https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prazsti-zvireci-zachranari-vypustili-vzacneho-bobra-evropskeho-ktereho-zachranili-z-nadrze
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pražští zvířecí záchranáři vypustili vzácného bobra evropského, kterého zachránili z nádrže

1.4.2016 11:08 | PRAHA (ČTK)
Vypouštění bobra zpátky do přírody.
Vypouštění bobra zpátky do přírody.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ošetřovatelé pražské záchranné stanice tento týden zachránili vzácného bobra evropského, kterému hrozilo utonutí v betonové nádrži ve Velké Chuchli. Vyčerpaný bobr se rychle zotavil a ošetřovatelé ho znovu vypustili do přírody. Informovala o tom dnes mluvčí Lesů hlavního města Prahy Petra Fišerová. Bobři se v Praze usadili po skoro 200 letech. Vloni na podzim je poprvé zachytily fotopasti.
 

Bobr uvízl v nádrži nedaleko dostihového závodiště, kde několik hodin bezmocně plaval. Z pasti ho vysvobodili ošetřovatelé a hasiči. Zraněný nebyl, takže se brzo zotavil. Ohrožený živočich se podle odborníků nevrátil pouze do Prahy, ale v posledních letech se začal znovu objevovat i na českých řekách a potocích i v dalších krajích. V Česku stále patří mezi silně ohrožené živočichy. V 19. století byla populace bobrů téměř vyhubena.

Bobři jsou přizpůsobeni k pohybu ve vodě. Mezi prsty na zadních končetinách mají plovací blány, hustý kožich je takřka vodotěsný, široký lysý ocas používají jako kormidlo, a než se zanoří pod hladinu, dokážou neprodyšně uzavřít nozdry i ušní otvory. Pod vodou vydrží až několik minut. Na vodních tocích staví hráze z větví a stromů. Nahlodáváním dřeva dokáže bobr silnými zuby pokácet i kmen o průměru 70 centimetrů.

Pražská záchranná stanice pro volně žijící živočichy přijme ročně kolem 3000 zraněných či jinak handicapovaných volně žijících živočichů. Bobra ošetřili odborníci v Praze poprvé. Mají ale zkušenosti třeba s vydrou, která při povodních v roce 2012 uvízla v jímce u Národního divadla.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist