https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pruzkum-pri-omezeni-dodavek-plynu-z-ruska-by-stat-mel-zajistit-dodavky-odjinud
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Průzkum: Při omezení dodávek plynu z Ruska by stát měl zajistit dodávky odjinud

3.5.2022 16:12 | PRAHA (ČTK)
“Lidé kromě zajištění náhradních dodávek plynu chtějí podporu energetických úspor a obnovitelných zdrojů. Shodují se v tom s experty, stejně jako v tom, že návrat k uhlí je ještě horší než nedělat vůbec nic," uvedl k průzkumu Jiří Koželouh Hnutí Duha.
“Lidé kromě zajištění náhradních dodávek plynu chtějí podporu energetických úspor a obnovitelných zdrojů. Shodují se v tom s experty, stejně jako v tom, že návrat k uhlí je ještě horší než nedělat vůbec nic," uvedl k průzkumu Jiří Koželouh Hnutí Duha.
V případě omezení či zastavení dodávek plynu z Ruska by měl stát podle 52 procent lidí zajistit dodávky plynu z jiných zdrojů. Téměř polovina dotázaných si myslí, že by stát měl finančně pomáhat při zateplování domů a podporovat úspory energie, a podle dvou pětin lidí by měl podpořit také instalaci fotovoltaických panelů na střechy domů. Asi 13 procent respondentů se domnívá, že by stát měl zvýšit těžbu a spalování uhlí, a podle čtyř procent by neměl dělat nic. Vyplývá to z výsledků průzkumu agentury OMG pro Hnutí Duha, které hnutí představilo. Průzkumu, který se uskutečnil na přelomu března a dubna, se zúčastnilo 500 respondentů ve věku 15 až 64 let.
 

Z průzkumu dále vyplynulo, že 44 procent lidí v Česku plánuje využívat obnovitelné zdroje, většina by ale na jejich pořízení potřebovala finanční dotaci. Pětina (22 procent) dotázaných už obnovitelné zdroje využívá a třetina o jejich pořízení neuvažuje. Téměř tři čtvrtiny lidí jsou pro to, aby stát podporoval energetickou nezávislost na ruském plynu dotacemi na zateplování domů a solární panely, které by pokryly 95 procent nákladů.

“Lidé kromě zajištění náhradních dodávek plynu chtějí podporu energetických úspor a obnovitelných zdrojů. Shodují se v tom s experty, stejně jako v tom, že návrat k uhlí je ještě horší než nedělat vůbec nic. Miliony lidí chtějí mít vlastní obnovitelné zdroje energie," uvedl k průzkumu Jiří Koželouh Hnutí Duha.

Podle zástupců Hnutí Duha by vláda měla dělat více pro to, aby domácnosti a ekonomiku zbavila závislosti na ruském plynu. Zveřejnilo proto výzvu nazvanou Uber plyn. Navrhuje mimo jiné podporu zateplování a fotovoltaických panelů i pro chudší domácnosti. U bytových domů by stát měl podle hnutí poskytnout příspěvky domácnostem, které nedokáží platit vyšší poplatky do fondu oprav, ze kterého se zateplení financuje. V případě rodinných domů by státní dotace u nejchudších domácností měly uhradit až 95 procent nákladů. To by si dohromady vyžádalo v příštích pěti letech náklady asi 29 miliard korun, zdrojem by mohl být národní plán obnovy a výnosy z aukcí emisních povolenek.

Podle Ondřeje Paška z Hnutí Duha by měla vláda nastavit sociální tarif na energie pro zranitelné domácnosti. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) v minulých dnech oznámil, že Sněmovně do konce května předloží změnu zákona, která by umožnila kvůli inflaci a růstu cen energií zavedení speciálního tarifu pro sociálně slabé domácnosti, případně některé provozy.

Ruská plynárenská společnost Gazprom minulý týden zastavila dodávky plynu do Polska a Bulharska. Své rozhodnutí zdůvodnila tím, že místní plynárenské podniky PGNiG a Bulgargaz odmítly za plyn platit v rublech, jak Moskva požaduje. Podle české vlády nejsou signály, že by něco podobného aktuálně hrozilo i ČR. Případný dlouhodobý výpadek by však podle Svazu průmyslu a dopravy způsobil jednoznačný ekonomický propad, podle Potravinářské komory ČR by mohl ohrozit i výrobu potravin. Podle řady firem nelze v krátkodobém horizontu plyn nahradit například elektřinou.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (14)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

3.5.2022 16:37
52 procent lidí si myslí,že by měl stát zajistit dodávky jinde.On ten Milda Zemanu měl pravdu když kdysi prohlasil,že v českém národu je hodně kretenu.Těch 52 procent co,asi v životě neslyšelo slova těžební sonda,plynovod at si vezme pet lahve,silonové sáčky případně použitý prezervativ a muže se výdat pro metan třeba na arabský poloostrov.Tečka.
Odpovědět
ig

3.5.2022 17:22 Reaguje na karel krasensky
Sežene na Aukru, přece nepojede někam do Tramtárie.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

4.5.2022 07:43 Reaguje na karel krasensky
ono to bude i bez vašeho komentáře. Možní ještě všichni nepochopili, že schudneme jako celek ne jako jednotlivci i když taky a někdo nedokáže pochopit, že dobré situace skončili a teď se projeví skutečný charakter, jestli někteří ví, co to slovo znamená. Samolibost a nadutost dostane pár úderů, ale každý pohlavek je přeci výchovný, i společnost by si měla vzpomenout, že je třeba táhnout za jeden provaz a můžeme být rádi, že nejsme Německo nebo Francie, kde segmentace společnosti pod vahou nepřizpůsobivé migrace je velká.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

3.5.2022 19:07
Snad by bylo rozumější porovnat jaké škody napáchají sankce v Rusku a jaké v EU. Protože pokud se ukáže, že sankce poškozují EU více, jsou jaksi kontraproduktivní. Zatím sankce vedly k komu, že stouply ceny surovin tak, že Rusko má za první čtvrtletí přebytek běžného účtu platební bilance jako nikdy v historii:
https://www.cbr.ru/eng/statistics/macro_itm/svs/bop-eval/
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.5.2022 22:45 Reaguje na Richard Vacek
Když chcete něco porovnávat, musíte od začátku. Kolik Putin napáchal škod na Ukrajině a kolik strojů na zabíjení lidí jsme mu v plynu už zaplatili.
Pak vám dojde, že vaše celé mudrování je kontraproduktivní a můžete s tím jít leda dodupy.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.5.2022 22:49 Reaguje na Richard Vacek
Příjmy mu šly výrazně dolů, (do EU dodává plynu o 30% méně, ropu prodává o 30% levněji), ale má skutečně přebytek platební bilance.
Protože mu nikdo nic neprodá a Rus si už ani fusekle neuštrikuje.
Navíc jede výrazně ze zlatých rezerv. Jak douho?
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

4.5.2022 07:48 Reaguje na Pavel Hanzl
velká aktiva byla zmrazena žije z ruky do huby...válka taky něco stojí to se nebojte.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.5.2022 09:01 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Putin s válku počítal a se sankcemi taky, tak má nasysleno dost. Nejen v muheheheh USA, ale i doma, ale už to musí svižně rozpouštět. Za válku dá asi miliardu dolarů denně, ale za suroviny trhne výrazně víc.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

5.5.2022 15:38 Reaguje na Pavel Hanzl
Když si člověk přečte, co jste napsal 3.5.2022 v 22:49, tak je to s tímhle zcela v rozporu:-))).

Vy jste koukám zase ve formě:-)))
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.5.2022 10:01 Reaguje na Svatá Prostoto
Zkuste ten rozpor nějak upřesnit. Já tam žádný nevidím.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

5.5.2022 15:36 Reaguje na Pavel Hanzl
Platební, nebo obchodní;-)))?
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

4.5.2022 07:47 Reaguje na Richard Vacek
asi moc nerozumíte tomu trhu, jinak by jste věděl, že ty přebytky sice prodá jinde ale o 30-50% levněji než nám. Ono to asi nebude hned ale doufám, že od těch šmejdů se odstřihnem co nejdříve. Ostatně je třeba nechat sankce taky působit.
Odpovědět
DA

DAG

4.5.2022 08:31 Reaguje na Richard Vacek
Sankce jsou špatné pro oba, ale není jiná cesta. Na rusko budou působit v dlouhodobém horizontu. Už sankce z roku 2014 docela fungovaly. Pokud je teda firmy neobcházely. Například slavný ruský dron Orlen 10 v sobě má: GPS tracker, startovací generátor, motor, zapalovací modul, ovladač letu, modul přenosu telemetrie a GPS modul vyrábějící se v USA, Německu, Japonsku, Číně a dalších zemích.
Rusko nedokáže vyvíjet moderní technologie a zbraně. Železo umí, ale to dneska je už jen část úspěchu.
Co se týče sankcí, tak plynu i ropy prodávají méně než v předchozích letech. Konkrétně plynu o třetinu, jenže jej prodává pětkrát dráž. Ano díky demenci Německa je Rusko pro letošek jistě zachráněno. V dalších letech to na něj začne dopadat a vrchol bude úplné odpojení Evropy od plynu, ropy a uhlí. Ropy budou nadále prodávat dost, ale s menší marží, uhlí nevím, ale s plynem těžce zapláčí. Během 10 let nedokáží výpadek nahradit a hlavně nikde nedostanou ceny jako v Evropě. Navíc ostatní sféra ekonomiky dosti poklesne. Svět se hroutil a byl v krizi, když dva roky po sobě klesala ekonomika o 2% a teď si představte, že jim ekonomika padne o 15%
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.5.2022 09:08 Reaguje na DAG
Přesně tak, další a silně podceňovaý aspekt je, že z Ruska utíkají vysoce kvalifikovaní lidé všech oborů.
A hloupý a prochlastaný mužik s kladivem supersonickou střelu skutečně nevyrobí.
Ale hlavní problém, který VŽDYCKY držel Rusko u dna, je jejich až fatální prolhanost.
Zapletli se do svých lží už natolik, že vůbec nemají představu o tom, jak na tom skutečně jsou a tím pádem nemůžou s tím nic dělat.
Zatím všem vyhrožují a tím si vytváří nové a nové nepřátele.
Ruské blbství se dnes odhalilo v celé nahotě.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist