https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prazsti-rybari-v-mrazech-monitoruji-mnozstvi-kysliku-ve-vode
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pražští rybáři v mrazech monitorují množství kyslíku ve vodě

1.3.2018 03:55 | PRAHA (ČTK)
Mezi mrazem ohrožená zvířata patří i netopýři. Před zamrznutím je chrání vnitřní signalizační mechanismus. V tuhých mrazech se často probouzí ti, co nemají dobře izolované úkryty. Mráz je vzbudí a oni začnou být aktivní, v zimě si ale nenajdou potravu a bez lidské pomoci uhynou. / Ilustrační foto
Mezi mrazem ohrožená zvířata patří i netopýři. Před zamrznutím je chrání vnitřní signalizační mechanismus. V tuhých mrazech se často probouzí ti, co nemají dobře izolované úkryty. Mráz je vzbudí a oni začnou být aktivní, v zimě si ale nenajdou potravu a bez lidské pomoci uhynou. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Ľubor Čačko / Naše příroda
Pražští rybáři kvůli mrazům sledují čistotu vody přitékající do pražských rybníků a monitorují množství kyslíku ve vodě. Zatím ale nepřistoupili k mimořádným opatřením, která jsou běžná při dlouhotrvajících mrazech. Prosekávání ledu není žádoucí mimo jiné kvůli využití zamrzlých vodních ploch k bruslení. Včera to sdělil hospodář pražských rybářů Jindřich Vintr.
 

"Většina pražských rybníků má dostatečný přítok vody, která nádrže kyslíkem dotuje. Pokud není led zasněžený, umožňuje průchod světla nutného k fotosyntéze a metabolismus zelených rostlin je tak dalším zdrojem kyslíku," uvedl Vintr. Nebezpečím je pro ryby rozklad organických látek, který kyslík spotřebovává, či přitékající znečištěná voda.

V pražské přírodě jsou mrazy ohroženi zejména vodní ptáci a dravci, kteří se nedostanou k potravě, a drobní pěvci, kterým zima rychle odčerpává energii. Drobnému ptactvu je možné do krmítek nasypat olejnatá semena, naopak do krmítek nepatří pečivo pro obsah soli.

Mezi mrazem ohrožená zvířata patří i netopýři. "V tuhých mrazech se často probouzí ti, co nemají dobře izolované úkryty. Mráz je vzbudí a oni začnou být aktivní, v zimě si ale nenajdou potravu a bez lidské pomoci uhynou," sdělila mluvčí Lesů hlavního města Petra Fišerová.

V pražských zookoutcích dostávají zvířata v tuhých zimách potravu v menších dávkách a vícekrát. V lesích dostávají zvířata především seno, které do krmelců vozí lesníci za velkých mrazů častěji. "Doporučujeme, pokud má někdo zájem zvěři v zimních měsících pomoci, tak nejlépe se spojit s některým z našich zookoutků, nebo kontaktovat místní myslivecký spolek," dodala Fišerová.

Lesy hlavního města mají špatnou zkušenost s tím, kdy lidé nosí do lesů potraviny nevhodné pro zvířata, jakými jsou uzeniny, zbytky jídel nebo pečivo. Velké množství pečiva zvířatům způsobuje zažívací problémy, jež mohou vést až k úhynu. Na konci loňského roku kvůli nevhodným potravinám například uhynuly v zookoutku v Malé Chuchli koza a laň.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist