https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pro-tezbu-manganu-se-pripravuji-zmeny-uzemnich-planu-chvaletic-a-trnavky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pro těžbu manganu se připravují změny územních plánů Chvaletic a Trnávky

25.8.2021 00:25 | CHVALETICE (ČTK)
Odkaliště Chvaletice.
Odkaliště Chvaletice.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Robert Tropek / Entomologický ústav, Biologické centrum AV ČR
Pro rozsáhlý projekt na získávání manganu z bývalých odkališť u Chvaletic a Trnávky po místní těžbě pyritu se připravují změny územních plánů obou obcí. Krajský úřad si v případě dokumentu Chvaletic vyžádal i posouzení SEA, které zhodnotí vlivy koncepcí na životní prostředí. Úpravy územního plánu Trnávky se zpracovávají již zhruba dva roky a měly by se schvalovat letos na podzim, u Chvaletic zřejmě potrvají do příštího roku, řekl ČTK Jan Votava, ředitel společnosti Mangan Chvaletice, která projekt těžby připravuje.
 

"Plocha chráněného ložiskového území, abychom jednou mohli žádat o stanovení dobývacího prostoru, respektive o otvírku těžby, musí mít v územním plánu určité označení. Proto jsme požádali obce Chvaletice a Trnávku o změny územního plánu," uvedl Votava. Pro projekt se rovněž zpracovává posouzení vlivu záměru na životní prostředí (EIA).

Podle starostky Zdeňky Markové byla plocha odkaliště v územním plánu dosud vymezena mimo jiné pro fotovoltaickou elektrárnu. S rozhodnutím o stanovisku k projektu Chvaletice vyčkají na závěry posouzení EIA. "Ještě jsme ani neřešili, zda jim pozemky prodáme nebo pronajmeme a za kolik," uvedla Marková.

Společnost Mangan Chvaletice patřící kanadské firmě Euro Manganese chce přepracovat tři odkaliště u Chvaletic, Trnávky a Řečan vzniklá v letech 1951 až 1975. Mangan se využívá jako přísada do různých slitin, katalyzátorů a barevných pigmentů. Investice má podle dřívějších údajů dát práci až 400 lidem, těžit se má 20 až 30 let. Po ukončení činnosti by mělo území podstoupit sanaci a rekultivaci. Největší část pozemků patří společnostem ČEZ a Sev.en EC, která provozuje chvaletickou elektrárnu.

Kromě těžby chce firma vybudovat také zpracovatelský závod v průmyslové zóně. Obě části jsou umístěny v lokalitách oddělených silnicí a železnicí. Zpracovatelský závod by měl fungovat asi 25 let při produkci 50.000 tun kovového manganu za rok při ročním zpracování přibližně 1,3 milionu tun hlušiny. Očekává se, že dvě třetiny roční produkce kovového manganu budou přeměněny přibližně na 100 000 tun monohydrátu síranu manganatého.

Mangan Chvaletice již má na část potřebných pozemků předběžné smlouvy, Trnávka už potřebný pozemek společnosti prodala, s dalšími vlastníky firma jedná. Podle Votavy by příští rok mohla společnost získat závazné stanovisko k EIA, stavba zázemí těžby a zpracovatelského závodu by mohla začít v roce 2023. Ještě předtím by se mohla začít budovat železniční vlečka. Zahájení těžby a provozu na zpracování suroviny se plánuje na rok 2026. Do projektu získávání manganu chce investovat i společnost EIT InnoEnergy se sídlem v Nizozemsku


reklama

 
Pavel Dosoudil
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist