https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prvni-dodavky-lng-z-mosambiku-do-evropy-by-mely-dorazit-zacatkem-listopadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

První dodávky LNG z Mosambiku do Evropy by měly dorazit začátkem listopadu

25.10.2022 00:49 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Z Mosambiku do Evropy by měly dorazit koncem tohoto nebo začátkem příštího měsíce první dodávky zkapalněného zemního plynu (LNG). S odkazem na místní regulační úřad to minulý týden uvedla agentura Reuters. Dodávky plynu Evropě pomohou řešit nedostatek této energetické suroviny.
 

LNG bude pocházet z plovoucího zařízení Coral Sul, které provozuje společnost Eni. Podle organizace Welligence Energy Analytics už na severní pobřeží Mosambiku dorazil tanker společnosti BP. Ta si na 20 let smluvně zajistila celoroční produkci zařízení, což je 3,4 milionu tun. Regulační úřad INP agentuře Reuters potvrdil, že LNG poputuje do Evropy.

Nové dodávky LNG pomohou zmírnit napjatý globální trh s LNG a nedostatek plynu v Evropě. Ta se po únorové invazi ruských vojsk na Ukrajinu a pozdějším rozhodnutí Ruska omezit dodávky plynu hlavním evropským ekonomikám nyní připravuje na zimu.

Vývoz z Mosambiku, který sousedí s Jihoafrickou republikou, pomůže transformovat jeho ekonomiku. Do země totiž proudí miliardy dolarů na rozvoj masivních pobřežních plynových polí v její říční pánvi Rovuma. Investoři se ale v zemi obávají násilného povstání s napojením na teroristickou organizaci Islámský stát (IS). Například francouzský ropný koncern TotalEnergies loni kvůli rostoucím násilným útokům vyhlásil stav vyšší moci na svůj projekt LNG v hodnotě 20 miliard dolarů (téměř 503 miliard Kč).

V Evropě nyní funguje 30 terminálů na LNG, nejvíce ve Španělsku. Jejich kapacita ale nestačí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (18)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

25.10.2022 06:26
Hned jsem klidnější při pomyšlení, že energetická bezpečnost EU bude záviset na Mosambiku.
Odpovědět
JK

Jan Kropáč

25.10.2022 07:48 Reaguje na Miroslav Vinkler
Kromě Mosambiku nám nabízí plyn i Rusko jako "spolehlivý partner". My Češi jsme někdy dosti domýšliví ohledně Afriky. V Jižní Africe uskutečnili fotbalový šampionát, kdežto my nejsme schopni postavit ani stadion v Praze.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

25.10.2022 07:50 Reaguje na Miroslav Vinkler
A není to ta diverzita energetických zdrojů?
Vy klidný už nebudete, máte panický strach z EU a pokud to nebudete léčit, lepší to nebude.
Odpovědět
Pe

Pepa

25.10.2022 08:45 Reaguje na Miroslav Vinkler
Typická argumentace páté kolony, přitom EU pouze diverzifikuje zdroje. Doposud jsme byli s plynem závislí na Rusku a jak jsme dopadli.
Mimochodem, nedávno si nám tady hezky spočítal roční spotřebu jedné rodiny na základě spotové ceny, tak ji teď spočítej na základě včerejší spotové ceny https://www.fintag.cz/2022/10/25/hodinove-spotove-ceny-plynu-spadly-vcera-pod-nulu/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=826561&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.10.2022 09:02 Reaguje na Miroslav Vinkler
Zcela neomylně špatně jak dycky. Žádná závislost na Mosambiku není a nebude, vždy to bude jednoduše nahraditelný zlomek.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

25.10.2022 11:14
Mimo Norsko, se EU s konverzí dodávek plynu a ropy orientuje buď na zkorumpované africké režimy, nebo rigidní islámské autokracie či přítele nejvěrnějšího- strýčka Sama.

Vezmu to od konce - USA nyní prodávají EU LNG 6x dráže než je cena v místě.
Jestli to je solidární nechť posoudí pan Hanzl a spol.

Islámské režimy, kde se dá žena vyměnit za velblouda a křesťané jsou na úrovni lovné zvěře ,společně s vývozem militantních islamistů do Evropy ,také nepovažuji za kamaráda do deště.

O Africe se dá říci jediné, se zrušením kolonialismu nedošlo k ekonomickému a sociálnímu rozvoji společnosti , ale právě naopak.
Typickým příkladem je např. řada občanských válek téměř v každé africké zemi, typickým příkladem např.
/ V Burundi byla zachována monarchie s Tutsijskou mocí, ale i tito utlačovali tamější Hutuy. Vraždění bylo částečně pozastaveno až nástupem taktéž umírněného generála Bagazy z kmene Hutuů. V roce 1987 byl ale jeho režim svržen, do čela státu se postavil Buyoya a rozpoutaly se další boje. Po volbách vyhraných Hutuy byla rozpoutána občanská válka, ve které si však Hutuové moc udrželi. Při sestřelení letadla v roce 1994 zemřel rwandský prezident Habyarimana, i burundský Ntaryamira. Rwandští Hutuové tohoto využili jako spouštěcího mechanizmu k následné genocidě./ -wikipedie

Prosperita západní Evropy byla v posledních dekádách postavena na levných fosilních palivech z Ruska, pochybovat o tom může pouze osoba ducha mdlého.

Pokud si položíme otázku, zda je lepší obchodovat s psychopatem z Kremlu, nebo zkorumpovanými a nestabilními africkými zeměmi popřípadě s rigidními islámskými státy pak nemá řešení, protože všechny výsledky jsou přibližně stejné.

Chybu nehledejme vně EU, ale uvnitř ní samé. Je to doslova utopické učení, že blahobyt a prosperitu přinese masový rozvoj OZE. Škoda, že ekomagoři v Bruselu nenahlédli do nedávné historie jak dopadl utopický socialismus v praxi. (Saint-Simon, Fourier,Owen...)
Utopický socialismus je pojem určený pro zastánce moderního socialismu, kteří sami sebe označovali na základě fetišizace vědy za vědecké socialisty. Současným fetišem pak je nauka o nebezpečí antropogenních emisí CO2 pro společnost vedoucí k doktríně gryndýlu a katastrofickým ujetým vizím mocichtivých politiků.

Odpovědět
PE

Petr Eliáš

25.10.2022 11:32 Reaguje na Miroslav Vinkler
Ty jedeš kámo. :D
Odpovědět
JH

JH

25.10.2022 12:03 Reaguje na Petr Eliáš
Nejjednodušší věc na světě je vědět, co všichni kolem dělají špatně. Škoda, že takové chytráky nemůžeme v Mosambiku vyměnit za plyn, ušetřili bychom hned dvakrát.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

25.10.2022 12:51 Reaguje na Petr Eliáš
Ale no tak. Ten popis potenciálních náhradníků za Rusko je vcelku trefný.
V jednom se ale pan Vinkler mýlí, a to je diverzifikace zdrojů ... jednoduše řečeno, když budu mít nasmlouvány dodávky s 10-20 pošuky/diktátory/tyrany, tak je to lepší, než když budu závislý jen na jednou, dvou.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

25.10.2022 13:39 Reaguje na Svatá Prostoto
Dokud byla Evropa ,,závislá,, na ruských energiích, bylo mu to putna. Tehdejší diverzifikace mu nevadila. Ale hned poté, co se Evropa začala odklánět od r. surovin, tu začal vyřvávat, že diverzifikace Evropy byla špatná. ;) Čím to asi bude? Jeho silnou východní orientací, nebo protizápadním fanatismem? :-)

Dále je vtipné, jak ze snaží najet na notu, že za situaci v Africe může odchod kolonizátorů. Chyba. Může za to jejich příchod - třeba za genocidu ve Rwandě může koloniální vláda. Zprvu německá a později Belgická (ta převážně, protože zasela nenávist mezi kmeny).

A jeho poslední odstavec, ve kterém nenápadně pokládá rovnítko mezi vědu zkoumající vliv CO2 a sociální inženýrství (asi je jasné, že naráží na své třídní nepřátele jako jsou klimatologové a IPCC) je už jakási standardní žumpa, bez které by to prostě nebylo ono. :-)
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

25.10.2022 14:03 Reaguje na Petr Eliáš
Příchod kolonizátorů, odchod kolonizátorů ... to je lautr jedno, šlo a jde prostě o střet dvou společenstev, která byla na zcela odlišném stupni vývoje a s postupnou globalizací, ke které dochází tak nějak odpradávna, na to jedno z nich dojelo.
Protože jak byste z tohoto pohledu hodnotil třeba historii vzniku Spojených států?
A ten poslední odstavec tedy chápu hodně jinak než vy. Realita je taková, že i pokud bychom akceptovali tezi o vlivu lidské společnosti na klima, tak je zde otázka vlivu tohoto vlivu na přirozené změny ... a tedy zda je lidské činnost spíše zesiluje, nebo naopak neguje a zmírňuje. Bo k těm změnám v minulosti docházelo neustále a naše poznání o příčinách těchto změn, stejně jako jejich predikce nestojí zatím za moc.
Plus je také fakt, že bojovat proti změně klimatu je sice, fajn, ale nesmí se ten boj stát sebedestruktivní ... což je to, co právě EU dělala a zatím ještě dělá.
Současná krize je toho jasným důkazem. Energetická krize, dopady na ekonomiku poměrně značné, schopnost a ochota čelit Rusku mizivá (bez USA by bylo dávno po válce).
Můžete samozřejmě vykřikovat jak Hanzl, že to vše zlý Putin ... ale jak už jsem x-krát psal, pokud nás dokáže do kolen dostat i takto neschopné Rusko, a průběh války jasně dokazuje, že fakt neschopné je ... naštěstí ... tak to znamená jen jedno. Něco jsme v minulosti těžce podělali. A málo OZE to fuck nebylo.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.10.2022 13:33 Reaguje na Miroslav Vinkler
EU se orientovala dost silně na Putina a on ji podrazil.
A dnes zoufale shání náhradu a vůbec nehledí odkud a za kolik, protože mu jde o kejhák.
všemožné nablblé režimy mají jednu výhodu, že nás nechtějí dostat do bankrotu a udělat si z nás svoje votroky, což Puťka chce. Stačí si přečíst jeho výroky. A kdyby se nám to nelíbilo, hodí nám na hlavu atomovku.
To jsou informace, která vy zásadně neslyšíte, nevidíte.
Ty vaše utopické chiméry jsou jen kremelské demagogie, nic jiného. Vše nejde jak po másle, klimatická tragédie nám už drtí palce a zase dělat, že to nevidíte, je fakt pštrosí politika, nic jiného.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

26.10.2022 09:27
Největší chybou evropské civilizace bylo a je, že se považuje za pupek světa a naučila se žít na úkor jiných. Začalo to loupením za válek mezi sebou, pokračovalo loupením v dobytých koloniích a jejich následné využívání jako zdroje levných pracovních sil, surovin a energií. Leckde
to tak ještě funguje a tak Evropa žije v mylném přesvědčení, že se budou
všichni dodavatelé předhánět, kdo z nich dodá Evropě plyn levněji. Ale
pozor! Evropa není jediným dobře platícím odběratelem a má v tom velkou
konkurenci. Pány světového obchodu budou do budoucna dodavatelé energie
a dodavatelé strategických surovin. Kdo to je, ví každý soudný člověk. Hlupákům to nemíním vysvětlovat stejně, jako proč jsme se dobrovolně
vzdali předchozích dodávek obojího z Ruska. Touha mít to ještě levněji
tak zaslepila politiky, že byli ochotni investovat do vyhrocení vztahů
s Ruskem s vidinou dosazení na "trůn" nového Jeltzina, který doslova nerostné bohatství rozdával za jidášský groš. Současná politika, pokud nenastane v Rusku totální změna, tak Evropu odřízne od jejich zdrojů po kterých touží hlavně ti, kteří je doposud nakupovali draze od jiných.
Ano Rusko jim je asi v nouzi bude prodávat levně, ale prodávat bude hospodářským konkurentům Evropy a ti budou vyrábět ještě levněji, než dosud. Co to bude pro EU znamenat? No přece nekonkurenceschopnost výroby
a navyšování dovozů od konkurence. Ve výsledku dojde k poklesu domácí produkce a HDP, což bude pro obyvatele EU stejný šok, jaký zažívají nyní. Rozjuchaná Evropa si sáhne na samé dno a bude muset začít od nuly. Tou nulou bude návrat k maximalizaci soběstačnosti energetiky a získávání surovin, k poklesu mzdových příjmů a úsporám ve spotřebě. Bude to bolestné a pro mnohé to bude konečná.
EU se od hospodářské politiky odklonila směrem k politice nehledící na
ekonomiku a to se jí hrubě vymstilo. Toto byla špatná volba a bohužel
už asi nevratná. Proto si budeme muset vypít kalich hořkosti do dna a
poznat i to dno na které nás tato chyba dovedla.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.10.2022 11:19 Reaguje na Břetislav Machaček
Největší chybou evropské civilizace bylo a je, že vymyslela Internet a hlavně na něm nechává vykecávat mudrlanty, jako jste vy.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

26.10.2022 15:28 Reaguje na Pavel Hanzl
Napsal místní Pepek Vyskoč numero uno:-)))
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.10.2022 20:10 Reaguje na Svatá Prostoto
Vaše třeskutá inteligence mě nepřestává fascinovat.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

26.10.2022 20:14 Reaguje na Pavel Hanzl
Už delší dobu pozoruji, že nevybíravě urážíte diskutující. Trpíte frustrací z malého důchodu /měl jste se více snažit/, nebo vás dostaly nové zálohy na energie ? /nemáte podporovat ekomagory/.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.10.2022 20:22 Reaguje na Miroslav Vinkler
Koho proboha urážím? Běžně mi tu nadávají do blbů, idiotů hlupáků atd. Pepek Vyskoč je to nejmírnější.
A já odpovím oceněním inteligence urážejícího slovy Chelčického: "udeří - li tě někdo v plíc pravou, nastav i levou".
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist