https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/projekt-univerzity-by-mel-liberecke-zoo-snizit-spotrebu-vody-na-polovinu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Projekt univerzity by měl liberecké zoo snížit spotřebu vody na polovinu

28.8.2023 00:30 | LIBEREC (ČTK)
Vchod do Zoo Liberec.
Vchod do Zoo Liberec.
Zdroj | ZOO Liberec
Vědci z Technické univerzity Liberec spolu s odborníky firmy Photon Water budou v liberecké zoo testovat systém cirkulace vody. Očekávají od něj, že zahradě o polovinu sníží spotřebu vody z vnějších zdrojů. Nyní zoo potřebuje ročně zhruba 60 000 metrů krychlových vody. Cirkulární systém bude testovat také zahrada v Barceloně. Jde o projekt Life 4 Zoo s evropskou dotací 1,665 milionu eur (cca 40 mil. Kč), uvedla pro ČTK za univerzitní Ústav pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace Lenka Hanušová.
 

Ředitel zoo David Nejedlo od projektu očekává, že nejen ušetří náklady za vodu, ale zajistí si i její dostatek. "Po většinu roku sice čerpáme vodu pro potřeby zvířat z našich vrtů, Labutího jezera a Jizerského potoka, ale každoročně v průběhu léta klesá hladina těchto vodních zdrojů natolik, že není možné ji pro napouštění bazénů, napájení zvířat i mytí expozic dále využívat. Musíme ji dotovat pitnou vodou z řadu, která následně končí bez dalšího užitku v kanalizaci. To je jak neekologické a dlouhodobě neudržitelné, ale samozřejmě se to i nepříznivě promítá do ekonomiky zoologické zahrady," uvedl Nejedlo.

Autoři projektu počítají s tím, že cirkulární systém bude v zahradě funkční od poloviny příštího roku. "V liberecké zoo pomůže nové řešení uspořit až polovinu původní spotřeby," uvedl hlavní koordinátor projektu z liberecké univerzity Tomáš Lederer. V přepočtu na peníze by tak mohla zoo ročně uspořit za vodu zhruba tři miliony korun.

V areálu zahrady vznikne vodní okruh, v němž bude znečištěná voda z napajedel a bazénků v horní části zahrady svedena do nově vybudované kořenové čističky a přes filtraci s využitím nanotechnologií znovu použita. "Základem nového řešení bude umělý mokřad, který vznikne v podmáčené roklince vedle výběhu levhartů," uvedl mluvčí univerzity Adam Pluhař.

Autoři projektu očekávají, že umělý mokřad bude poskytovat vysokou účinnost při odstraňování organického i dusíkatého znečištění po celý rok s výjimkou zimy. "Systém poběží devět měsíců v roce a denně se vyčistí 100 metrů krychlových," uvedl Lederer.

Pokud se systém osvědčí, chtěla by liberecká zoo do vodního okruhu připojit další výběhy. "Aktuálně máme hotovou studii a pracujeme na projektové dokumentaci na rekonstrukci pavilonu i výběhu žiraf, který téměř zdvojnásobí svou současnou velikost. Vznikne v něm další poměrně velká plocha na napájení zvířat a i tu bychom rádi do tohoto unikátního vodohospodářského systému zapojili. Zároveň bychom do budoucna chtěli začít více využívat i dešťovou vodu, například na pravidelnou zálivku rostlin v areálu zahrady," dodal Nejedlo.

Cirkulační systém bude ve spolupráci s univerzitami v Gironě a Barceloně testovat u dvou výběhů také zoo v Barceloně. Tam systém denně pročistí zhruba čtyři metry krychlové vody, čímž by tato zoo měla v první fázi ušetřit asi pět procent své roční spotřeby. "Vodu by tamní chovatelé použili jako užitkovou pro závlahy nebo čištění výběhů," dodal Pluhař.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist