https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prvnim-letosnim-mladetem-safari-parku-dvur-kralove-je-ohrozeny-tucnak-brylovy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Prvním letošním mládětem Safari Parku Dvůr Králové je ohrožený tučňák brýlový

2.1.2024 17:05 | DVŮR KRÁLOVÉ NAD LABEM (ČTK)
Tučňák brýlový patří k ohroženým druhům a v přírodě jich dál ubývá. Od 80. let minulého století se jejich populace zmenšila o více než polovinu, a to kvůli úbytku potravy a znečišťování oceánů.
Tučňák brýlový patří k ohroženým druhům a v přírodě jich dál ubývá. Od 80. let minulého století se jejich populace zmenšila o více než polovinu, a to kvůli úbytku potravy a znečišťování oceánů.
Prvním letošním mládětem v Safari Parku Dvůr Králové nad Labem je v přírodě ohrožený tučňák brýlový. Tučňáky brýlové zoo chová od roku 2022 a první mládě se v kolonii vylíhlo loni v polovině listopadu. Od té doby přibyla další čtyři mláďata, řekl mluvčí zoo Michal Šťastný.
 

Na nové mládě přišli chovatelé dnes ráno. "Při kontrole kolonie zjistili, že se v dalším hnízdě vylíhlo mládě. V kolonii nyní žije pět mláďat," uvedl zoolog Michal Podhrázský. Podle prvního pozorování se rodiče o potomka starají. "Mládě má ovšem před sebou náročné období. Úspěšný odchov není samozřejmostí," uvedla zoo.

Mladé tučňáky návštěvníci zoo zatím v expozici neuvidí. Mláďata tučňáků brýlových se líhnou v hnízdních norách, kam jim dospělí přinášejí potravu. Poprvé se ven vydávají obvykle zhruba od šestého týdne věku. "Pokud se odchovy povedou, budou první mláďata k vidění v předjaří," uvedl zoo.

Mláďata zatím vyrůstají v budkách a norách v expozici, kterou zoo nákladem 43 milionů korun otevřela předloni v červenci v areálu West Cape. Dvorské hejno tučňáků nyní čítá téměř 30 jedinců.

Dvorští tučňáci se o rozmnožování snažili již předloni. Vylíhlá ptáčata se jim však kvůli nedostatku zkušeností nepovedlo odchovat, což je podle zoo poměrně obvyklé. Dovednosti spojené s odchovem mláďat si páry musejí osvojit. Kromě Dvora Králové chová tučňáky brýlové v Česku a na Slovensku už pouze Zoo Ústí nad Labem.

Tučňák brýlový patří k ohroženým druhům a v přírodě jich dál ubývá. Od 80. let minulého století se jejich populace zmenšila o více než polovinu, a to kvůli úbytku potravy a znečišťování oceánů. Tučňáci brýloví jsou relativně monogamní, páry jsou věrné hnízdní noře i partnerovi přinejmenším několik let.

Zoo patří Královéhradeckému kraji a je nejnavštěvovanějším turistickým cílem na východě Čech. Loni návštěvnost safari parku vzrostla meziročně o půl procenta na nový rekord 673 000 lidí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist