https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ptackari-jako-priklad-levneho-nastroje-pro-vedecky-monitoring-prirody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ptáčkaři jako příklad levného nástroje pro vědecký monitoring přírody

19.10.2022 05:54 | PRAHA (Ekolist.cz)
Pokud společnost investuje finance či jiné zdroje do ochrany přírody, potřebuje vědět, jak se záměr daří naplňovat. Potřebuje monitorovat výsledky. Jedním z levných nástrojů, který by mohl sloužit i pro potřeby nedávno představeného návrhu nařízení o obnově přírody, by mohla být občanská věda. O občanské vědě a zejména „ptáčkařích“ na nedávné konferenci hovořila Alena Klvaňová, která má v České společnosti ornitologické na starosti projekt Celoevropského monitoringu běžných druhů ptáků.
 
Dříve nebo později vstoupí v platnost evropské nařízení o obnově přírody (Nature Restoration Law), které bude členským státům ukládat splnění konkrétních cílů v ochraně a obnově přírody. Aby cíle měly smysl, je potřeba jejich plnění měřit. Mezi osvědčené, robustní a zároveň levné nástroje monitoringu řadí Alena Klvaňová tzv. občanskou vědu. Tedy zapojení široké veřejnosti do sledování stavu přírody. Jedním z konkrétních příkladů občanské vědy jsou „ptáčkaři“.

Proč je ptáčkaření, tedy pozorování ptáků ve volné přírodě, užitečné? „Protože nám přináší informace o okolním prostředí. Ptáci totiž zrcadlí stav prostředí, jsou skvělý indikátor jeho stavu,“ vysvětluje Alena Klvaňová s tím, že ptáky najdeme ve všech ekosystémech.

A zároveň tu velkou roli hraje okolnost, že lidé ptáky prostě rádi pozorují, protože ptáci jsou krásná zvířata a pro lidi je to zábava i cíl výletů do přírody. „Což sice nezní moc vědecky, ale funguje to,“ poznamenává Klvaňová.

Klvaňová dodává, že lidé pozorování ptáků sice dělají pro potěchu, ale stále je to věda. Samotní pozorovatelé jsou často laici a dobrovolníci, ale postupují podle metodiky, kterou připravili vědci, ornitologové. Získaná data jsou pak vědci kontrolována.

O tom, že tato metoda funguje a její data jsou uznávaná jako hodnotný výstup, svědčí podle Klvaňové to, že data jako hodnověrná uznávají v celé řadě mezinárodních institucí. Pracuje s nimi například Eurostat, Spojené národy a další.

Zábava i pro děti.
Zábava i pro děti.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Justina Danišová / Učíme se venku

Klvaňová dále zmiňuje, že občanská věda není nějakou novinkou. „Vlastně je to hodně stará věc,“ říká Klvaňová. „A velkou výhodou občanské vědy je, že je velmi levná, má široké pokrytí a dlouhodobé datasety.“

Právě ona dlouhodobost je podle Klvaňové velkou hodnotou. „Pokud byste stejná data chtěli po jednotlivých vědcích, nikdy nedostanete tak kvalitní a mohutná data,“ myslí si Alena Klvaňová.

Aktuálně je v Evropské unii víc než 15 tisíc dobrovolníků, kteří v 30 zemích dlouhodobě pomáhají s monitoringem asi 170 druhů ptáků. „Jsou to největší a nejdelší datasety, které pro monitorování přírody máme,“ opakuje Klvaňová.

Jenže monitoring ptáků nestačí. „Je potřeba sledovat i další druhy. A tyto druhy nejsou občanskou vědou moc dobře pokryty, chybí jí totiž podpora,“ konstatuje Klvaňová.

Na ptáčkaření je to pozoruhodné, jak jsou ptáci mezi lidmi populární. A plní tak ve společnosti další důležitou funkci. Pomáhají mezi lidmi šířit sdělení, že je potřeba se o naše prostředí starat.

Alena Klvaňová o občanské vědě hovořila na konferenci Nature Restoration Law, která se věnovala návrhu nařízení o obnově přírody. Konferenci je možné shlédnout ze záznamu na YouTube.


reklama

 
foto - Mach Ondřej Martin
Martin Mach Ondřej
Autor je šéfredaktorem serveru Ekolist.cz

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JB

Jarda Bobr

19.10.2022 11:50
Ptáky pozoruji, protože mě zajímají a jsou krásní.A když už je pozoruji, je to nejmenší zapsat je na "birds.cz"
Odpovědět
pa

pavel

19.10.2022 13:13
zvláštní nedávno jsem sledoval orla mořského tedy pár a jeho vyvedené mládě v lokalitě /objevil jsem i atypicky umístěné hnízdo hnízdo/ o níž jsem si myslel že tam nemůže být - v podstatě velký nedostatek vodních ploch v okolí 20 km - nafotil jsem ptáky a odeslal včetně mapy a popisu těm ptakomilcům a výsledek ticho po pěšině - to samé u vlků vlh sokolů.... zbytečná snaha pokud to oni nevykazují jako svoje nemají zájem že bych se na tu verbež nevy......
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

19.10.2022 15:52 Reaguje na pavel
tak tohle Vám opravdu asi baštit nebudu-)
Odpovědět
JB

Jarda Bobr

19.10.2022 20:27 Reaguje na pavel
A co jste od nich čekal? Já tam posílám svá pozorovaní a pokud se jedná o akce typu "Pták roku" tak se pozorování objeví v mapě, jinak žádná reakce není a ani ji nečekám, považuji to za normální
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist