https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pruzkum-vetsina-nemcu-se-stavi-proti-zarazeni-jadra-a-plynu-mezi-ciste-zdroje
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Průzkum: Většina Němců se staví proti zařazení jádra a plynu mezi čisté zdroje

2.2.2022 12:05 | BERLÍN (ČTK)
Většina obyvatel Německa se staví proti Evropskou komisí navrhovanému zařazení jádra a zemního plynu mezi zelené investice. Podle agentury DPA to vyplývá ze zveřejněného výzkumu veřejného mínění společnosti Innofact. Jen zhruba pětina (21 procent) respondentů souhlasí, aby finanční prostředky na rozvoj udržitelné energetiky směřovaly do těchto dvou zdrojů elektřiny.
 

Na 36 procent dotazovaných v sondáži pro srovnávací portál Verivox uvedlo, že zelené investice by se neměly týkat ani jádra, ani plynu. Pro 19 procent Němců by bylo přijatelné, kdyby peníze směřovaly do plynových elektráren a nikoliv do jaderných. Naopak jen pro šest procent by bylo v pořádku, kdyby se investovalo do jaderných elektráren a ne do plynových. Tři čtvrtiny dotazovaných by v zásadě uvítaly, kdyby stát investorům vydával potvrzení, že investice splňuje závazné minimální standardy z hlediska udržitelnosti.

Evropská komise dnes představí konečné znění pravidel pro dočasné zařazení energie vyráběné z jádra a plynu mezi ekologicky udržitelné investice, které představila na přelomu roku. Brusel vyslyšel volání řady zemí včetně České republiky, které chtějí jádro či plyn využívat jako náhradní zdroj při odstavování neekologických uhelných elektráren či tepláren.

Německo sice dlouhodobě odmítá atom, avšak stojí o podporu plynu jako přechodného zdroje energie. Spíše se proto očekává, že plán Evropské komise podpoří. Politická scéna je však v tomto bodě rozpolcena. Vlivný ministr hospodářství a ochrany klimatu Robert Habeck, zastupující ve vládě Zelené, doporučil jeho odmítnutí kvůli obavám z provozu jaderných elektráren či ukládání vyhořelého paliva. Naproti tomu sociálnědemokratický kancléř Olaf Scholz se k němu vyjadřuje pozitivněji, neboť Německo stojí o podporu plynu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (13)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

2.2.2022 13:14
Po prvním blackoutu většina z nich změní názor.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

2.2.2022 17:03 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Už aby konečně přišel, co nejdříve !
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

2.2.2022 22:15 Reaguje na smějící se bestie
Green deal je ideální příležitost, jak v tmavém a studeném domě vzpomínat na dobu, kdy se mohlo topit a svítit.
Odpovědět
VK

Václav Kain

2.2.2022 13:28
Nám by mělo být naprosto jedno si myslí němci.My se do nich taky nemontujeme a nelíbí se nám spousta věcí která provádějí.Kolikrát jsme je zachraňovali stejně jako rakušany.Přestaňte s tím vaším vměšováním.Jestli si myslíte,že když máme novou proněmeckou vládu,že něco prosadíte,tak jste na velikém omylu.Vláda která nezajistí dostatek energie pro obyvatele vyletí jako holubička.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

2.2.2022 13:59
V ČR je zase stabilně více než 2/3 obyvatel pro jádro.
Takže ať si Němci nechají plyn a Češi jádro.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

2.2.2022 17:04 Reaguje na Miroslav Vinkler
1**
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.2.2022 22:42 Reaguje na Miroslav Vinkler
Samozřejmě, takhle to funguje už dost dlouho. Němci staví nejen plynové rezervy, ale hlavně ve velkém OZE.
A Češi se hádají, koho vzít do tendru, s výsledkem stále nulovým. Kdo je (a bude) na tom lépe?
Odpovědět
RV

Richard Vacek

2.2.2022 14:15
Stačí 36% německých domácností osadit chytrými elektroměry, které by pouštěly proud jen když by byl dostatek elektřiny z OZE.
Morální dilema těch, kteří nechtějí elektrony z jádra nebo plynu by tak bylo vyřešené k jejich spokojenosti.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

2.2.2022 17:00
Není důvod se z Říše podělat.
Odpovědět
ms

3.2.2022 01:41
Pan Páral má na Hrotu skvělý komentář, z něhož vyjímám: Přesvědčování, že další zvyšování neregulovatelných solárů a větrníků je tou nejlepší cestou k levnějším energiím, připomíná rady vraha rodičů sirotkům, aby zabili rodiče svých spolužáků, že se pak nebudou cítit tak blbě.
https://www.tydenikhrot.cz/clanek/zeleny-bullshit-green-deal-energetika
Blobost se šíří jako mor: Cožpak Němcům nikdo neumí říct, že spalování plynu je v celém životním cyklu stejně emisní jako uhlí spalované v místě těžby? AZ co kdyby se pokrytečtí, arogantní a hloupí Němci podívali na svou Agoru, z jakého objemu je před blackoutem neustále zachraňuje import elektřiny z francouzských jaderných elektráren? Proč vždycky Němci chtějí, aby co nejvíce národů s nimi spadlo do černé díry? Protože se považují stále za nadlidi, kteří ví vše a vždy nejlépe? Bullshit!
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

3.2.2022 09:11
Německou vlastností č. 1. je respektování autorit a je jim fuk, jakých.
Z historie víme, že pánovi s knírkem jich věřilo do poslední chvíle téměř
100% a to už když duněly v Berlíně ruská děla. Čekali na zázračnou zbraň
a nyní čekají na zázračné akumulace přebytků ze zázračných OZE, které
fungují podle rozmarů přírody. Upínání k zázrakům je znakem víry a nemá
s rozumem nic společného. Kdo si vystačí s vírou, nepotřebuje přemýšlet.
Odpovědět
AR

Andrej Repiský

3.2.2022 11:46 Reaguje na Břetislav Machaček
+1
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.2.2022 16:03 Reaguje na Břetislav Machaček
Člověče Macháčku, já vím že nejste kovaný v historii, ale tyhle blbáboly snad NE.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist