https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/putin-za-rusky-plyn-se-musi-od-patku-platit-v-rublech?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Putin trvá na rublových platbách za ruský plyn, evropské země to odmítají Aktualizováno

31.3.2022 17:42 | MOSKVA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ruský prezident Vladimir Putin dnes podepsal dekret, podle kterého musejí zahraniční kupci od pátku platit za ruský plyn v rublech. Prohlásil rovněž, že pokud se takové platby neuskuteční, budou smlouvy o dodávkách plynu pozastaveny. Francie, Německo či Rakousko už takový postup odmítly a hovoří o politickém vydírání. Podle nich jde o porušení stávajících smluv, které počítají s platbami v eurech.
reklama

 

Podle Putina si nově musejí zahraniční zákazníci otevřít rublové účty v ruských bankách a z nich pak odesílat platby za dodaný plyn. "Pokud se takové platby neuskuteční, budeme to považovat za nesplnění povinnosti ze strany kupce se všemi důsledky... To znamená, že stávající kontrakty budou zastaveny," uvedl ruský prezident.

Dekret stanoví mechanismus, podle něhož by si měl každý kupec u ruské banky Gazprombank otevřít dva účty. Na devizový účet převede platbu v zahraniční měně, Gazprombank následně za tyto peníze nakupí rubly a uloží je na rublový účet klienta. Z toho se pak uskuteční platba na účet ruské plynárenské společnosti Gazprom.

Evropští politici na oznámení Kremlu zareagovali jednotně. Německý kancléř Olaf Scholz s rakouským kolegou Karlem Nehammerem oznámili, že rublové platby za plyn odmítají. "Ve smlouvách je, že se platí v eurech. Ruskému prezidentovi jsem řekl, že to tak má zůstat a zůstane," řekl Scholz.

Stejně se vyjádřili francouzský ministr financí Bruno Le Maire a německý ministr hospodářství Robert Habeck. "V žádném případě nebudeme souhlasit s tím, aby se za dodávky plynu platilo jinou měnou, než jaká byla smluvně dohodnuta," řekl Le Maire. "Pro nás je důležité nenechat se od Putina vydírat," doplnil Habeck. Obě země se podle ministrů připravují na zastavení dodávek plynu z Ruska.

Rusko je důležitým dodavatelem energetických surovin do Evropy. Tyto dodávky jsou podle agentury Reuters nejsilnější pákou, kterou může Putin využít v boji proti sankcím, jež na Rusko uvalují západní země kvůli útoku na Ukrajinu.

Český ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela řekl, že bylo předem jasné, že pokud začne Rusko vyžadovat platby za plyn v rublech, Evropa na to nikdy nepřistoupí. Pokud Rusko dodávky ukončí, musí se podle něj udržet v chodu základní infrastruktura, aby měli občané dostatek energie a tepla.

Pokud by Rusko okamžitě zastavilo dodávky plynu, situace by prakticky neměla řešení, řekl poslancům bezpečnostního výboru českého parlamentu náměstek ministra průmyslu a obchodu René Neděla. Problém by podle něho měla velká část celé Evropy, ve které ruské dodávky zajišťují 44 procent spotřeby. V Česku se podle Neděly těží zhruba dvě procenta celkové tuzemské spotřeby plynu, zbytek tvoří téměř výhradně ruský plyn.

České firmy ovšem nejsou přímým obchodním partnerem Gazpromu a plyn pro své zákazníky nakupují na evropských velkoobchodních trzích.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (57)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

31.3.2022 18:03
Snad i EU dovede směnit jednu měnu na druhou. A pokud to nedovede, tak se zajisté najdou milióny lidí, kteří to dovedou.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

31.3.2022 18:07 Reaguje na Richard Vacek
A proč by měla EU skákat jak si ten kremelský skrček hvízdne? Pokud byla ve smlouvách uvedena měna, v které se má platit, tak by se to mělo dodržet.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

31.3.2022 18:47 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Tuším, že ve smlouvách nebylo rovněž nic o sankcích a komplikacích Ruska s dolarovými a eurovými platbami.
Odpovědět
AN

Aleš Nebáznivý

31.3.2022 19:03 Reaguje na Richard Vacek
Asi tak. Putin jen opakuje naše sanknční metody. Mezi nima bylo i naše jednostrannné zrušení platných smluv.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.4.2022 09:39 Reaguje na Aleš Nebáznivý
A kterých? Určitě nemyslíte Bělověžskou, že ne?
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

1.4.2022 08:41 Reaguje na Richard Vacek
No jo, chudák zakrslej pošahenej ruskej blb. Vdyt on si chtěl jen ukousnout kousek území a my zloduši na něho uvalíme sankce. :(
Odpovědět
ZW

Zdenek Wenzel

1.4.2022 17:19 Reaguje na Richard Vacek
Jéjda, ty jsi u toho byl? Ty ji máš u sebe a ještě tomu rozumíš ? Tak to jsi tady správně...
Odpovědět
ZK

Zan K.

1.4.2022 11:01 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Inu jak vidno může. I jinde vidí, že smouvy se klidně porušovat mohou, tak se asi poučil a přizpůsobil. Prostě onen ruskej meďa se začíná probouzet.
Odpovědět
DA

DAG

1.4.2022 11:13 Reaguje na Zan K.
Trochu bezzubej a vypelichanej, protože to měl vymyšlené dobře, ale dopadlo to jako vždy ;)
Neva rusové za svého baťušku vždycky rádi trpí.
Odpovědět
ZK

Zan K.

1.4.2022 14:19 Reaguje na DAG
Inu souhlas. Ruskej medvěd je vždy pomalej a nerozhodnej. A když tomu bylo trochu jinak, tak ho k tomu vedli baťuškové Ukrajinci. Jen ti dnešní trochu zpitoměli a vládu nad Ruskem vyměnili za své malé doma....
Odpovědět
kk

karel krasensky

31.3.2022 18:13
Važení diskutující,ti z vás,kteří jste vyššího věku snažte se urychleně zemřít.Krematoria totiž spalují plynem.Pokud v nedaleké budoucnosti plyn nebude budou muset být pravděpodobně zřízeny masové,hromadné hroby kam uloží váš kadaver a zasypou nehašeným vapnem.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

31.3.2022 19:09 Reaguje na karel krasensky
Ideální je umřít v lese. Nakrmí se šelmy, dravci a různý hmyz.
Mimo lebky a holenních kostí zbytek schroustají divočáci a je
uklizeno. Takže žádné umírání v promrzlém bytě, ale hezky v lese
a bez nákladů na pohřeb. Je ještě možnost být "spálen" v kopřivách.
Odpovědět
kk

karel krasensky

31.3.2022 19:23 Reaguje na Břetislav Machaček
Beru a navíc je to ekologické
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

31.3.2022 18:57
Tak tahle sázka mě rajcuje - klekne EU na kolena a zaplatí rubly, anebo tvrdý rozchod s téměř energetickým kolapsem a všemi důsledky z toho plynoucími ?

Konečně sázka o všechno, škoda, že tady není všeználek Hanzl , aby nás osvítil jako zázračný lumen.
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

31.3.2022 19:15 Reaguje na Miroslav Vinkler
Skvěle, pane Vinklere. Protože soudím, že sázíte, že EU vyměkne a já sázím proti, tak o co? Láhev Bohemia sektu, i když nepiji alkohol?
Odpovědět
kk

karel krasensky

31.3.2022 19:24 Reaguje na Katka Pazderů
Tak dětské šampanské
Odpovědět
AN

Aleš Nebáznivý

31.3.2022 20:30 Reaguje na Katka Pazderů
A já proč toho Putina nikdo nebere vážně. Vono to je celý jen komedie o láhev chlastu.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

31.3.2022 20:32 Reaguje na Katka Pazderů
Asi vás zklamu, můj tip je že EU neklekne.
Přesto Putinův tah považuji za chytrý ( z vlastní hlavy to nemá) , to vypadá na práci Elviry Nabiullinové - šéfky Centrální banky RF, ta je všemi mastmi mazaná.

Vtip vynikne porovnáme-li stávající stav s novým.

Za stara jste dostala x dolarů/euro za y (m3) plynu nebo
z (t) ropy, uhlí.

V novém režimu dostanete to samé, ale mimo to , a v tom je kouzlo indiánského náčelníka, poputují ze Západu na Východ rubly , které CB RF vytiskne zadarmo, ale Gazprom banka je smění v solidním kurzu rubl/$,€.
Evropa tak vlastně "platí" dvakrát. Jednak za komodity a jednak za rubl, který tak vlastně velmi výrazně dopuje.

Pokud by EU přistoupila na toto obchodní schéma , potom by se jednalo o nevojenské a strategické vítězství Ruska na ekonomické frontě.
Pokud ke konfrontaci dojde, tak roční inflaci v ČR vidím mezi 25-30%. Což bude velmi blízko inflaci v Turecku. (41%)
Odpovědět
pp

pavel peregrin

31.3.2022 21:02 Reaguje na Miroslav Vinkler
Osobně si myslím, že EU couvne, počty jsou chladně přesné. Jenže občanům to samozřejmě nikdy nepřizná, z výše Vámi uvedených důvodů v poslední větě.
Odpovědět
LF

Lukáš F

31.3.2022 21:20 Reaguje na pavel peregrin
Sázky jsou vysoko. EU to i přes velké bolesti dokáže zvládnout a jen to urychlí proces odstřižení od Ruska . Putin ale může ztratit mnohem víc. Moc jiných zdrojů peněz už taky nemají . Je to pěkná pokerová hra. Bolet to bude všechny ale není jiná cesta. EU nemůže moc couvnout.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

1.4.2022 06:55 Reaguje na Lukáš F
Jak to zvládne bez sociální komprese?
Odpovědět
ZK

Zan K.

1.4.2022 11:06 Reaguje na Lukáš F
Inu tady bude dost rozhodovat Čína a ostatní velké státy Asie. Proč asi najednou tak horentně lamentuje Biden s Číňany? Pokud se totiž ona Asie spojí, tak je konec moci USA. A s ní i EU.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.4.2022 13:44 Reaguje na Miroslav Vinkler
Jestli se platí eurem nebo rublem je úplně egál, nevím, proč se EU tak šprajcuje.
Ale u nás dělá plyn energeticky asi 18% (přes 30% jádro, přes 30% uhlí, ostaní je voda, OZE, mazut? atd.).

Takže se nemá cenu řítit, jestli máme z Ruska polovinu, tak to dělá závratných 8% a to byste si možná i vy mohl zase smotat ten špagát, na kterém se chcete věšet.
Odpovědět
kk

karel krasensky

31.3.2022 19:14
Važení diskutující nerád,ale přece vám vysvětlím zavislost Německa na ruském plynu.Tyto kořeny sahají až do tehdejší socialistické NDR.Tehdy se tam do sebe hluboce,vašnivě zamilovali v té době dva mladí lidě,kteří spolu udržovali dlouhodobý milostný vztah.Vladímír Putin a Angela Merkelová.Jejích vzajemná naklonnost přetrvala roky a Merkelová,aby podpořila svého bývalého milence prosadila masívní plynofikaci Německa.Informaci berte vážné,protože jsem v té době v NDR pobyval na vyměnné staži jako příslušník StB a v naších kruzích to bylo veřejným tajemstvím.
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

31.3.2022 19:16 Reaguje na karel krasensky
Apríl je až zítra.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

31.3.2022 21:03 Reaguje na Katka Pazderů
To ano, jenže tady legrace končí a EU není ta, která tahá za delší konec.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

1.4.2022 14:59 Reaguje na pavel peregrin
A ten delší konec vypadá jak a tahá za něj konkrétně kdo? Bo běžný občan Ruské federace to rozhodně není. A pokud jo, tak to teda budu velmi rád tahat za ten kratší:-))).
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

1.4.2022 08:47
A on si někdo myslí, že se z toho zakrslého šíleného blba Putlera někdo po..re? Už aby skončil jako pán s knírkem v bunkru, to si otevřu šampaňské. ;)
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

1.4.2022 12:15 Reaguje na Petr Eliáš
Jestli skončí jako Áda, tak si otevřete tak max prd a budete rád, že jste se toho vůbec dožil.

Odpovědět
PE

Petr Eliáš

1.4.2022 13:34 Reaguje na Svatá Prostoto
Třeba to nebude tak dlouho trvat a Putlera budou ukazovat pověšeného na kandelábru. :D
Odpovědět
RV

Richard Vacek

1.4.2022 13:52 Reaguje na Petr Eliáš
Zatím jeho obliba v Rusku roste a přesáhla 80%:
https://timesofindia.indiatimes.com/world/europe/putins-popularity-up-since-start-of-ukraine-conflict-poll/articleshow/90581687.cms
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

1.4.2022 14:07 Reaguje na Richard Vacek
To že jsou ruští drnohryzové vymaštění propagandou není nic nového ani překvapivého. Stačí se podívat kolik idiotů v Čechách je zblblých ruskou propagandou a co teprve v Russku. :D .... Ten ruský průzkum je hezký, zajímalo by mě, kolik % by to bylo, kdyby respondentům nehrozilo patnáct let za špatnou odpověď. :D
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

1.4.2022 14:57 Reaguje na Petr Eliáš
Ruští drnohryzové ... ale no tak, máte tohle zapotřebí? Tam žije spousta slušných poctivých lidí, kteří ve valné většině nejsou vůbec blbí. Ale samozřejmě, ten vliv okolí je značný a dlouhodobý.

On by se měl člověk občas zamyslet nad tím, jaký by byl on frajer, kdyby se narodil tam. A neplatí to samozřejmě jen pro Rusko. Ono se nám to kecá, když se přes všechny problémy a chyby máme v rámci Země jak prasata v žitě a už víc jak 30 let žijeme v poměrně svobodné společnosti. Většina lidí na světě ale tohle štěstí nemá.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

1.4.2022 14:53 Reaguje na Petr Eliáš
Ne že bych kvůli tomu plakal, ale zcela upřímně říkám, že bych si v tomto směru moc velké naděje nedělal.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

1.4.2022 12:33 Reaguje na Petr Eliáš
Ale nepo..re, ale poslouchat budou muset, víme?
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

1.4.2022 13:33 Reaguje na pavel peregrin
Tak určitě. :D Tvůj vlhký sen. :D
Odpovědět
DA

DAG

1.4.2022 09:33
Je to jen vnitřní opatření Ruska na obchod s plynem v EU do nebude mít vliv.
Rusové chytře podpoří rubl a některé banky ochrání před odstřižením od Swiftu.
Podle mě tohle nemůžeme ovlivnit a je jasný, že orkové se budou bránit. Nadále je podle mě nejdůležitější co nejmenší odběr surovin z tohohle kriplstánu a co nejvíc se snažit srazit cenu surovin, ať tam teče co nejméně peněz.
Jen poznámka, jak rádi by jsme teď kupovali levný zkapalněný plyn z USA za 40 USD za MWH. Jednou v životě měl Trump pravdu.
Odpovědět
ZK

Zan K.

1.4.2022 11:11 Reaguje na DAG
Nojo.Jenže dnes je dnes. A i v USA panuje tržní system a nikdo se tam jako dobrodinec chovat nebude.
Odpovědět
DA

DAG

1.4.2022 11:23 Reaguje na Zan K.
Je to tak. Nicméně už teď je jasné, že Putin Rusku prohrál budoucnost. Nás to bude hodně bolet, to je pravda. Ale Rusové už ekonomiku z fosilní na technologickou nepřetvoří a za našeho života už pořádnou armádu nevybudují.
Rozhodli se pro čínské vazalství, aby mohl zůstat Putin u moci místo západního partnerství a demokracie.
OK je to jejich volba. Za mě nikdy nebyli spolehlivý partner a jestli tam západní firmy ztratí svoje investice, tak je to jejich boj. Každý soudný člověk musel vidět kam to směřuje.
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

1.4.2022 12:14 Reaguje na DAG
Rusové se nerozhodli, to báťuška Putin.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

1.4.2022 12:35 Reaguje na DAG
Naopak si myslím, že Putin Rusku na rozdíl od EU a USA budoucnost vyhrál. Protože USA ani EU nemají zdroje a cokoliv technologického chcete vytvořit, tak bohužel ty zdroje na to potřebujete. Proto je USA vzteky bez sebe.
Odpovědět
DA

DAG

1.4.2022 12:47 Reaguje na pavel peregrin
No tak Vaše i moje myšlení je jednosměrné. Každý jiným směrem. Já komouše a rusy vždycky nesnášel. Rodinná zkušenost. Vy po koumoších a ruskému bratru truchlíte.
Nicméně. USA není vzteky bez sebe. USA je jeden z vítězů spolu s Čínou. A ano rusko bylo v pr.. před sto lety, je v pr... teď a za sto let bude zase v pr.. Je to mentalitou rusů.
Odpovědět
ZK

Zan K.

1.4.2022 14:24 Reaguje na DAG
Trochu schizofrenní hlava. Komunizmus v Rusku už dávno není, jen ta naše západem zpitomělá masmedia si to stále malují a nalejvají do hlav. Jiná věc je, že Putka by jej v Rusku možná rád, ale přání jak vidno je věc jedna a realita věc druhá...
Odpovědět
DA

DAG

1.4.2022 14:42 Reaguje na Zan K.
Kdo psal, že jsou v rusku komouši?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.4.2022 14:49 Reaguje na Zan K.
Zvláštní je, že za komára byl SSSR velmocí, dnes je jen vzteklý trpaslík. Za komára vybudovali veškerý průmysl, elektrifikaci země, gigantická díla, létali do kosmu.
A dnes? Po 30. letech samoděržaví jsou na tom hůř než za Cara, to byla vážená velmoc. Dnes tvoří asi 1.8% světového HDP a poslední meziplanetární let dokončili v roce 1986.........
Odpovědět
ZK

Zan K.

3.4.2022 12:48 Reaguje na Pavel Hanzl
Nojo. Ony bnezpracné penízky jsou moc lákavé i pro ruské bojary-oligarchy. A dnes už konečně vidí, že je o ně i onen vysněnej zlatej západ dokáže připravit. A ten dnešní Ruskem vládnoucí Rus je pouze prostředníkem. A onen zbývající plebs bez vedoucího berana co dokáže strhnout celé stádo není nic. Ono to ostatně platí všeobecně všude. Jen podat se to musí s ohledem na vlastnosti stáda...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.4.2022 13:06 Reaguje na Zan K.
Ten zlatej Západ by mohl celé Rusko během pár dní totálně převálcovat a rozsekat.
Jen v letadech má pětinásobnou převahu, v jádru se neví, (každý píše něco jiného), ale balistickou raketu by asi vůbec nevystřelili.

Když se dívám, jak je masakruje 10x slabší armáda, tak je to ložený.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

1.4.2022 14:52 Reaguje na pavel peregrin
USA nemá zdroje???
Ale no tak ...

Nehledě na to, že když se bavíme o USA, tak k tomu klidně přiberme i Kanadu.
Odpovědět
ZK

Zan K.

1.4.2022 14:30 Reaguje na DAG
Rozhodli se pro čínské vazalství, místo západního partnerství a demokracie. Hrubý omyl vážený. Oni chtěli, ale dle dosažitelných zpráv byli vytlačeni. Jak z NATO tak z EU...
Odpovědět
DA

DAG

1.4.2022 14:52 Reaguje na Zan K.
Víte, diktátoři se demokracie bojí. Proto s ní nechtějí s ní nechtějí mít nic společného kromě peněz. "podle dosažitelných zpráv" jistě. A to víte, že NATO a Rusko dokonce společně spolu cvičili. Než se Putin začal bát barevných revolucí?
Je mi jasné, že Vás nepřesvědčím a je mi to jedno.
Žijte si svůj iluzorní život, kdy v hlavě máte jak Je rusko skvělé a všichni jim chudákům křivdí.
Odpovědět
ZK

Zan K.

3.4.2022 12:51 Reaguje na DAG
To je věc náhledu. Z pohledu velikosti, přírody i spousty jiného je Rusko opravdu skvělé. Jen si to možná ještě nedkáže uvědomit a nalejt do hlav ostatních národů...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.4.2022 14:54 Reaguje na Zan K.
Hluboký omyl, jak dycky. Za Jelcina měli snahu se civilizovat a připravovat se na vstup do EU, i s Natem koketovali (dost komicky).
Jenže Putin správně odhadl, že Rusko na to absolutně nemá a zkraje spolupracoval (to byli nepřítel Čečenci), jenže ty zmasakrovali a co včil?
Rus musí mít nepřítele, jinak nežije.
Tak to zase narazil na zlý Západ a už to jelo znovu.
Odpovědět
ZK

Zan K.

3.4.2022 12:55 Reaguje na Pavel Hanzl
Ha. Za Jelcina měli akorát na to prodat celé Rusko za pár flašek alkoholu. To nakonec i on pochopil a sám do vedení onoho "liberálního diktátoraL" dotlačil.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.4.2022 13:10 Reaguje na Zan K.
Putin se tvářil zkraje jako demokrat, ale je to had šedý šupinatý a obrací se naopak zcela normálně.
Byl přece tvrdý komunista - kágébák a pak se prekabátil, dnes je klasický klerofašista, aniž by si toho někdo vůbec všiml.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

1.4.2022 12:17
Njn, je to hajzl křivá.

Což bohužel neznamená, že nemůže být díky němu ještě veselo:-/. Kua drát, já taky nemusím zažít úplně všechno.
Odpovědět
ZW

Zdenek Wenzel

1.4.2022 17:33
Přátelé bolševici, vidím jak vám srdéčko buší radostí, ale já váš krvavý plyn nechci i kdybych měl zmrznout. To není fráze, abych tady někoho rozesmál nebo popudil. Zvykejme si, že teď to sice bude hodně bolet, ale bude to férové. Z každého nezdaru se lidstvo poučí a povznese. Jen hlupáci, tady budou papouškovat propagandistické hesla Kupředu Levá. Trošku přeci mne zaráží ty 32. leté nedělní debaty moudrých v TV, jak nám plánovali budoucnost a bojovali za naše blaho. Dnes za nic nemůžou a vlastně se nic nestalo. Myslím si, že tam by se měla obrátit pozornost, jestli nás zase nevypečou při nových smlouvách.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

2.4.2022 18:27
V obchodech bývalo kdysi napsáno, že zákazník je náš pán, ale musí platit
penězi, které požaduji. V hospodě je zase nápis, že na sekeru nedáváme ani
štamgastům a tak to prostě funguje. Zákazník je pánem, pokud platí, jak má
a neposílá peníze na blokované účty. To je jako kdyby neplatil a kupoval na sekeru. Nyní to tak bude válka nervů o ekonomiku EU a Ruska a bude proto
záležet, co bude pro koho prioritou. On ten výpadek plynu a jeho cena
zamává HDP v mnoha zemích EU a tím i spokojeností jejich občanů. Ona i
košile bývá bližší, než kabát a vznešené myšlenky padají, když mi bude
doma zima a budu propuštěn z krachující továrny. Pak z nuznou podporou
půjdu nakoupit násobně dražší základní životní potřeby a ty vznešené myšlenky jsou tytam.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist