ty moje cesty jsou nezbytné (pro mě). je to úplně přesně stejné, jako zbytnost a nesmyslnost těch a těch předpisů - ale hlavně ne těch, kterým rozumím.
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

29.6.2020 18:29 Reaguje na Lukas B.
No, když už tu máme skoro půl rok bez létání, tak i ten týden bez aut, nejméně jednou týdně, by byl fajn.
A jezdil by opravdu jen ten, kdo by potřeboval.
Odpovědět
ig

29.6.2020 19:16 Reaguje na Katka Pazderů
Zatímco teď lidi zabírají místo na silnicích jen tak pro radost.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

29.6.2020 22:27 Reaguje na
Často ano... já se například často zamýšlím nad tím jak minimalizovat svoje pojezdy autem.

Jsou pak ale tací, co se zamýšlejí nad tím kam by jeli, i když nikam opravdu nepotřebují a takových není málo...

Lidi je třeba vychovávat k přemýšlení nad dopady svých činností a nad jejich opravdovou potřebou... neznamená to nic radikálního... pouze rozumné využívání zdrojů....

Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

29.6.2020 22:31 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Chci tím i říct, že lepší než zakazování je spíš vedení lidí k pochopení diskutované věci a k jejich reflexi vlastních možností. Právě k tomu slouží takové akce jako Evropský týden mobility.....
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

29.6.2020 22:41 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Tak minimalizovat jízdy autem po Praze se snaží každý, kdo není blázen a/nebo masochista.

Ale bohužel ostatní možnosti jsou někdy tak úžasné, že si vezmu klíčky a jedu.
Odpovědět
ig

30.6.2020 08:48 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Jako že někdo vyjede a projíždí se po pražských ulicích? Já jsem to myslel ironicky :-) Možná někdo takový je, ale lidi co znám, včetně mě, si každou jízdu autem do Prahy odpustí, pokud můžou. Jenže ono to leckdy jinak nejde.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

30.6.2020 12:47 Reaguje na
Těžko říct... dnes už je ježdění autem utrpení i třeba v Olomouci. Spíš jsem to ale myslel tak, že lidé celkově shání věci které sice chtějí, ale nepotřebují je. Jezdí do nákupáků trávit volný čas atd. Myslím si, že spoustu jízd by šlo omezit bez ztráty smyslu života, ale to si prostě musí každý popřemýšlet sám no...
Odpovědět
SC

Stanislav Chytrý

6.7.2020 13:04 Reaguje na
Tak nějak. Hlavně řidiči kamionů si každé ráno říkají. Kam já ten svůj truck protáhnu. Tolik končí tolik točivého momentu. Já se kouknu třeba do Španělska... Lidí jezdí proto, že musí, že musí splácet hypotéky, platit složenky a vůbec se nějak uživit.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

29.6.2020 22:44 Reaguje na Katka Pazderů
Ten by se poznal jak? Dostal by nálepku na magistrátu???

Odpovědět

Viktor Šedivý

30.6.2020 14:36 Reaguje na Katka Pazderů
Takže jste ochotna sedět celý týden doma?
Odpovědět
SC

Stanislav Chytrý

6.7.2020 13:05 Reaguje na Viktor Šedivý
To víte že určitě ano. Samozřejmě pokud má někoho kdo ji všechno přiveze. To pak nemusí vytáhnout celý týden paty z domu.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

29.6.2020 19:24 Reaguje na Lukas B.
Nerblábolte, je přece každému kdo absolvoval aspoň 5 tříd základní školy, že Den bez aut se týká aut ve kterých si vozí z pohodlnosti jednotliví zaměstnanci zadek do práce a nikoliv všeobecně potřebných činností jako je zásobování, hasičské zásahy oprava havarií plynu, vodovodu nebo poruch dodávky elektřiny, zdravotní záchrané služby a podobně. Vy, Lukas B., zřejmě jste ještě neabsolvoval.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

29.6.2020 19:25 Reaguje na Lukas B.
Neblábolte, je přece každému kdo absolvoval aspoň 5 tříd základní školy, že Den bez aut se týká aut ve kterých si vozí z pohodlnosti jednotliví zaměstnanci zadek do práce a nikoliv všeobecně potřebných činností jako je zásobování, hasičské zásahy oprava havarií plynu, vodovodu nebo poruch dodávky elektřiny, zdravotní záchrané služby a podobně. Vy, Lukas B., zřejmě jste ještě neabsolvoval.
Odpovědět
SC

Stanislav Chytrý

6.7.2020 13:06 Reaguje na Jiří Daneš
Jasně kdo si vozí zadek v autě je buržoust a těmi se my pokrokoví proletáři párat nebudeme. Hezky do MHD nebo pěšky. Kupředu levá, kupředu zelená, zpátky ni krok.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

29.6.2020 19:26 Reaguje na Lukas B.
Neblábolte, je přece každému kdo absolvoval aspoň 5 tříd základní školy jasné, že Den bez aut se týká aut ve kterých si vozí z pohodlnosti jednotliví zaměstnanci zadek do práce a nikoliv všeobecně potřebných činností jako je zásobování, hasičské zásahy oprava havarií plynu, vodovodu nebo poruch dodávky elektřiny, zdravotní záchrané služby a podobně. Vy, Lukas B., zřejmě jste ještě neabsolvoval.
Odpovědět
LB

Lukas B.

30.6.2020 11:35 Reaguje na Jiří Daneš
víte Vy co, arbitrujte si zbytnost nebo nezbytnost cest někomu, kdo je na to zvědavej - a to já nejsem (dokážu si to posoudit sám a řízení auta je pro mě nutné zlo). Vy sám byste jistě ječel první, kdyby Vám Vaše cesty někdo jiný arbitroval.

Odpovědět

Viktor Šedivý

30.6.2020 12:17 Reaguje na Jiří Daneš
Jenže ono zásobování taky neznamená jen jedno auto s řidičem ale spoustu navazujících činností. Takže ten jednotlivý zaměstnanec třeba jede počítat výplaty pro to zásobování.
Odpovědět
SC

Stanislav Chytrý

6.7.2020 13:03 Reaguje na Lukas B.
Tak nějak. Auta jsou fujky. Jsou neekologická, žerou kyslík. My je v podstatě k ničemu nepotřebujeme. Stejně jako paní ekologická aktivistka, která by si když by neměla proud rožla svíčky a zapla televizi.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

29.6.2020 22:44 Reaguje na Jiří Daneš
Vy račte být odkud?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.6.2020 09:25
Dny až týdny bez aut jsou nesmysl z jediného důvodu. Ty auta jezdí proto, že to lidé potřebují.
Řešením potom je asi jen jediné. Jezdit stejně, ale na elektřinu nebo na vodík, na dopravní zátěž jsme dávno zvyklí.
Letecká doprava je trochu jiná, tam je velké procento zbytných letů, ať soukromých jen tak, tak hlavně komerčních (přilepit podrážku je levnější v Bangladéši).
Odpovědět

Viktor Šedivý

30.6.2020 12:14
Orwell by jásal.
Jmenuje se to "Evropský týden MOBILITY"
a je to o tom, jak pohyb po městě omezit.
Odpovědět
SC

Stanislav Chytrý

6.7.2020 13:02
Kdyby místo těchto nesmyslů raději konečně dostavěli pražský okruh tak by udělali mnohem, mnohem lépe. O zrušení modrých zón ani nemluvě.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist