https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prilis-mnoho-kocek-malo-korysu.emodzi-v-aplikacich-osekavaji-povedomi-o-skutecne-biodiverzite
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Příliš mnoho koček, málo korýšů. Emodži v aplikacích osekávají povědomí o skutečné biodiverzitě

4.1.2024 10:23 | ŘÍM (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | ifeelstock / Depositphotos
Příliš mnoho koček a málo korýšů. Tak zní postesknutí týmu italských vědců nad nedostatečnou rozmanitostí volně žijících tvorů a rostlin v katalogu znaků emodži, který podle nich nereprezentuje reálnou biodiverzitu, což škodí snaze o ochranu přírody.
 
"Ačkoli se může zdát, že krize biodiverzity je on-line světu vzdálená, v naší stále více digitalizované společnosti bychom neměli podceňovat potenciál emodži pro zvýšení povědomí a schopnosti ocenit rozmanitost života na Zemi," uvedli autoři analýzy Stefano Mammola, Mattia Falaschi a Gentile Francesco Ficetola z Milánské univerzity.

Tým hodnotil emodži týkající se přírody a zvířat, které jsou k dispozici na webu Emojipedia - online katalogu emodži. Sledoval, jak se tyto symboly měnily mezi lety 2015 a 2022. Analýza, kterou v prosinci zveřejnil časopis iScience, zjistila, že zatímco zvířata jsou v současném katalogu emodži zastoupena dobře, rostliny, houby a mikroorganismy jsou zastoupeny velmi málo.

Mezi zvířaty byli nadměrně zastoupeni obratlovci včetně savců, ptáků, plazů, obojživelníků a ryb, kteří tvořili 76 procent zvířecích emodži. Členovci, včetně hmyzu, pavoukovců a korýšů, byli zastoupeni poměrně málo, přestože existuje 1,3 milionu popsaných druhů členovců ve srovnání s 85 000 známými druhy obratlovců.

Vědci také zjistili, že neexistují žádné emodži představující ploštěnce; tito prvoústí živočichové zahrnují třídy ploštěnek či parazitických motolic a tasemnic. Stejně na tom jsou například hlístice, přestože existuje více než 20 000 druhů ploštěnců a téměř 20 000 druhů hlístic.

Vědci nicméně s povděkem kvitovali skutečnost, že se biodiverzita emodži přece jen zvětšuje. Kroužkovci se dočkali zastoupení v roce 2020 přidáním "červa", který s největší pravděpodobností představuje dešťovku neboli žížalu, a žahavci mají svého zástupce v Emojipedii od roku 2021 díky přidání korálu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Uhrovič

4.1.2024 11:43
To jako jsou lidi už tak blbí, že přírodu a diverzitu poznávají pouze z katalogu znaků emodži?
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

5.1.2024 08:25 Reaguje na Michal Uhrovič
pokrok se nezastaví před ničím. Chytráků na telefonu je spousty, ale kdo z nich zmoudří?
zrovna včera mi známá řekla, že její syn 18 let, že prý nerozumí světu. Digitalizace vytvořila ze společnosti množinu mikrosvětů, které si navzájem myslí, že oni jsou tím světem skutečným.
Odpovědět
ig

4.1.2024 12:52
Taky tam chybí paraziti. Parasitismus je při tom velmi rozšířená životní strategie mezi živočichy, včetně lidí.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

5.1.2024 08:26 Reaguje na
parazitismus je i ekonomický koncept a říká se tomu dotace.
Odpovědět
ig

5.1.2024 15:16 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Pro příjemce dotací navrhuji použit emodži ve tvaru stylizované přísavky.
Odpovědět
mara polasek

mara polasek

4.1.2024 17:36
jak rikala nebozka babicka :
Ubrat zradla a pridat roboty!
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist