https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pudnim-suchem-je-ohrozeno-uz-jen-okoli-usti-n.l.prahy-a-brna
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Půdním suchem je ohroženo už jen okolí Ústí n. L., Prahy a Brna

25.6.2020 12:23 | PRAHA (ČTK)
Srážky měly převážně pozitivní vliv na volně rostoucí vegetaci, zejména na hluboce kořenící druhy, jako jsou dub, buk, lípa, borovice a další, které mají kořeny hlubší než jeden metr.
Srážky měly převážně pozitivní vliv na volně rostoucí vegetaci, zejména na hluboce kořenící druhy, jako jsou dub, buk, lípa, borovice a další, které mají kořeny hlubší než jeden metr.
Foto | Martin Mach / Ekolist.cz
Půdním suchem je po intenzivních srážkách z minulého týdne ohrožena jen malá část Česka, konkrétně je to bezprostřední okolí Ústí nad Labem, Prahy a Brna, sdělila mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Martina Součková. Zemědělské sucho se podle meteorologů nyní v Česku prakticky nevyskytuje.
 

"Vláhově se doplnil půdní profil až do jednoho metru, pouze velmi malý zlomek území je v současné době ohrožen půdním suchem. Jedná se o část bezprostředního okolí v Ústí nad Labem, Prahy a Brna. To je způsobeno velkým srážkovým deficitem z předchozího období," uvedl ČHMÚ.

Srážky měly převážně pozitivní vliv na volně rostoucí vegetaci, zejména na hluboce kořenící druhy, jako jsou dub, buk, lípa, borovice a další, které mají kořeny hlubší než jeden metr. "Dále registrujeme intenzivní nárůst biomasy, v případě příznivých meteorologických podmínek při seči by výnosy otavoseče mohly být lepší než v předchozím roce 2019, kdy sucho vrcholilo na konci července a otavy téměř nenarostly," odhadují meteorologové. Příznivě podle nich srážky a ochlazení působily také na vývoj kůrovce. Je velká pravděpodobnost, že by ve svém vývoji nemusel stihnout více generací, doplnili.

Intenzivní srážky měly podle ČHMÚ i negativní dopady na polní plodiny. "V lokalitách, kde byly vyhlašovány povodňové stupně, a došlo k rozlití vody na zemědělskou půdu, mohlo dojít k polehnutí a podmáčení porostů, k odnosu ornice a i k následnému rozvoji plísní," upozornili. Kromě polních plodin mohla být poškozena i zelenina či jahody, v oblastech, kde ještě plodí. Povodňové stupně byly vyhlašovány i v oblastech s intenzivní zemědělskou a zelinářskou výrobou jako například v Polabí na Pardubicku a Chrudimsku, též na Hané na Olomoucku nebo na jižní Moravě v okolí Strážnice a Veselí nad Moravou.

Podle informací portálu Intersucho z nedělního rána deště z uplynulých týdnů způsobily, že z mapy zmizely tři nejhorší stupně zemědělského sucha. Podle předpovědi portálu na následující dva měsíce by se do 16. srpna měla situace zlepšit i v místech, kde v hlubších vrstvách půdy sucho přetrvává.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JD

Jiří Daneš

25.6.2020 19:21
Po Medardovi prší tak, jak bývalo zvykem už před 72 léty, kdy koncem školního roku napadlo v městě v podhůří Vysočiny za 15 minut 50 mm děště a krup. Co s tím budou ekoaktivisté dělat, jak se k tomu chudáčci mají postavit? A co vědci přes klima, kteří předpovídali pětisetleté sucho. Jedn a věc ve vzducu je podobná, nebyla rozšířená letecká doprava tak, jako ľoni (skoro 1 milion přeletů nad ČR), rozdíl byl v tom, že deště přicházely ze západu, zatím co teď spíše ze severovýchodu, východu a jihovýchodu (aspoŇ podle varování meteorologů to tak na mapkách v předpovědi v televizi vypadá - nebezpečí na severovýchdě Moravy).
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist