https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pruzkum-tri-ctvrtiny-ceskych-investoru-chteji-investovat-jen-do-zelenych-firem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Průzkum: Tři čtvrtiny českých investorů chtějí investovat jen do zelených firem

26.8.2022 01:08 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Téměř tři čtvrtiny českých investorů při svém rozhodování o investicích přihlížejí k tomu, jak firmy řeší environmentální a sociální dopady svého podnikání (takzvané ESG). Jsou ještě přísnější než společnosti ve světě. Vyplývá to z průzkumu mezi českými firmami, který vypracovaly PwC ČR, Asociace pro kapitálový trh (AKAT) ČR a CFA Society Czech Republic. Investoři podle nich připouští, že se raději vzdají části svého zisku, než aby investovali do firmy bez udržitelného konceptu.
 

Ve světě je ESG rozměr podle dat PwC důležitý pro 57 procent investičních skupin. Pouze necelá třetina českých investorů přitom říká, že není ochotna vzdát se kvůli ESG části svých zisků a není ochotna akceptovat nižší míru návratnosti investice. A 41 procent naopak říká, že se části svých zisků kvůli ESG vzdá.

Dvě třetiny investorů zároveň zdůrazňují, že společnosti by se měly zabývat problematikou ESG, i když to povede ke krátkodobému poklesu zisku. Pouze 14 procent investorů takové tvrzení odmítá. "Nižší míra návratnosti v krátkém časovém horizontu vykoupená nefinančním přínosem a vyšší ziskovostí v delším časovém horizontu dává smysl. Investice v souladu s principy udržitelného investování nám umožní zachytit klíčové faktory budoucího finančního růstu, což se pozitivně projeví na návratnosti investic,“ uvedl ředitel firmy NN Investment Partners Lubomír Vystavěl.

Pouze 17 procent investorů se přitom domnívá, že ESG postoj vůbec neovlivňuje hodnotu firmy. A jen sedmina investorů říká, že při rozhodování o investicích nezvažuje vůbec žádné aspekty vedoucí k ochraně životního prostředí. Naopak nejčastěji zaznívají požadavky na kroky vedoucí ke snižování oxidu uhličitého (68 procent), používání obnovitelných zdrojů elektřiny (50 procent) či hospodaření s vodou (29 procent).

"Výsledky prvního uceleného ESG průzkumu mezi českými firmami potvrzují to, co v posledních letech vidíme v praxi prakticky denně. Firmy si stále více uvědomují environmentální a sociální přesah svého podnikání a chtějí 'zezelenat‘. Zapracovávají proto ESG strategie do svých firemních hodnot a vědí, že jen odpovědné firmy zůstanou konkurenceschopné. A tlak ze strany investorů se přidává a stává se jedním z nejsilnějších důvodů pro odpovědné podnikání," řekl partner PwC ČR Jan Brázda.

Při posuzování ESG aktivit se podle průzkumu investoři nezaměřují jen na ekologii, ale i sociální a etické aspekty podnikání. V rámci sociální udržitelnosti jsou pro ně klíčové především zdraví a bezpečnosti (63 procent), pracovních standardů (48 procent), ale i ochrany soukromí a dat (41 procent). Při řízení společnosti je pak suverénně nejdůležitější protikorupční jednání (67 procent) následované personálním obsazením vedení firmy či zastoupením žen ve vedení společnosti.

Sběr dat se konal v březnu a dubnu 2022. Průzkumu se zúčastnilo 122 respondentů, nejčastěji z oborů investiční management, bankovnictví a kapitálové trhy a průmyslová výroba.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (27)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

26.8.2022 05:13
Zcela prázdné a bezobsažné plky. Investoři se dnes doslova bojí projevit svůj skutečný názor , aby je média ovládaná neomarxisty nesrovnala do latě a nekydala na ně hnůj.
To už klidně mohu číst nacistické Volkische Beobachter / Lidové rozhledy poplatné zhoubné ideologii.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

26.8.2022 06:28 Reaguje na Miroslav Vinkler
1*
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

26.8.2022 08:26 Reaguje na Miroslav Vinkler
Prášek byl?
Odpovědět
Pe

Pepa

26.8.2022 06:52
Samozřejmě, investor je vždy o krok vpřed před lopatou, té nezbývá nic jiného než vše iracionalně kritizovat někde na diskuzich…
Odpovědět
DM

Dalibor Motl

26.8.2022 07:27
Dobrá zpráva pro tu zbývající čtvrtinu...
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

26.8.2022 11:23
Premiérovi Petru Fialovi nedůvěřuje 78 procent lidí, opačný postoj zastává 22 procent dotazovaných. Osm z deseti obyvatel Česka si také myslí, že země se ubírá špatným směrem, ukazují data analytické společnosti Morning Consult.

Holt jen zbloudilé existence typu pana Hanzla a dalších osob ducha mdlého melou tu svou do omrzení.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

26.8.2022 11:46 Reaguje na Miroslav Vinkler
Průzkum založený na online dotazování 500-5000 lidí. To je opravdu reprezentativní vzorek.

Holt jen divná existence ducha mdlého a stupidního může toto vydávat za směroplatné. :-)
Odpovědět
Anyr

Anyr

26.8.2022 11:59 Reaguje na Petr Eliáš
Jistě. Když to jsou většinou Babišovi důchodci. :))

To je úplně marné. Tohle vyřeší jedině čas a generační obměna. Jen se bojím, že na světě stihnou spáchat ještě velké zlo, než se to stane.
Čína, Rusko, Venezuela, Brazílie, Česko.
Ťin-pching, Putin, Maduro, Bolsonaro a Babiš se Zemanem, byť poslední dva jmenovaní jsou ve zlu omezeni pouze nevelkým manévrovacím prostorem naší republiky.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

26.8.2022 12:47 Reaguje na Anyr
Ano, už je na čase, aby USA přestaly dělat po světě bordel a zdá se, že je k tomu velice slušně našlápnuto.
Odpovědět
DB

Darth Bane

26.8.2022 22:49 Reaguje na pavel peregrin
Máte zajímavý slovník, peregrine. Tím bordelem máte na mysli to, že ty země, kam vyrobily USA, jsou shodou okolností ty, kde jsou největší vejplaty na světě???? Peregrin toto nazývá bordelem.....no nevyrehtejte se mu.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

26.8.2022 12:59 Reaguje na Anyr
Já vám tu generační výměnu přeji, protože až to tu
budete řídit vy s Eliášem, tak tu bude ráj na zemi.
Doufám však, že se toho nedožiju, protože chci
dožít v klidu a se vším, co jsme si vybudovali za
své a sami. Vy už nic nebudujete a nestavíte a už
vůbec ne za své a tudíž vám už ani nic nepatří.
Dluhy rostou do závratné výše i po 32 letech po
plyšáku a porostou dál, protože pokud neplynou
zisky do tuzemska, ale do zahraničí, tak to DPH
a daň ze mzdy nezachrání. Stát nemá daňové příjmy
a má nesmyslné výdaje podle vzoru zemí, které
ty příjmy mají. S holým zadkem vás nic dobrého
nečeká ani po generační obměně, ale to vám asi
nedochází. Budiž, hlupák hledá viníka jinde, než
u sebe a vy jste si našel své rodiče a prarodiče.
Tyto děti je lépe spláchnout do WC už jako spermie,
než je živit a dočkat se kritiky, že je na vině
generace, která je počala. Jinak politiky volí lid
a co si kdo zvolil vidíme nyní. Zeman nic nezmůže,
pokud vládní politiku odhlasuje váš parlament a
senát. No a na Babiše se vymlouvat nepůjde do nekonečna, jak to dělají kritici bývalého režimu i po 32 letech. Kdo chtěl, tak už se s tím vyrovnal a kdo je neschopný diletant, tak se vymlouvá stále.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

26.8.2022 13:11 Reaguje na Břetislav Machaček
To je zase hromada pitomostí. :D
Odpovědět
pp

pavel peregrin

26.8.2022 13:34 Reaguje na Petr Eliáš
Konkrétně?
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

26.8.2022 13:35 Reaguje na pavel peregrin
Zhruba vše soudruhu. :D
Odpovědět
pp

pavel peregrin

26.8.2022 14:14 Reaguje na Petr Eliáš
To jsi takový ubožák, že se nezmůžeš na konkrétní odpověď?
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

26.8.2022 14:24 Reaguje na pavel peregrin
Nebreč soudruhu. Na tyhle dementní kecy Macháčkovi odpovídalo x lidí. Opakovat je by bylo jen házení perel sviním. ;)
Odpovědět
DB

Darth Bane

26.8.2022 22:53 Reaguje na pavel peregrin
Konkrétně to, že vy komunistický sajrajt jste nic nevybudovali, akorát jste všechno rozkradli, vydrancovali, zničili a přivedli k úpadku. Mám být konkrétní, co se týče vaši osoby????
Odpovědět
DB

Darth Bane

26.8.2022 22:51 Reaguje na Břetislav Machaček
Machacku, co jste vybudovali za své a sami????? Vždyť vy bolševické verbez jste akorát všechno vydrancovali, rozkradli, zničili a přivedli k úpadku. Navíc, speciálně vy, který patří k obzvláště smrdute odrude chacharskych bolseviku jste ještě parazitovali na ostatních.
Odpovědět
DB

Darth Bane

26.8.2022 23:00 Reaguje na Břetislav Machaček
No, furt lepší, když jdou zisky do zahraničí, než do ztrátové chcharstanu, že kterého si komousi udělali krmnik, na který všichni doplaceli. Co konkrétně jste vybudoval vy, Machacku, a co z toho bylo za vaše???? Myslím opravdu za vaše, ne za to, co bolševici ukradli ostatním, a nasypat vám chacharum do krmniku.
Odpovědět
DB

Darth Bane

26.8.2022 23:03 Reaguje na Břetislav Machaček
Machackuuuuu, nevyhrozujte tady, uvědomte si, že provazy a elektrické kabely se dnes dají normálně koupit, a dokonce si každý může pujcit autojerab. To abyste nebyl překvapenej, až budete třapatka vy , nebo vaši sprateckove nožičkami, a nic pod nimi.
Odpovědět
DB

Darth Bane

26.8.2022 23:06 Reaguje na Břetislav Machaček
Chceš mezigeneracni válku, Machacku???? Uvědom si, že vás, generace zasranejch bolsevickejch gerontu a privatizacnich zlodějů je 2.8 mil. Ostatních voličů je dvakrát tolik. Nebylo by os věci těch 5.5 milionů voličů uvědomit o tom, kteraze generace tu všechno vydrancovala, zničila, a následně rozkradla. A kterou si nyní zcela nesmyslné držíme na krmniku.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

26.8.2022 12:46 Reaguje na Petr Eliáš
Takhle to dělají i v Praze.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

26.8.2022 16:49 Reaguje na pavel peregrin
Znám ve svém okolí stovky lidí, ale nikdo nebyl nikdy dotazován při průzkumu mimo toho, jak se
jim chodí v nějakých botách a jak se jim spí na předražené matraci. Ono je asi jednodušší se
ptát osvědčených respondentů a nikoliv někoho
neznámého, aby vyšel průzkum podle zadání. Je
mi lautr putna v čí prospěch, ale nevěřím ničemu,
mimo konečných volebních výsledků. Zbytek je pouze ovlivňování nerozhodnutých, aby volili vítěze a
jejich hlasy nepropadly. Tak je nevolí a ony ty
hlasy těch neovlivnitelných nakonec propadnou.
Je to důkladně propracovaný systém novodobé
demokracie s průzkumy a narychlo vynesenými
aférami, které po volbách vyšumí do ztracena.
Odpovědět
DB

Darth Bane

26.8.2022 22:56 Reaguje na Břetislav Machaček
Zřejmě to bude tím, že ankety vyžadují odpovědi svěřených jedinců. S nesvepravnymi pitomci se nikdo bavit nebude. Apropos, dostali jsme se tímto k dukazu, že vy i vaše okolí jste tlupa nesvepravnych pitomcu. To není z mé hlavy, nesvepravnymi pitomci vás nazval vás president z lidu.
Odpovědět
DB

Darth Bane

26.8.2022 23:07 Reaguje na pavel peregrin
Jistě, vy v okolí Jičína umíte akorát krást a tunelovat.
Odpovědět
DB

Darth Bane

26.8.2022 22:46 Reaguje na Miroslav Vinkler
No, vzhledem k tomu, že cechoide se v minulosti projevili jako nesvepravna pakaz , a jako jediný národ v historii si dobrovolně zvolili bolseviky a tím i po 40 letech vejplaty na úrovni jedné dvacetiny svých úspěšnější sousedů, tak to, že jich 78 procent neduveruje premiérovi nelze brát jako nějaký objektivní atribut. Nesvepravni čeští petici a Mařenky ve své většině většinou volili to co jim objektivně uskodilo.
Odpovědět

Viktor Šedivý

26.8.2022 14:28
Investor čuchá, na čem půjde nejvíc vydělat. Protože sebevražedného svinstva jménem ESG se nejspíš hned tak nezbavíme, berou ho investoři jako důležitý parametr.

To ale zhola nic nevypovídá o tom, zda "zelený" znamená smysluplný nebo efektivní.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist