https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pytlacky-lov-slonu-vyvolal-evolucni-zmenu-rodi-se-slonice-bez-klu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pytlácký lov slonů vyvolal evoluční změnu - rodí se slonice bez klů Aktualizováno

22.10.2021 14:53 | MAPUTO (ČTK)
Na začátku nového tisíciletí v důsledku útoků pytláků v národním parku Gorongosa zůstalo jenom 200 z původních 2500 slonů. Před válkou se rodilo bez klů 18,5 procenta sloních samic, takže tato zvířata pytláky nezajímala. Teď je mezi 91 samicemi narozenými od konce války bez klů 33 procent zvířat
Na začátku nového tisíciletí v důsledku útoků pytláků v národním parku Gorongosa zůstalo jenom 200 z původních 2500 slonů. Před válkou se rodilo bez klů 18,5 procenta sloních samic, takže tato zvířata pytláky nezajímala. Teď je mezi 91 samicemi narozenými od konce války bez klů 33 procent zvířat
V oblasti častých útoků pytláků na slony kvůli slonovině se rodí stále častěji sloní samice bez klů. Zvířata se tak evolučně sama brání lidem. Vyplývá to z vědecké studie zveřejněné tento měsíc v odborném časopise Science. Její autoři sledovali situaci slonů v Mosambiku.
 

Tato evoluční změna může pomoci rozšířit populaci slonů v zemi, kde obchodování se slonovinou pomáhalo od konce 70. a začátku 90. let financovat tamní občanskou válku.

Na začátku nového tisíciletí v důsledku útoků pytláků v národním parku Gorongosa zůstalo jenom 200 z původních 2500 slonů. Před válkou se rodilo bez klů 18,5 procenta sloních samic, takže tato zvířata pytláky nezajímala. Teď je mezi 91 samicemi narozenými od konce války bez klů 33 procent zvířat.

Matematický model, který s kolegy provedl Shane Campbell-Staton z Princetonské univerzity v New Jersey, dokazuje, že je tato změna důsledkem tlaku lovců: selektivní zabíjení slonů s kly vede k tomu, že se rodí více mláďat bez klů.

To, že nadměrný lov vyvolává rychlé evoluční změny, se potvrdilo i u jiných zvířecích druhů. Například u ovcí tlustorohých žijících v kanadské Albertě se po 20 letech lovu pro trofeje rodí zvířata s rohy o 20 procent menšími, než měli jejich předci. Rovněž rybolov vedl ke zmenšení tělesných rozměrů některých rybích druhů.

Je ale těžké určit, co se přesně u měnících se druhů děje z hlediska genetiky, a oddělit vliv lovu od dalších možných příčin, jako jsou například změny v jejich životním prostředí.

Tým Campbella-Statona zjistil, že bez klů se rodí více jenom sloní samice, což z genetického pohledu ukazuje, že jde o mutaci chromozomu X, který dominuje u samic. Výzkum sloního genomu se proto zaměřil na oblasti chromosomu X a srovnání jedinců s kly a bez nich. Vědci identifikovali dva pravděpodobné kandidáty - geny AMELX a MEP1a, jež jsou u lidí spojovány s růstem řezáků, tedy lidských ekvivalentů klů.

Chris Darimont, který se zabývá ekologií na univerzitě v kanadské Viktorii, se domnívá, že studie podává přesvědčivé důkazy toho, že změny vyvolal lov. "Mají velmi přesvědčivé genetické údaje. Je to varování, protože ukazuje člověka jako hlavní evoluční sílu na planetě," řekl.

Pro slony má to, zda mají kly nebo ne, i další důsledek. Při srovnání obsahu výkalů se zjistilo, že slonice bez klů jedí odlišné plodiny než ty, které kly mají. "Sloni jsou klíčový druh a změní-li jídelníček, změní to celou krajinu," napsal spoluautor studie, biolog Robert Pringle z Princetonské univerzity.

Dá se také předpokládat, že se nyní bude rodit méně mláďat, protože mutace, která u samic způsobuje absenci klů, je pro samce smrtelná - samci s touto mutací se nenarodí. Je to způsobeno tím, že u samic, které mají pohlavní chromozom X dvakrát, je mutace naředěná druhých chromozomem, kdežto u samců, kteří mají pouze jeden chromozom X, se projeví naplno. "Nemít kly může mít své výhody v době válčení, ale bude to také něco stát," napsal Pringle.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (33)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

22.10.2021 15:12
Pro samce také platí: raději bez klů, ale živý. Tento "nedostatek" budou nové generace brát úplně normálně.
Odpovědět
Hu

Hunter

22.10.2021 16:10
Kristovanoho to je kravina.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

22.10.2021 16:52 Reaguje na Hunter
Mi se to taky zdálo, ale čekal jsem na někoho kompetentního, kdo se vyjádří první.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

22.10.2021 17:09 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Pro mě je silně diskutabilní, že by měli sloni bez klů jiný jídelníček než ti s kly. A také považuji za nesmysl, že by sloni bez klů měli mít sníženou reprodukční schopnost.

Ale jinak vylučování jedinců z kly z populace podporuje přítomnost recesivních genů, jimž se sloni bez klů zřejmě vyznačují. Z 18 na 33 není samo od sebe, ale v důsledku výběrového lovu ("chovu").
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

22.10.2021 17:44 Reaguje na Karel Zvářal
Sloni bez klů mají částečně jiný jídelníček. Když se podíváte na slony žijící v přírodě, mívají kly leckdy dost obroušené. Je to způsobeno tím, že v období sucha, kdy neroste tráva a stromy jsou bez listí, sloni svými kly loupají kůru ze stromů, případně ryjí kly v zemi aby dostali na povrch podzemní části rostlinstva. Sloni bez klů tuhle možnost nemají, takže mají omezenější jídelníček a možná i tím sníženou schopnost reprodukce. Jinak ten výběr, díky kterému je v populaci čím dál tím více slonů bez klů, nedělají Matka a Táta Příroda. Za ně to obstarají pytláci, kteří slony bez klů obvykle neloví. No a ulovení sloni se celkem logicky další reprodukce neúčastní, takže přibývá slonů bez klů.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

22.10.2021 18:31 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Vyjděme z toho, že ti sloni bez klů přežívají vedle slonů s kly, tudíž tam zásadní problém není. Odlupování kůry jim jídelníček zpestří, není to tedy nijak významná položka potr. spektra. Touto činností však hodně stromů zničí, čemuž by nyní mělo docházet v menší míře a sloni budou mít zato k dispozici více větví, na které chobotem dosáhnou. Trávu vytrhávají též chobotem či vykopávají, kly tam v podstatě nepotřebuje, nebo zcela minimálně. Nosorožec roh též nepotřebuje, je jim z preventivních důvodů odstraněn, nijak jim to v příjmu potravy nebrání. Je to primárně nástroj k obraně (soubojům), podobně jako kly u slonů.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

22.10.2021 18:56 Reaguje na Karel Zvářal
Je jasné, že sloni na místě zničí vše, na co dosáhnou. Já jim říkám, že to jsou takoví afričtí bezďáci, protože oni nějakou lokalitu "vybydlí", pak se seberou a jdou dále. Jenže ono to má i svoje pozitiva. Protože konzumují nejen listí, ale i plody bylin, keřů a stromů, ty po projití sloním trávicím traktem jsou vykáleny díky sloní turistice daleko od místa původu. Navíc se průchodem trávicím traktem naruší obal semene a to může snadněji vyklíčit a když už se ocitne na zemi, je nádavkem obloženo pěknou dávkou hnojiva, takže start do života má úplně ideální. U nosorožců jsou ty rohy o něčem jiném. Podle mě je ale vojenská funkce až sekundární. Primární je to,že ten roh slouží nosorožcům jako klín při prorážení houštin a trávy. Díky tomu je roh nosorožců v přírodě tvarovaný do špičky, protože je tak díky neustálému otěru vytvarovaný. U nosorožců chovaných v zahraničí tak hezky vytvarovaný není, připomíná spíše velkou cukrovou homoli a protože neúměrně zatěžuje chovaná zvířata, často se sahá k jeho uřezání.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

22.10.2021 18:59 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Blbý překlep. ... u nosorožců chovaných v zajetí... Ty rohy totiž řezali, mimo jiné, i v Dvoře Králové.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

22.10.2021 18:24
Myslím, že bezkelní sloni jsou na Cejlonu normální.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

22.10.2021 18:57 Reaguje na Slavomil Vinkler
Kdyby byli i bezcelní, klidně bych si nějakého bimboně pořídil.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

22.10.2021 19:14
Nebo si vemte mamuty, ti měli kly ještě mohutnější, takové lyžiny, které jim většinou překážely. K získávání potravy (vyrývání trávy) se nehodily, přesto se dokázali vykrmit do obřích rozměrů. Takže já ten blábol dnešních "vědců" neberu, resp. s velkou rezervou, neb vím, jaká "kvalita" ze škol dnes vychází. Co nevygůglí, nezná, a je jim např. velkou záhadou, proč lvi lozí na stromy... jako by neznali sílu buvolů či slonů...
Odpovědět
Hu

Hunter

22.10.2021 20:18 Reaguje na Karel Zvářal
Proboha vzpamatujte se, slonice bez klu nejsou nic výjimečného, podivejte se na ten početní vzorek, z kterého ta hypotéza vychazi☺. Proste tuskless elephants, to je i u samců.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

23.10.2021 08:18 Reaguje na Hunter
Ti bezkeláci jsou ošem v normální populaci poslední outsideři...
Odpovědět
Hu

Hunter

23.10.2021 20:07 Reaguje na Karel Zvářal
Proc by měli byt outsideri?
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

23.10.2021 20:15 Reaguje na Hunter
Jděte a natočte jeho vítězství v souboji s opravdovým (ozbrojeným) slonem.
Odpovědět
Hu

Hunter

23.10.2021 20:26 Reaguje na Karel Zvářal
Aha, vy myslite dospělé samce. U samic je to úplne jedno, v příjmu potravy a vzhledem k sociálním vazbami je to nijak neomezuje. U samců v mladém věku to je taky jedno, při souboji by to jistě handicap byl, ale to neznamená, ze tuskless se nemůže zapojit do reprodukce. Tohle není žádná evoluce. Je to stejne jako když uděláte chovatelský zásah v králíkárne:-).
Odpovědět
Hu

Hunter

23.10.2021 20:26 Reaguje na Karel Zvářal
Aha, vy myslite dospělé samce. U samic je to úplne jedno, v příjmu potravy a vzhledem k sociálním vazbami je to nijak neomezuje. U samců v mladém věku to je taky jedno, při souboji by to jistě handicap byl, ale to neznamená, ze tuskless se nemůže zapojit do reprodukce. Tohle není žádná evoluce. Je to stejne jako když uděláte chovatelský zásah v králíkárne:-).
Odpovědět
Hu

Hunter

23.10.2021 20:28 Reaguje na Hunter
A mimochodem, oni ty souboje nejsou nějaká krvava záležitost, vyspělý tuskless klidně zpraska mladého s kly.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

23.10.2021 20:58 Reaguje na Hunter
Mám na mysli dominatního samce v období mustu, který je nositelem genů v normální populaci. V té pokřivené lovem i ten bezkelák se zjevně uplatňuje, neb chybí sloni se slonovinou...
Odpovědět
Hu

Hunter

23.10.2021 21:20 Reaguje na Karel Zvářal
Ale ani ne, on se uplatní i v normální populaci, ono nejde ani tak o ty kly ale spis o tělesnou hmotnost, vyspělost a dominanci, ty kly nejsou zas až tak podstatný. I starší srnec s horším parožím se v říji uplatní proti mladším a tady je to stejne. Tam jde spíš o to jestli ten gen je recesivni a jak moc často se to může projevit. V zásadě plati Gaussova krivka četnosti výskytu v populaci, vždy to bude externalita.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

23.10.2021 21:25 Reaguje na Hunter
Jj, škůdník s "jehlami" se určitě neztratí. Pižmoň či muflon bez rohů, jelen bez paroží - to jsou adekvátní příměry. A je-li M bez klů, recesivní geny se šíří mnohem rychleji, než jen skrze slonice.
Odpovědět
Hu

Hunter

23.10.2021 21:47 Reaguje na Karel Zvářal
Ano. Ale tvrdit že v omezene populaci silne ovlivněne zásahem člověka (pytlacky lov pro slonovinu) se jedná o evoluční vývoj a kroky matky přírody je prostě blbost.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

23.10.2021 21:53 Reaguje na Hunter
To si právě nemyslím. Řekl bych, že je to dar od Boha, aby alespoň zachoval tvůrce specifického biotopu, když už musí zmizet nositelé slonoviny pro lidskou hloupost a hamižnost.
Odpovědět
Hu

Hunter

23.10.2021 22:40 Reaguje na Karel Zvářal
Karle, Bůh není.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

28.10.2021 19:19 Reaguje na Karel Zvářal
Pane Zvářal už jste viděl nějakou evoluční změnu která by proběhla v řádu několika desítek let? Tady dokonce uvažují u ovce tlustorohé o dvaceti letech. Sloni jsou živočichové pomalu se rozmnožující s dlouhým dospíváním.
Je to prostě nesmysl. Pokud u těch slonů mělo být 20% samic bez klů a pytlaci se zaměřují na ty s kly tak samozřejmě stoupa procentické zastoupení těch bez klů a stoupa také počet jejich potomků. No a protože v převážné míře je nositelkou genetické informace matka jsou její mláďata( samice, samci se nenarodí) také bez klů. Co je na to evolučního opravdu nevím?
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

29.10.2021 07:07 Reaguje na Jarek Schindler
Ale ale, samci se nerodí??? Ten na fotu je v období mustu (říje). A kdo se podívá na ta čísla (200 z 2500) a trochu rozumí genetice, nemá s obsahem článku problém. To je tak drtivý selekční tlak, který urychlí evoluci přímo nepředstavitelně.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

29.10.2021 10:10 Reaguje na Karel Zvářal
Tak , pokud píši komentář pod nějaký článek tak v první řadě vycházím z jeho obsahu. Vy jste ten článek asi dobře nečetl, že?
Je to tam jasně napsané: "Tým Campbella-Statona zjistil, že bez klů se rodí více jenom sloní samice, což z genetického pohledu ukazuje, že jde o mutaci chromozomu X, který dominuje u samic".
Takže, řekl bych, že s toho jasně vyplývá, že samci, pokud se rodí tak to není dáno touto údajně genetickou přeměnou a rodí se přibližně ve stejném počtu jako dříve.
Kdo se alespoň něco málo učil o genetice tak ví, že taková genetická změna se nemůže v celé populaci udát za tři generace.
Takže pořád trvám na tom co jsem řekl. Pokud byli loveni sloni s kly, zvýšil se poměr slonů bez klů a jelikož je předpoklad, že slonice bez klů bude mít i slůně bez klů, musí se zákonitě zvednout i procentické zastoupení těchto nově narozených jedinců.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

29.10.2021 11:20 Reaguje na Jarek Schindler
V té poslední větě je právě ta systematická selekce, což autoři popisují jako (nucenou?) evoluci. Tak v čem je tedy problém?-)
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

29.10.2021 12:05 Reaguje na Karel Zvářal
Problém je v tom, že to není evoluce ale pouze a jen jednoduchá matematika.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

29.10.2021 15:40 Reaguje na Jarek Schindler
"Mají velmi přesvědčivé genetické údaje. Je to varování, protože ukazuje člověka jako hlavní evoluční sílu na planetě," řekl.

Věda, resp. jev, vyjádřená matematicky.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

29.10.2021 20:37 Reaguje na Karel Zvářal
V králíkarně mám 2 bílé a osm černých samic ( samyc jak napsal klasik). Každá má po pěti mláďatech stejné barvy. Na svět tedy přijde 10 bílích a 40 černých králíčků. Do příštího roku si nechám obě bílé a jen čtyři černé. Opět po pěti a tak budu mít 10 bílích a JEN dvacet černých. . V králíkarně proběhla evoluce protože zaměřením se na černé samice se najednou začalo rodit více bílích mláďat. Tak nějak to je i s těmi slony. Ti se mi ale do králíkarny nevejdou. Evoluce jak Brno.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

30.10.2021 07:22 Reaguje na Jarek Schindler
Bez evoluce řízené člověkem (šlechtění) byste choval jen šedé.
Odpovědět
Kamil Krabice

Kamil Krabice

28.10.2021 12:07
Nejdřív byli vyvražděni sloni
a pak běloši. Ti v Evropě.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist