https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rakovnickemu-fotbalovemu-hristi-by-mohlo-slouzit-zavlazovani-z-noveho-vrtu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rakovnickému fotbalovému hřišti by mohlo sloužit zavlažování z nového vrtu

28.12.2022 11:39 | RAKOVNÍK (ČTK)
Fotbalový míč na hřišti
Fotbalový míč na hřišti
Rakovnickému fotbalovému hřišti by mohlo sloužit zavlažování z nového vrtu v místě historického uhelného dolu. Město tak chce vyřešit nedostatek jiných zdrojů vody. Práce na průzkumném vrtu začaly v listopadu a trvaly přibližně měsíc. Povolení k čerpání vody bude ještě posuzovat Povodí Vltavy a poté vodoprávní úřad, uvedla mluvčí rakovnické radnice Kateřina Hradilová.
reklama

 

Areál fotbalového klubu TJ Tatran má několik travnatých hřišť a s nedostatkem vody se potýká řadu let, město proto hledalo možnosti nového vodního zdroje. Vybudování studny nepovolilo Povodí Vltavy, a tak odborníci navrhli místo s předpokládaným výskytem historických dobývek černého uhlí, které by mohly být zaplněné vodou.

Původní plán byl, že vrt bude hluboký 105 metrů, kvůli navrtání zasypané štoly byly ale práce ukončeny v hloubce 72 metrů. Náklady měly být původně kolem půl milionu korun, díky dřívějšímu ukončení vrtání klesly asi o 80 000 korun. "Během vrtných prací byl přítomen geolog, který následně provede celkové vyhodnocení vrtu, včetně zajištění povolení k čerpání vody," uvedla Hradilová.

Voda z nového vrtu bude odebíraná jako voda užitková, v několika faktorech totiž mírně překračuje limity pro pitnou vodu, například v množství zákalu, hořčíku, manganu a niklu. Překročení limitů by nemělo podle mluvčí mít vliv na získání povolení čerpání vody z vrtu.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist