https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prahou-prosli-studentsti-aktiviste-za-klima-budou-spat-pred-mpo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Prahou prošli studentští aktivisté za klima, budou spát před ministerstvem průmyslu a obchodu

2.5.2023 19:31 | PRAHA (ČTK)
ministerstva průmyslu a obchodu
ministerstva průmyslu a obchodu
Foto | Dezidor / Wikimedia Commons
Centrem Prahy dnes odpoledne prošlo pochodem několik desítek studentských aktivistů na protest proti energetické politice vlády, která podle nich nečiní dost v odklonu od fosilních paliv. Od ministerstva financí se vydali se zastávkami k budově ministerstva průmyslu a obchodu (MPO), kde plánují zůstat až do čtvrtka. Akci zorganizovala organizace Univerzity za klima, která loni v listopadu uspořádala studentskou stávku.
 

"Vyjadřujeme svoji nespokojenost s tím, jak naše vláda podle nás velmi nedostatečně a velmi málo koná ve věci klimatické krize," řekla ČTK za organizátory Marie Skalková. Studenti se podle ní po loňské stávce, při které studenti nocovali ve fakultních budovách, dvakrát setkali se zástupci vlády, ale jednání nikam nevedla.

"Jediné, co nám zástupci vlády byli schopní mezi spoustou mlhavých vyjádření slíbit, bylo, že se v Česku přestane spalovat uhlí do roku 2033," dodala aktivistka. To je však podle ní v rozporu s tím, že báňský úřad nedávno zatím nepravomocně rozhodl prodloužit povolení těžby v dole Bílina do roku 2035. Ministerstvo průmyslu v březnu uvedlo, že prodloužení těžby se s cílem vlády odklonit se do roku 2033 od uhlí nevylučuje. K této situaci se kriticky vyjadřovali také řečníci, kteří při zastávkách pochodu promluvili na Staroměstském a Václavském náměstí a náměstí Republiky.

Účastníci protestu se sešli před 16:00 před ministerstvem financí na Malé Straně, kde křídami na chodníku zanechali nápisy jako "Na mrtvé planetě není vyrovnaný státní rozpočet", "Financujte obnovitelné zdroje, ne fosilní kapitalismus" nebo "Řešme uhlí dřív, než nás zruinuje". Podobná hesla studenti skandovali i při pochodu, zazněly slogany jako "Příští zimu bez fosilního plynu", "MPO má pracovat, proto jdeme stávkovat" nebo "Máme holé ruce - zelená revoluce". Na pochod dohlíželi policisté z antikonfliktního týmu a obešel se bez incidentů.

Po zhruba dvou hodinách od zahájení průvod dorazil k MPO, kde někteří účastníci akce plánují strávit následující dvě noci. Dnes večer a ve středu plánují koncerty či přednášky. "Myslíme si, že právě tento resort má zásadní vliv na to, jaký energetický mix u nás máme, a že je to právě tento resort, který by měl být nejvíc proaktivní," vysvětlil další z mluvčích studentů Jan Kubišta, proč organizátoři zvolili právě budovu MPO.

Kromě jasného plánu odklonu od fosilních paliv aktivisté požadují také to, aby Česko odstoupilo od energetické charty, které podle nich republice nic nepřináší a jen dává energetickým korporacím do ruky nástroj k vydírání prostřednictvím mezinárodních arbitráží. Dalším požadavkem podle Kubišty je, aby přechod od fosilních zdrojů neohrozil lidi, kteří jsou v tomto sektoru zaměstnáni.

Hnutí Univerzity za klima vzniklo na jaře 2019 v reakci na středoškolskou iniciativu Fridays for Future (Pátky pro budoucnost), jejíž vznik podnítila švédská aktivistka Greta Thunbergová.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (37)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

2.5.2023 20:26
To se jim to demonstruje, když už je venku teplo. Kdyby to mysleli vážně, demonstrovali by v prosinci.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

2.5.2023 20:51
Je mi na blití co produkují naše vysoké školy za exoty. Vysoké školy tvrdí že jsou podfinancované, v tomto kontextu jsou zbytečně financované. Tzn. pokud se nezbaví těchto dezolátů, tak nemají nárok na žádné finance.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

3.5.2023 06:07 Reaguje na Vladimír Hošek
1*
Odpovědět
pk

pepa knotek

3.5.2023 11:30 Reaguje na Vladimír Hošek
Doufejme, že se přilepí k chodníku a zůstanou tam až do konce.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

2.5.2023 21:49
Nejvíc by pro záchranu světa udělali, kdyby neměli děti. Každé další dítě je neskutečným zdrojem přímých a nepřímých emisí CO2. Doporučuji jim podstoupit sterilizaci.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

3.5.2023 06:07 Reaguje na Richard Vacek
1**
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

2.5.2023 22:51
Když byla moje maminka na studiích, tak o letní brigádě stavěli přehradu Nosice. - Tedy budovali OZE zdroje.

Tihle nedospělí podlidé nic budovat nechtějí ani neumějí.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

3.5.2023 06:08 Reaguje na Daniel Višňovský
1***
Odpovědět
ig

2.5.2023 22:58
Řekli co nechtějí, ale neřekli co chtějí. Asi to nevědí.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

3.5.2023 06:00
Po namáhavé, vyčerpávající a opravdu důležité stávce se také půjdou zrekreovat do Thajska a na Bali?
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

3.5.2023 08:24
Neodsuzoval bych ty studenty. Nemají ještě svou životní zkušenost a žijí v prostředí, kde jsou jim neustále vštěpovány myšlenky o škodlivosti fosilních paliv, především uhlí, o nebezpečí klimatické změny, kterou prý způsobuje, nebo ji při nejmenším, urychluje lidstvo. Je to morální stav konzumní společnosti, působení masmédií, sociálních sítí, zájmových skupin a úroveň jejich pedagogů, kdo myšlení dospívající mládeže ovlivňuje.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

3.5.2023 09:54 Reaguje na Tonda Selektoda
Nic takového jim žádný odborník nevštěpuje, nelžete tady. To ONI jsou ti manipulátoři a vštěpovátoři.
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

3.5.2023 11:49 Reaguje na Daniel Višňovský
Zajímavé, před chvílí jste o nich tvrdil, že to jsou "nedospělí podlidé". Nebo to byla jen Vaše provokace "nadčlověka"?
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

3.5.2023 12:21 Reaguje na Tonda Selektoda
A to něco vylučuje? A co vy, jste člověk, nebo podčlověk? Antropologové se shodují v tom, že Homo Sapiens Sapiens se vyznačuje tím, že umí zpracovávat kovy. Umíte to, nebo jste na nižším stupni vývoje?
Odpovědět
LB

Lukas B.

3.5.2023 12:44 Reaguje na Tonda Selektoda
s něčím souhlas. mladý člověk vystavený indoktrinaci ze všech směrů většinou podlehne, zvláště, nemá-li mezi blízkými kamarády nějakou rozmanitost (vzdělání a sociální původ) a když se na indoktrinaci podílí rodina (čili jsou ve festovní bublině). si pamatuji listopad 1989, byl jsem v druháku na gymplu, a většina spolužáků první týden vůbec nechápala proč se jako protestuje, a padaly z nich perly typu že když Havel byl ve vězení, tak je asi zločinec (dílem i proto, že je rodiny "chránily" a tvářili se, že to co říkají ve škole, to je prauda praudoucí, aby nedejbůh dítko něco někde nepláclo a nešlo z gymplu na zahradnickej učňák).
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

4.5.2023 10:50 Reaguje na Lukas B.
Oni se nedostali na dvouletej učňák pro ty, kteří nemají ukončenou školní docházku? Oni nejsou dospělí? Oni nemají přístup k informacím? Ona se na základce max. na střední škole nevyučuje druhá věta termodynamická a zákon zachování energie?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

4.5.2023 11:30 Reaguje na Daniel Višňovský
Oni k těm informacím přístup samozřejmě mají, ale jsou příliš líní na to, aby si je vyhledali a příliš hloupí, aby jim porozuměli. Proto většina studentů míří na humanitní obory. Neučí se tam matematika, fyzika a chemie a díky neutále bytnící byrokracii ve veřejné právě se pro většinu z nich nějaké to teplé místečko najde.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

4.5.2023 12:06 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Takže potvrzujete, že je to jen na nich......mimochodem, až sem je cítit puch toho, o co jim vlastně jde. Jim jde o to, aby stát zřídil nějakou komisi pro sociální dopad ukončení těžby uhlí, aby se pro ně právě ta teplá místečka našla. A otázečka......je tohle vše udržitelné?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

4.5.2023 18:13 Reaguje na Daniel Višňovský
Ve veřejné správě máme dneska milión lidí. Myslíte si, že je to udržitelné? Státní i obecní správa je zoufale nevýkonná, totéž se dá říci i o policii. Tak proč je máme živit?
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

4.5.2023 18:45 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
No, ale oni to tak všichni chteji
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

3.5.2023 08:57
Rodiče zpozorněte! Proč sponzorujete děti, když místo studia protestují za nesmysly, které vás připraví o práci, o peníze na jejich studia a vás o spokojené dožití ve státě se stabilní energetikou bez závislosti na počasí. Vím, že děti zatím pouze studují a možná si to časem taky uvědomí, ale studují správné obory u moudrých profesorů a nebo studují nesmysly u pochybných pedagogů? Zkuste se jich doma zeptat, čím zalátají rychlejší odchod od fosilu? Je to studium tak jednoduché, že mají čas se neučit
a protestovat? Že by géniové? Podle toho s jakými znalostmi nastupují
do zaměstnání o tom vážně pochybuji.
Odpovědět
va

vaber

3.5.2023 09:11
svět je špatný ,nejen co se týče klimatu a mladí chtějí nápravu, co je na tom špatného?
vždyť tento svět jim zku+++li ti staří a nikdo neví jak ho napravit,
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

3.5.2023 11:58 Reaguje na vaber
Řeknu Vám tajemství:
taky jednou zestárnete a mladí Vám budou dávat najevo, jak jste nemožný a jakou špatnou budoucnost jste jim se svými neodpovědnými současníky připravil. To bylo a bude...
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

3.5.2023 11:58 Reaguje na vaber
StaŘÍ to zku+++li proto, aby těm mladým připravili život v komfortu. Tak ať se ti mladí toho komfortního života vzdají a určitě by to pomohlo životnímu prostředí.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

3.5.2023 12:24 Reaguje na vaber
Bobečku, mladí jim připravili to, že se tahle nevděčná verbež má zdaleka nejlépe v historii - důkazem čehož jsou právě ti vyřvávači, kteří nemusí dřít na polích ani ve fabrikách, dokonce ani nemusí dřít na VŠ, a mohou studovat daremné bulshit obory, které k ničemu užitečnému nejsou......náprava je velmi jednoduchá, mohou se svléknout do naha, odebrat se do nejbližší jeskyně, a fungovat podle svého bez toho, co jim připravily ty předchozí generace.
Odpovědět
va

vaber

4.5.2023 08:45 Reaguje na Daniel Višňovský
Bobánku, co je to ,mít se zdaleka nejlépe v historii,
vždyť štěstí je jen muška zlatá,
ty máš možná všeho dost ,ale šťastný nejsi ,v komentářích se jen vztekáš, až tě z toho trefí,
a vzpomeň so jaký jsi byl ty, když si byl mladý ,
pokud dokážeš na své mládí pohlédnout s chladnou hlavou a rozumem
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

4.5.2023 10:57 Reaguje na vaber
SPRATEČKU, mít se zdaleka nejlépe v historii znamená přesně to, co je napsáno a nesnažte se to sajrajtovsky relativizovat. A mimochodem, máte volbu v tom, zda současné výdobytky civilizace využívat nebo nevyužívat - zatím je ti mladí s chutí využívají. - vy se oproti těmto výdobytkům vymezujete, ale s chutí tyto využíváte......Což dříve nebylo. A nyní to nejdůležitější......Na Vašem místě je hloupé se přiznávat, že Vaše matka se živila prostitucí. To je totiž jediná profese, kde se taká zákazníkovi, a kteréžto příslušnice toto učí své špinavé dezolátské spratky. A když jsem byl mladý v jejich věku, tak jsem se spolupodílel na tom, že šli bolševici u nás od válu.......proto jaksi nemohu vystát, když mladí neobolševici přikazují legitimně zvolené vládě, co má dělat.
Odpovědět
va

vaber

8.5.2023 08:47 Reaguje na Daniel Višňovský
starý spratku, vidím, že už ti není pomoci, meleš jak v agonii, už tě asi tefilo
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

4.5.2023 11:00 Reaguje na vaber
A SPRATEČKU, přečtěte si můj komentář výše. Moje maminka v jejich věku v době studií budovala o brigádách přehradu, která mimo jiné vyrábí právě tu čistou energii.....proč ti mladí také ve volném čase nebudují čisté zdroje energie, když jim ty stávající vadí?
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

4.5.2023 12:08 Reaguje na vaber
Mladí že chtějí nápravu, vy lháři??? Mladí chtějí jedno jediné, a to je, aby stát zrušil těžbu uhlí, ZŘÍDIL KOMISI PRO SOCIÁLNI DOPADY UKONČENÍ TĚŽBY, VYTVOŘENÍ TEPLÝCH MÍSTEČEK V této komisi, a přidělení těch teplých místeček aktivistům!!!!!! Kapiš!!!!!!!!
Odpovědět

Radek Čuda

3.5.2023 10:17
"Je třeba, aby si vláda přizvala odborníky, aby se nenechala ovlivňovat jen těmi nejbohatšími, ale aby začala naslouchat většině. I když pro ně třeba není takovým přínosem do státního rozpočtu,“ říká studentka původem z Ukrajiny.

„První věc je uvědomit si, že to, co dělají teď, ovlivní generaci po nich,“ odpovídá její spolužačka, původem se Slovenska."

Ukrajinka, Slovenka ... ony netrefí domů a nemají své vlády, které by mohly prudit?

https://news.refresher.cz/135984--Na-mrtve-planete-neni-vyrovnany-statni-rozpocet-Studenti-v-Praze-okupuji-prostor-pred-ministerstvem

Ale jinak se mi to líbí, ty stany na chodníku teď ve světě vyloženě frčí, v LA, SF a nebi třeba Portlandu by mohli vyprávět, tak jsem rád, že naše mládež jde s dobou;-))).
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

3.5.2023 12:10
Myšlení a chování studentů, je věrným obrazem stavu naší společnosti, která se chtě-nechtě podílí na na jejich výchově, na formování jejich myšlení a morálky. Vždyť se podívejme, jak se za posledních třicet let změnilo společenské klima, žebříček hodnot, jak se všichni klaníme svému univerzálnímu bohu – penězům. Co potom od dospívajících mladých lidí chceme a jakým právem je pomlouváme a odsuzujeme?
Odpovědět

Radek Čuda

3.5.2023 12:28 Reaguje na Tonda Selektoda
Zatímco před takovými 40-50 lety to společenské klima a žebříček hodnot bylo fakt úžasné. Vy jste to jen nezažil, nebo máte poruchy paměti?

A oni odsuzují náš, my je ... tomu se říká mezigenerační dialog:-))).
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

3.5.2023 12:30 Reaguje na Tonda Selektoda
Zatímco za bolševika jste se vy a ti, co vás vrhli na svět penězům neklaněli, že? Pardon.....zpět, vy jste se klaněli Sovětskému svazu, komunistické straně, protože to vám zabezpečovalo nefinanční benefity.

A s dovolením, kde berete tu mykací drzost, jestli vy někoho pomlouváte, je to Vaše špatnost, nazvat věci, osoby a procesy pravým jménem a označením není pomluva......a co chci po mladých??? Normálka.....vadí jim uhlí???? No, tak ať se chopí tuštizen, sedne k prknům, vyvine řešení, převlíkne se do montérek, postaví to, a pak ať bouchnou pěstí do stolu, a řeknou - Tady stojí funkční řešení, na vás je, abyste k tomu přitáhli dráty, a odpojili to stávající špatné.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

3.5.2023 14:47
Dost mi ti študáci připomínají Lejnovou, která na ekologické aktivy létá soukromým tryskáčem.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

3.5.2023 19:44
Podobné akce jsou důsledkem toho, že životní prostředí je až moc kvalitní, čisté, nezávadné. Předchozí generace totiž odstranily všechny jedy, které měly nějaký vliv na zdraví a životní prostředí. A aktivističtí mladí pak nemůžou najít téma, které by stálo za to řešit. Nemohou bojovat proti olovu v benzínu, proti síře z uhelných elektráren, za čističky v obcích, za katalyzátory/ filtry u automobilů, za plynofikaci obcí. Kdepak. To vše už vykonaly předchozí generace. Na mladé zbývají nesmysly typu pytlíků na pečivo - jestli mají být papírové, nebo igelitové. A za takový boj jsou jenom pro smích.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

4.5.2023 11:02 Reaguje na Richard Vacek
Ono nejde jenom o tohle....mladí nemusí bojovat za politickou pluralitu, za svobodu vyjádřit názor, za možnost bez omezení cestovat, za možnost svobodně ekonomicky fungovat, za lepší pracovní podmínky, za osmihodinovou pracovní dobu, a xxxxxxx dalších věcí, které se jeví dnes samozřejmé.......ale ony samozřejmé nejsou.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist