https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pro-vanocni-trhy-v-praze-byl-vybran-smrk-z-jiloveho-u-prahy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vánočním stromem na Staroměstském náměstí v Praze bude smrk z Jílového u Prahy

9.10.2020 14:36 | PRAHA (ČTK)
Loňský smrk vyrostl na soukromém pozemku na dosah Českého ráje, Krkonoš a Jizerských hor do výšky 22 metrů.
Loňský smrk vyrostl na soukromém pozemku na dosah Českého ráje, Krkonoš a Jizerských hor do výšky 22 metrů.
Pro pražské vánoční trhy na Staroměstském náměstí byl vybrán smrk ztepilý, který vyrostl nedaleko středočeského Jílového u Prahy. Zda jej ale pořadatelé na náměstí vztyčí, bude záležet na pandemii nemoci covid-19. Zda trhy budou, se rozhodne do konce října. ČTK to sdělila Hana Tietze, mluvčí společnosti Taiko, která trhy pořádá. Loňský smrk pocházel ze Semil v Libereckém kraji.
 

"Smrk ztepilý, který jsme letos vybrali, je krásně rostlý a dobře přístupný pro těžkou techniku. Výhodou je také, že neroste daleko od Prahy. Má zhruba 19 metrů, což je o něco méně než obvykle, ale věřím, že by to nikomu nevadilo. S tipem se nám ozval soukromý majitel," uvedl provozní ředitel Taiko Petr Hozák.

Zda jej firma pokácí a doveze do hlavního města, bude záležet na situaci v souvislostí s šířením koronaviru a s tím souvisejícími nařízeními vlády a ministerstva zdravotnictví. Podle mluvčí bude firma zároveň jednat také s magistrátem. "Rozhodnutí by mělo padnout do konce října, poté už nebude možné trhy včas připravit," sdělila Tietze.

Loňský smrk vyrostl na soukromém pozemku na dosah Českého ráje, Krkonoš a Jizerských hor do výšky 22 metrů. Trhy se v centru metropole konají každoročně od přelomu listopadu a prosince do začátku ledna. Kromě Staroměstského náměstí jsou rovněž například na Václavském náměstí, náměstí Míru a dalších místech v Praze.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist