https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/protest-klimatickych-aktivistu-prosel-londynskou-financni-ctvrti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Protest klimatických aktivistů prošel londýnskou finanční čtvrtí

31.10.2021 00:34 | LONDÝN (ČTK)
V londýnské finanční čtvrti se krátce před začátkem klimatické konference COP26 sešli demonstranti z celého světa, aby protestovali proti používání fosilních paliv. Někteří z nich žádali banky, aby přestaly financovat projekty spojené s kácením lesů a těžbou a podporovat průmyslová odvětví, která znečišťují ovzduší. Mezi demonstranty byla i švédská aktivistka Greta Thunbergová, uvedla agentura AP.
 

Protest v Londýně začal před sídlem banky Lloyd’s, kde aktivisté z květin vyskládali nápis Rise Remember Resist (Povstaň, Pamatuj, Braň se). Část demonstrantů se pak přesunula před sídlo banky Standard Chartered, kde provolávala hesla jako "Pojišťujte naši budoucnost, ne znečištění", "Jsme k nezastavení, jiný svět je možný" nebo "Co chceme? Klimatickou spravedlnost! Kdy ji chceme? Teď!".

Konference OSN o klimatu COP26 začíná ve skotském Glasgow v neděli, trvat bude do 12. listopadu. Před začátkem setkání se do Británie sjíždějí světoví státníci i aktivisté. Část bojovníků za ochranu životního prostředí považuje konferenci ve Skotsku za poslední okamžik, kdy je ještě možné zvrátit rychlost globálního oteplování a zabránit klimatické katastrofě.

Mezi demonstranty byli i členové ekologického hnutí Fridays for Future (Pátky pro budoucnost) z Afriky, Asie a Tichomoří, podle kterých banky svou činností přispívají k tomu, že domovy lidí v těchto oblastech v budoucnu zmizí.

"Bez ohledu na nadšení, se kterým tu jsme, bychom tu vůbec být neměli. Naše bolest, naše utrpení, naše slzy a náš smutek by neměly být tím, co je potřeba, aby se věci daly do pohybu. Už víme, co musíme udělat: musíme postupně ukončit éru fosilních paliv, musíme se zbavit průmyslových odvětví, která přinášejí škodu a zoufalství," uvedla demonstrantka Brianna Frueanová ze Samoy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist