https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/predvolebni-anketa-ekolistu-koho-budou-volit-3
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Předvolební anketa EkoListu - Koho budou volit? (3.)

22.3.2002 09:32 | PRAHA (EkoList)
Volby do Poslanecké sněmovny se blíží a my se, podobně jako před čtyřmi lety, postupně ptáme osobností českého veřejného života, jež se nějakým způsobem angažují v problematice životního prostředí, koho a proč se chystají volit. Anketa, která by se na stránkách EkoListu po drátě měla objevovat až do samotných parlamentních voleb, dnes pokračuje již svojí třetí částí.
 

Všem jsme položili dvě stejné orázky:

1. Koho budete volit v červnových volbách do Poslanecké sněmovny PČR?
2. Souvisí vaše volba nějak se životním prostředí a environmentální politikou Vámi preferované strany?

Miroslav Patrik, Místopředseda Dětí Země a koordinátor Českého a Slovenského dopravního klubu:
1. Přestože jde v podstatě o intimní otázku, pokusím se odpovědět alespoň částečně. Jelikož budu volit za Jihomoravský kraj, tak mám například dvě snadné varianty, koho volit:
1) KDU-ČSL se zdejším lídrem a předsedou ČSOP Liborem Ambrozkem, u něhož je jistě značná angažovanost v ochraně životního prostředí nepochybná (prakticky i ideově).
2) Stranu zelených, která v našem regionu má přijatelné lidi, samozřejmě přijatelný program a hlavně významně obměněné vedení, které se např. na činnost ekologických sdružení již nedívá s odporem jako to předešlé. Navíc předsedou se teď stal Miroslav Rokos z Brna, u něhož je daleko větší záruka solidnosti a schopností něco skutečně dělat.
Otázkou tedy je, zda má cenu svým hlasem podpořit někoho, kdo to z prvního místa má jisté, či někoho, kdo naopak podporu potřebuje, avšak bohužel velmi, velmi masivní - aspoň 1,5 % hlasů. Tím se můžu do voleb ještě v klidu zabývat.
2. Ano, jistě. U politických stran mě samozřejmě zajímá nejen ekologický program s obvyklými kapitolami typu "co chceme, co nechceme, co udělame atd.", ale zejména "co jsme udělali".
Proto je pro mě jedním z hlavních kritérií při rozhodování, komu dát hlas, právě praktická činnost v ochraně životního prostředí či důvěryhodnost své náměty skutečně dělat.
Rozhodně ne ideologické vidění světa obalené barnumskými reklamními slogany s agresivním obsahem, jak nyní předvádí ODS se svým stínovým ministrem životního prostředí Václavem Menclem (bohužel shodou okolností jedním ze zakladatelů brněnského Zeleného kruhu a později spřáteleným primátorem Brna).

Michal Štingl, Děti Země Beroun, tiskový mluvčí Dětí Země:
1. Ta otázka mě zaskočila nepřipraveného. Nevím, nevím, jestli budu do voleb připravenější, protože předvolební kreace našich politických uskupení na mne fungují podobně jako reklama - jsou odpuzující. Často jsem však říkal, že lidi by měli chodit k volbám, tak to teď sám sobě připomínám. Uvažuji o Koalici a trochu doufám v nějakou novou stranu.
2. Do určité míry jistě. Navíc se na přístupu k životnímu prostředí mohu přesvědčit, jaké ta která strana hraje divadlo. Těžko budu volit vysloužilého ekonoma, kterému schází nápady a znovu vytahuje kdysi šokující znevažování ekologie.

Eva Vavroušková, tajemnice Společnosti pro trvale udržitelný život:
1. Bylo by snadnější odpovědět, koho volit nebudu (KSČM, ODS, asi ani ČSSD). Spíše se budu řídit lidmi na kandidátce - volebním programům moc nevěřím - a pokud si budu myslet, že kandidát je slušný človek a bude na slušné kandidátce, tak ho zaškrtnu, případně mu dám preferenci.
2. Nejen, ale velkou měrou. Ráda bych viděla v parlamentu osobnosti, ktere ctí občanskou společnost, vnímají kvalitní životní prostředí jako prioritu a dělají vše pro to, aby zákony byly k životnímu prostředí přatelské, které se snaží zjednodušovat život všem menšinám a termín lidská práva jim není cizí. Jenomže nevím, zda takové osobnosti na kandidátkách naleznu. Budu se snažit se o všech dozvědět maximum. K volbám půjdu, pokud toho budu mocná, určitě!

Daniel Vondrouš, legislativní poradce Hnutí DUHA, poradce předsedy podvýboru pro ochranu životního prostředí a krajiny PS PČR:
1. Moje práce mi pomáhá získávat více informací o jednání politických stran i jednotlivých politiků. Své rozhodnutí proto zakládám na osobním hodnocení kvality konkrétních osob na předních místech kandidátek.
Uvědomuji si ovšem, že podle střízlivých odhadů se přední kandidáti nejsilnějších stran do sněmovny dostanou tak jako tak, podstatnější je proto sledovat spíš ty, kteří jsou na hranici volitelnosti.
Vybírat budu ze tří kandidátek - Strana zelených, ČSSD a Koalice. První strana se do sněmovny nejspíš nedostane, může ale dosáhnout na státní příspěvek a pokračovat ve svém pozitivním vývoji. Druhou volbou bych podpořil ČSSD (i s Grégrem, Schlingem a Zemanem) ale zejména Miloše Kužvarta (se všemi klady i zápory). Hlasem pro Koalici bych pomohl slušnému a zásadovému bojovníkovi proti kouření lidoveckému poslanci Janečkovi (a zároveň unionistům s radikálně liberálními a často protiekologickými názory - poslancům Krásovi a Němcovi). V posledním případě může můj hlas navíc rozhodnout, zda se z pátého místa (na samé hranici volitelnosti) do Sněmovny dostane jeden z oněch tří nezávislých kandidátů, kterým to jejich umístění na kandidátkách Koalice umožňuje. Na konečné rozhodnutí si ještě dávám čas. Chystám se rovněž využít nově zvýhodněné možnosti preferenčního hlasu.
2. Snažím se, aby můj hlas co nejvíce přispěl ke zlepšení ekologické politiky a ke zvýšení počtu skutečných a slušných demokratů ve sněmovně. Zároveň zvažuji, zda se díky mému hlasu na stejné kandidátce "nesvezou" lidé s přesně opačnou charakteristikou, případně kolik jich bude.

Předchozí části předvolební ankety EkoListu:
18. 3. 2002 - Čestmír Klos, Bedřich Moldan, Marian Páleník, Petr Štěpánek.
20. 3. 2002 - Ivan Brezina, Ivan Dejmal, Zuzana Drhová, Jiří Nečas.

Odpovědi jsou řazeny abecedně. Další část předvolební ankety EkoListu vyjde v pondělí 25. 3. 2002.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist