https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/psi-na-uherskohradistsku-zili-mezi-tunami-odpadku-veterinari-navrhli-odebrani
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Psi na Uherskohradišťsku žili mezi tunami odpadků, veterináři navrhli odebrání

18.9.2023 10:45 | KNĚŽPOLE (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Na pozemku plném odpadků žila podle veterinářů dvojice psů v Kněžpoli na Uherskohradišťsku. Množství odpadu odhadli veterinární inspektoři, kteří chov v minulém týdnu na základě podnětu kontrolovali, na několik tun. Chovatelce, která na svém pozemku odpadky nahromadila, navrhli zvířata odebrat, sdělil ČTK mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. O návrhu by měl rozhodovat městský úřad v Uherském Hradišti.
 

Chovatelka podle veterinářů držela dva psy na oploceném pozemku zaskládaném do výšky zhruba metr a půl odpadem, patrně přineseným od popelnic a sběrných kontejnerů. Byly to plastové sáčky, obaly, plechovky a sklenice, ale i jízdní kolo nebo zahradní nábytek. "Do budovy na pozemku měli psi přístup pouze zhruba 30 centimetrů úzkou uličkou mezi vrstvou odpadků, zakončený zhruba půlmetrovým průlezem na konci uličky. Dle vyjádření chovatelky měla být plná odpadu také samotná budova," uvedl Vorlíček.

Řada předmětů na pozemku byla podle veterinářů pro psy nebezpečná. Hrozilo, že se o ně zraní nebo je pozřou. "Masivní vrstva odpadu mohla také zvířata zavalit," sdělil mluvčí. Podmínky v chovu označili inspektoři za zcela nevhodné. Chovatelka podle nich není schopna kvůli svému psychického stavu zabezpečit vhodné podmínky pro chovu psů tak, aby nedocházelo k jejich týrání.

Veterináři proto podali na radnici v Uherském Hradišti návrh na odebrání obou psů a jejich umístění do náhradní péče. Příslušný odbor města zatím oficiální podnět neobdržel, uvedl dnes na dotaz ČTK mluvčí uherskohradišťské radnice Jan Pášma. Obec s rozšířenou působností by s chovatelkou také měla vést správní řízení o pokutě za porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání.

Podle veterinářů se jedná o druhý případ extrémně nevhodných podmínek chovu zvířat ve Zlínském kraji v krátké době. V první polovině září navrhli odebrat chovatelce v Roštění na Kroměřížsku 19 psů, které podle nich chovala mezi exkrementy, močí a odpadky. Díky spolupráci s městským úřadem v Holešově se podařilo psy, ale také několik králíků a morčat umístit k náhradním chovatelům.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

20.9.2023 02:42
no nevím teda...je tu jen vyjádření těch vetů.navíc jen doměnky co by se mohlo stát. pokud psi byli ale v dobré kondici či ne, to už ale nepíšou.to o zdravotním stavu majitelky píšou více ! špíše bych řekl že se chce obec zbavit bordelu z parcely a babu soudně šoupnout do ústavu !
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

20.9.2023 09:05
A umístit chovatelku do vhodného zařízení, kde se o ni postarají, nikoho nenapadlo? Takhle paní přišla o jediné spolubydlící a asi i jediné přátele a zůstala sama. Pro obec se nic nezměnilo, skládka na pozemku zůstala a paní má další trápení.
Odpovědět
DA

DAG

20.9.2023 15:32 Reaguje na Marcela Jezberová
Přesně to mě napadlo nebo aspoň do kotce vedle psů, aby se jim nestýskalo :)
Jen teda by mě zajímalo jak může pes pozřít nevhodný předmět. Leda, že by něco spolkl při okusování, ale seberete třeba rodině psa, protože rozkousal ovladač na televizi? Těžko a kdyby dětem rozkousal Iphon, tak ho rodina do útulku šoupne sama ;)
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist