https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pred-vladou-protestuji-aktiviste-za-rychlejsi-konec-uhli
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Před vládou protestují aktivisté za rychlejší konec uhlí Aktualizováno

1.2.2021 10:29 | PRAHA (ČTK)
Aktivisté na místě vystavěli konstrukci, která znázorňuje vstup do muzea uhlí. K tomu dali makety se zestárlými tvářemi ministrů a ministryň, u nichž je znázorněno, kdo jaký scénář podporuje.
Aktivisté na místě vystavěli konstrukci, která znázorňuje vstup do muzea uhlí. K tomu dali makety se zestárlými tvářemi ministrů a ministryň, u nichž je znázorněno, kdo jaký scénář podporuje.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Asi dvě desítky ekologických aktivistů protestují před úřadem vlády v Praze. Požadují, aby vláda odpoledne schválila rychlejší scénář odklonu od uhlí, než doporučila Uhelná komise, který počítá s koncem uhlí v roce 2038. Akci, která je podle zpravodajky ČTK prozatím poklidná, pořádají Greenpeace, Hnutí DUHA a Fridays for Future.
 

Aktivisté na místě vystavěli konstrukci, která znázorňuje vstup do muzea uhlí. K tomu dali makety se zestárlými tvářemi ministrů a ministryň, u nichž je znázorněno, kdo jaký scénář podporuje. Rozvinuli také transparent "Nechceme být uhelný skanzen až do roku 2038."

Právě "uhelným skanzenem" by podle aktivistů bylo Česko, pokud by se vláda odpoledne rozhodla pro prostřední scénář. Uhelná komise v prosinci vybírala mezi variantami konce uhlí v roce 2033, 2038 a 2043. Po volbě tehdy odstoupili z komise zástupci ekologů Jan Rovenský a Jiří Koželouh. Zdůvodnili to nesouhlasem se schváleným scénářem i podobou jednání komise.

Podle Lukáše Hrábka z Greenpeace dává nejrychlejší scénář Česku šanci "přiblížit se k tomu, co je třeba udělat", aby Česko dostálo závazkům Pařížské dohody. "Zároveň rok 2033 více reflektuje dnešní ekonomickou realitu a dává možnost naplánovat spravedlivou transformaci uhelných regionů dříve, než se uhelný byznys sám zhroutí," uvedl Hrábek.

Klára Bělíčková za Fridays for Future na demonstraci žádala, ať vláda vyslyší hlas mladé generace, která bude řešit následky rozhodnutí o uhlí. Koželouh pak doporučený scénář označil za zastaralý a apeloval na "zodpovědné rozhodnutí" vůči uhelným krajům, které by měly dostat plán odklonu uhlí pro následující dekádu. "Potřebují ho teď na těch deset let i proto, že teď je zde spousta peněz z evropských fondů, které jsou na toto využitelné. Teď na to nejsme sami, ale za 15 - 17 let už bychom na to sami byli," řekl ekolog.

"Podle dat provozovatele přenosové soustavy ČEPS vyrobily uhelné elektrárny letos v lednu více než polovinu veškeré elektřiny v ČR, zatímco sluneční a větrné elektrárny v důsledku nepříznivého počasí dohromady jen asi jedno procento. Opravdu se někdo domnívá, že za pouhých 12 let se situace tak dramaticky změní?", uvedl pro ČTK v reakci na dnešní akci zástupce energetické skupiny Sev.en Energy Petr Dušek. Koželouh na dnešní demonstraci také řekl, že experti z ČEPS pro Uhelnou komisi spočítali, že s uhlím je možné skončit už v roce 2033.

Nad doporučením Uhelné komise přestat využívat uhlí pro výrobu tepla a elektřiny v roce 2038 bude odpoledne zřejmě delší diskuse. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) totiž už dříve řekl, že chce, aby ministři za sociální demokracii hlasovali pro nejrychlejší scénář, podobně se vyjádřil i ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Pro rok 2033 na prosincovém zasedání komise hlasoval také ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Podle něj by to ale znamenalo výrazně vyšší investice - zhruba o 150 miliard korun. Brabec byl také jedním z předsedů komise. Podle druhého z předsedů, vicepremiéra a ministra průmyslu Karla Havlíčka (za ANO), by kabinet neschválením harmonogramu popřel jeden a půlroční činnost komise.

Ve středu Havlíček ČTK řekl, že vláda nebude diskutovat o konkrétním termínu, bude pouze schvalovat dokument s výstupy komise, který bude vládě předložen. "Zdaleka nejdůležitější tam vůbec není rok 2038. Nejdůležitější je tam mezidobí let 2025 až 2030, kdy jdeme na 50 procent," uvedl ministr. Ekologický aktivista Rovenský na twitteru reagoval, že v návrhu usnesení ani v závěrech komise o těchto termínech není ani slovo.

Uhelná komise v prosinci také schválila, že podmínkami útlumu jsou zejména včasná náhrada uhelných zdrojů jinými zdroji a zajištění energetické bezpečnosti Česka. Komise se zmínila o dostavbě nových jaderných zdrojů podle stávajícího harmonogramu či úspěšné transformaci teplárenství.

Vláda by podle komise také měla minimálně každých pět let provádět přezkum rozhodnutí v závislosti na vnějších faktorech.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

1.2.2021 12:42
Pokud jsou ochotní vyrábět elektřinu točením žentouru nebo šlapacího kola ...
Odpovědět
KT

Karel Tejkal

1.2.2021 13:36
Když vidím tu hrstku demonstrantů a neadekvátní medializaci jejich projevů, je nejvyšší čas uspořádat v Praze pochod za jadernou energii.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

1.2.2021 17:04
Z hnědého uhlí máme asi 40% elektřiny. Aktivistům nic nebrání jít příkladem a každý den si na 10 hodin vyhodit hlavní jistič. Ponesou to zajisté snáze, než neaktivisté. A pokud se jim to bude líbit, zajisté přesvědčí i ostatní, aby je následovali.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

1.2.2021 19:23
Protestovat, škodit, žádat dotace a příspěvky. To tu hrstku ze tří
spolků spojuje. Co tak postavit vzorový zdroj OZE, bez dotací, plně
soběstačný i s bateriovým úložištěm a ukázat, jak to má fungovat ?
Příjmy promrhávají na pokuty za poškozování cizích majetků a na
propagaci. Možná i na mzdy profesionálních vůdců a nějaké ty náklady
na činnost. Jejich aktivita má vliv na zvýšené náklady občanů
a státu a tak nechápu, proč jim přispívat na takovouto činnost.
To je vyhazování prostředků a kdo bude mít odvahu to zarazit, tak
má můj hlas.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

1.2.2021 19:33 Reaguje na Břetislav Machaček
Můj také.
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

1.2.2021 20:26
Pánové diskutující. Jste pro, aby to volební téma ve volbách do PS 2021?
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

1.2.2021 20:35 Reaguje na Katka Pazderů
Co je tohle za praštěnou otázku?

To je snad věc každé strany, aby se soustředila na témata, která podle ní jsou pro voliče zásadní a nabídla reálná a efektivní řešení. A ukáže se, jak moc se jí to povedlo ... všechno.

A v případě vás Zelených si k tomu rovnou přidejte důvěryhodnost vás jako strany. Za mne ... i když budete mít ten nej program na světě, tak vás volit nebudu. Leda byste vymřeli a někdo to zkusil úplně celé znovu.

BTW ... vás už stejně Piráti pohřbili, na to prostě nemáte.
Odpovědět
JO

Jan Olejníček

1.2.2021 21:05 Reaguje na Katka Pazderů
1 procento dostanete, paní Kateřino.
Odpovědět

Jan Šimůnek

2.2.2021 09:37 Reaguje na Jan Olejníček
Doufám, že srazí preference i těm pirátům a STAN. Těm hezkých 9,5 procent hlasů, pochopitelně, přeji
Odpovědět
KS

Krejcar Stanislav

2.2.2021 12:20 Reaguje na Katka Pazderů
Katko Pazderů - v první řadě by jste měly přijít s náhradní alternativou energetických zdrojů ! Jinak totiž děláte z ekologů jen a pouze potěmkinovce ! Ano, i já jsem za čistší ovzduší a přírodu. Ale zatím nikdo nikde neuvedl - to podstatné odstřižení se od ČEZu a E-onu a využívání jen a pouze solární a větrné energie. U podnikatelů a firem je to trojnásobné temno. Žádný podnikatel ani supermarket není schopen přežívat jen ze slunečných panelů a větru. A to ani PORG nebo MATFYZ. Energetická náročnost výroby je i v 21.století zásadním problémem výdělku občanů a prosperity rodin. A to asi zatím platí všude na světě, nejen ve Skandinávii, USA ,Rusku i ČR.
Odpovědět

Jan Šimůnek

2.2.2021 13:48 Reaguje na Katka Pazderů
Samozřejmě, téma, zda půjdeme s Němci do ..., nebo nebo tlaky téhle ekofašistické sběře ustojíme, i za cenu odchodu z EU, je téma jako stvořené pro volby.
Odpovědět

Jan Šimůnek

2.2.2021 13:51
Je dobrou vizitkou našeho školství, že méněcenných a nevzdělaných hlupáků, neschopných problém pochopit v širších souvislostech, se našlo u nás tak málo. V porovnání se zeměmi na západ od bývalé železné opony.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist