https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prazske-sluzby-vyzyvaji-aby-lide-do-kose-vyhazovali-rousky-zabalene-v-sacku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pražské služby vyzývají, aby lidé do koše vyhazovali roušky zabalené v sáčku

16.10.2020 11:37 | PRAHA (ČTK)
V souvislosti s pandemií PSAS vyzývají Pražany, aby nepohazovali použité roušky po ulicích. "Zatím nejde o záplavu, kterou jsme mohli vidět na fotografiích z některých metropolí, nicméně určitý nárůst vidět je. Za žádných okolností se použité ochranné pomůcky nesnažte třídit," uvedl mluvčí.
V souvislosti s pandemií PSAS vyzývají Pražany, aby nepohazovali použité roušky po ulicích. "Zatím nejde o záplavu, kterou jsme mohli vidět na fotografiích z některých metropolí, nicméně určitý nárůst vidět je. Za žádných okolností se použité ochranné pomůcky nesnažte třídit," uvedl mluvčí.
Foto | Marta Ortigosa / unsplash.com
Městská firma Pražské služby (PSAS) eviduje v současné době desítku zaměstnanců nakažených nemocí covid-19. Další zaměstnanci jsou v karanténě. Chod společnosti a svoz odpadu to neovlivňuje. Na dotaz ČTK to uvedl mluvčí PSAS Radim Mana. PSAS mají zhruba 1700 zaměstnanců a mají na starost svoz odpadu. Obyvatele metropole firma vyzývá, aby použité roušky a další pomůcky vyhazovala do koše zabalené do mikrotenových sáčků.
 

"K dnešnímu dni evidujeme deset pozitivně testovaných zaměstnanců a dalších 12 kolegů je v karanténě. Svoz odpadu není nikterak ovlivněn a dodržujeme veškeré svozové programy, a to jak u směsného, tak tříděného odpadu. Stejně tak svozy košů a úklidy komunikací pokračují bez omezení," sdělil ve čtvrtek Mana.

V souvislosti s pandemií PSAS vyzývají Pražany, aby nepohazovali použité roušky po ulicích. "Zatím nejde o záplavu, kterou jsme mohli vidět na fotografiích z některých metropolí, nicméně určitý nárůst vidět je. Za žádných okolností se použité ochranné pomůcky nesnažte třídit," uvedl Mana. Roušky či rukavice by měly v popelnici končit ideálně zabalené do mikrotenového sáčku. Z nich putují přímo do kotlů malešické spalovny.

Firma nakoupila ochranné pomůcky, například rukavice, roušky či respirátory pro zaměstnance, dezinfikuje prostory a vozy a rozmístila zvláštní koše na vyhození použitých pomůcek. Zaměstnancům i návštěvníkům je měřena teplota a ve společných prostorách firmy je nařízeno mít zakrytá ústa a nos. Ve firemní jídelně pak mohou u stolu sedět společně maximálně čtyři lidé a při pohybu musí dodržovat rozestupy.

Omezeny byly osobní schůzky na maximálně pět osob a ty s vyšším počtem jsou pouze formou videokonference. "Omezili jsme kontakty a přítomnost na pracovištích. Snažíme se držet totožné složení posádek svozových vozidel. Na ZEVO Malešice (spalovna) platí zákaz doplňovat směny pracovníky z jiných směn," uvedl Mana. Zaměstnanci, kterým to charakter práce dovoluje, pracují z domova.

Nakažené zaměstnance mají i další městské firmy. Dopravní podnik (DPP) evidoval ke středě 14. října 65 zaměstnanců s pozitivním testem. Z toho je většina řidičů, strojvedoucích, dispečerů nebo dozorčích. Dalších několik desítek zaměstnanců je v karanténě. Nemocné má i Technická správa komunikací (TSK) a 19 nemocných má vlastník zmíněných firem, pražský magistrát. Více než desítku nakažených má městská policie.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist