https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pruzkum-pro-cechy-ma-ekologie-prednost-pred-vyssi-zamestnanosti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Průzkum: Pro Čechy má ekologie přednost před vyšší zaměstnaností

29.9.2020 16:55 | WASHINGTON (ČTK)
Většina respondentů si také myslí, že vláda dělá příliš málo pro zmenšení následků klimatických změn, čtyři procenta respondentů jsou pak názoru, že vláda dělá "příliš moc". Přes 70 procent respondentů uvádí, že klimatické změny mají nějaký či velký dopad na jejich životy.
Většina respondentů si také myslí, že vláda dělá příliš málo pro zmenšení následků klimatických změn, čtyři procenta respondentů jsou pak názoru, že vláda dělá "příliš moc". Přes 70 procent respondentů uvádí, že klimatické změny mají nějaký či velký dopad na jejich životy.
Přes tři čtvrtiny Čechů tvrdí, že ochrana přírody má mít přednost i v případě, že by vedla k mírnému poklesu ekonomického růstu a zaměstnanosti. Opačného názoru je 18 procent obyvatel Česka. Vyplývá to z průzkumu americké agentury Pew Research Center, jehož výsledky byly zveřejněné dnes. Průzkum se zabývá názory obyvatel 20 zemí světa na vědu a na aplikované výsledky vědeckého bádání.
 

Podle 77 procent respondentů má mít ochrana životního prostředí přednost v případě, že by vedla k nižšímu ekonomickému růstu či ztrátě některých pracovních míst. Naopak 18 procent uvedlo, že by prioritu měla mít tvorba nových pracovních míst i za cenu omezených následků na životní prostředí. Většina respondentů si také myslí, že vláda dělá příliš málo pro zmenšení následků klimatických změn, čtyři procenta respondentů jsou pak názoru, že vláda dělá "příliš moc". Přes 70 procent respondentů uvádí, že klimatické změny mají nějaký či velký dopad na jejich životy.

Přes 60 procent Čechů považuje za nebezpečné potraviny, při jejichž výrobě byly použity pesticidy a více než polovina respondentů pokládá za nebezpečné i geneticky modifikované potraviny.

Velmi silnou důvěru má ve vědce a jejich počínání 42 procent Čechů, což je o několik procent více než průměr v ostatních zemích (36 procent). Na rozdíl od situace v jiných zemích vědcům důvěřuje více osob s pravicovým politickým názorem než s levicovým.

Česká republika patří mezi země, jako Německo, Švédsko či Itálie, kde jsou vědci nejdůvěryhodnější profesní skupinou. V ČR pak následují vojáci (29 procent), novináři (10 procent), vládní činitelé a významní byznysmeni (oba 8 procent).

Pro 75 procent respondentů je důležité či hodně důležité, aby Česko patřilo mezi lídry ve světové vědě. Přes 40 procent respondentů si myslí, že už dnes ČR dosahuje nadprůměrných vědeckých výsledků, a jen šest procent respondentů uvedlo, že ČR je v této oblasti podprůměrná. V technologické oblasti si 33 procent českých respondentů myslí, že jejich země dosahuje nadprůměrných výsledků. Osm procent uvedlo, že země je v této oblasti podprůměrná.

Výzkum se zabýval také názory na některé aplikované výsledky vědeckého bádání. Polovina dotazovaných míní, že zapojení robotů do výroby je pro společnost pozitivní, opačného názoru je 28 procent účastníků výzkumu. Rozvoj umělé inteligence označuje za pozitivní 43 procent respondentů, opak si myslí 36 procent lidí.

Češi také podporují očkování děti. Podle přibližně 60 procent respondentů má očkování dětí proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám malé nebo žádné vedlejší důsledky a jeho přínos v prevenci je vysoký. Sedm procent považuje přínos vakcíny za malý či žádný a 11 procent má riziko vedlejších důsledků za vysoké.

Americká agentura Pew Research Center uskutečnila průzkum ve 20 zemích světa. V České republice byl průzkum realizován mezi říjnem 2019 a březnem 2020 na reprezentativním vzorku 1404 respondentů. Statistická chyba činí 4,1 procenta.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SP

Svatá Prostoto

29.9.2020 20:54
" ... mezi říjnem 2019 a březnem 2020" ... jo tak to jo, to byly zlatý časy. Teď by ty odpovědi byly asi hodně jiné, zejména pokud jde o tu zaměstnanost.
Odpovědět

Jan Šimůnek

30.9.2020 08:24
Docela by mě zajímalo, jak budou reagovat lidé, kteří upřednostňují ekologii před pracovními místy, až se to bude týkat jich osobně.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

30.9.2020 18:59 Reaguje na Jan Šimůnek
To by mě také zajímalo.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

30.9.2020 09:02
Jedna věc je něco si myslet a druhá se podle toho chovat..... pokud si opravdu většinová společnost myslí, že vláda nedělá dost, tak by podle toho měla volit a taky se sama chovat v každodenním životě....
Odpovědět

Viktor Šedivý

30.9.2020 09:06
Ježišmarjá, takové průzkumy bere někdo vážně? Zeptejte se na jakoukoli podobnou otázku a odpovědi budou jasné. Máte rádi zvířátka? Chcete žít zdravě? Máme pomáhat chudým a nemocným? Ani Herodes v podobném průzkumu nepřipustí možnost, že by snad někdy nějakému dítku chtěl zkřivit vlas na hlavě.
A když to chcete mít fakt jisté, formulujte otázku jako výběr mezi ušlechtilým cílem a mrzkým mamonem. Jen nejdrsnější cynici přiznají, že i prachy mají rádi.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

30.9.2020 19:01 Reaguje na Viktor Šedivý
Vy nevíte, že takovým dotázováním se spousta vysokoškolsky vzdělaných (zadarmo a nadarmo) Čechů a Češek velmi slušně živí?
Odpovědět

Viktor Šedivý

30.9.2020 22:55 Reaguje na Jiří Daneš
Zatímco na to, zda někomu chutnají sušenky nové značky, se lze normálně zeptat napřímo, dotaz na ušlechtilé snahy je nutno klást oklikou, jinak z toho vyjde blábol. Slušné agentury to vcelku umí.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist