https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pro-zachovani-jadernych-kapacit-v-eu-bude-treba-investovat-az-450-miliard-eur
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pro zachování jaderných kapacit v EU bude třeba investovat až 450 miliard eur

11.11.2022 14:27 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Pro zachování současné kapacity jaderných zdrojů v Evropské unii budou v příštích dekádách potřeba investice 350 až 450 miliard eur (v přepočtu 8,5 až 11 bilionů korun). Na Evropském jaderném fóru v Praze to dnes řekla eurokomisařka pro energetiku Kadri Simsonová. Jaderná energie by podle ní v letech 2030 až 2050 měla pokrývat 15 až 16 procent veškeré výroby elektřiny v EU.
 

Simsonová zdůraznila potřebu investic, protože bez nich podle ní bude nutné ve 30. letech zavřít většinu nyní provozovaných jaderných elektráren v EU. V té době přitom podle eurokomisařky budou právě jaderné zdroje nejvíc potřeba kvůli zajištění stabilních dodávek elektřiny při postupném přechodu Evropy na obnovitelné zdroje energie.

"Bez investování neuspějeme při snaze zajistit jadernou energetiku připravenou na budoucnost. Dnes je průměrný věk evropské jaderné flotily vyšší než 30 let," upozornila Simsonová.

Podle eurokomisařky několik zemí EU plánuje stavbu nových reaktorů. Tři jaderné bloky jsou ve výstavbě, dalších sedm projektů se připravuje. V nadcházejících desetiletích chce sedm evropských zemí postavit celkem 20 reaktorů. Česká vláda připravuje stavbu nového jaderného bloku v Dukovanech, součástí zakázky je nezávazná opce na rozšíření jaderné elektrárny Temelín.

Podle eurokomisařky je u jaderné energetiky také důležité snížit závislost na Rusku, které se ukázalo jako nespolehlivý partner už u dodávek plynu. Simsonová upozornila, že část nyní provozovaných reaktorů v EU využívá ruské jaderné palivo, některé elektrárny jsou navíc závislé na ruských dodávkách i při údržbě. Také Česko zatím nakupuje jaderné palivo pro své elektrárny od ruské společnosti Tvel, energetická společnost ČEZ ale nově uzavřela kontrakt s americkou společností Westinghouse a francouzskou firmou Framatome na dodávky palivových souborů pro jadernou elektrárnu Temelín.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jiří Svoboda

11.11.2022 16:11
Docela by mne zajímalo, zda je brámo v úvahu, že bezuklíková EU roku 2050 bude potřebovat vyrábět zhruba 3x více elektřiny než dnes.

Pokud má být v roce 2050 kryta asi 1/6 elektřiny z jádra, přičemž dnes má EU z jádra asi 1/4, je třeba do roku 2050 produkci elektřiny z jádra zvojnásobit! Kde se to bude stavět? Na to rozhodně 1/2 bilionu EUR stačit nebude!

Nejjednoduššá vysvětlení je, že na Evropském jaderném fóru v Praze řekla eurokomisařka pro energetiku Kadri Simsonová docela velký nesmysl, nikdo to nepoznal a celé fórum bylo pro kočku.

A nebo se očekává bouřlivý rozvoj a výrazné zlevňování jaderné energetiky. Pak je ovšem třeba cílit na zhruba 50% podíl JE v roce 2050, protože lepší cesta než využívání levné jaderné energie není k dispozici!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.11.2022 21:27 Reaguje na Jiří Svoboda
Zlevňování jaderné elektřiny skutečně nehrozí, jediná možnost jsou možná SMR.
Ale to je fuk. Prostě Evropa musí makat naplno na všech systémech OZE, vodíku i jádra.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

12.11.2022 15:07 Reaguje na Pavel Hanzl
Jasně, budeme v Evropě naplno makat, abychom získávali energii 3x dráže než ostatní svět z fosilu.

Opravdu již mne nenapadá nic přiléhavého, jak vás nazvat. Možná mužská obdoba Uršuly.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.11.2022 20:45 Reaguje na Jiří Svoboda
Nepovažujte všechny lidi světa za blbce. Klimatická tragédie drtí už všechny a pouze hlupačiska se tváří, že nejlepší je zalevno pálit fosil.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

11.11.2022 16:28
Leyenová , Timmermans a Kadri = samozvaní EU experti na energetiku .

U hraběcí milosti odkazuji na její pokleslý spisek "Moje vize Evropy", kterou jí sepsali rádci před volbou předsedy EK.

U doktora dvojího práva Timmermanse na jeho plamenné paranoidní zelené projevy v europarlamentu.

U energo komisařky Kadri už nenajdeme vůbec nic, protože absolventka politologie v Londýně a stáže v NATO/Brusel není schopna sdělit jaký je rozdíl mezi proudem střídavým a stejnosměrným. Tesla je podle ní pouze značka elektromobilů "made in USA" .

A tito exoti rozhodují o směřování evropské energetické politiky a máme se tedy na co těšit.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.11.2022 20:46 Reaguje na Miroslav Vinkler
Výrazně lepší, než kdybyste to rozhodoval vy.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist