https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/reuse-centrum-v-ostrave-za-dva-roky-fungovani-prodalo-asi-100.000-veci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Reuse centrum v Ostravě za dva roky fungování prodalo asi 100 000 věcí

26.11.2022 00:40 | OSTRAVA (ČTK)
Reuse centrum Ostrava přijímá hračky, knihy, sportovní potřeby, nábytek, nádobí a další předměty do domácnosti. Ilustrační foto
Reuse centrum Ostrava přijímá hračky, knihy, sportovní potřeby, nábytek, nádobí a další předměty do domácnosti. Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Reuse centrum v Ostravě během dvou let svého fungování prodalo zhruba 100 000 předmětů, které by jinak skončily v odpadu. Zájem o jeho služby vzrůstá nejen v souvislosti s ekonomickou krizí, ale i s příchodem uprchlíků z Ukrajiny, sdělili zástupci města a městské odpadové společnosti OZO Ostrava, která centrum zaměřené na opětovné použití starších věcí provozuje.
 

Reuse centrum Ostrava přijímá hračky, knihy, sportovní potřeby, nábytek, nádobí a další předměty do domácnosti. Lidé mohou své dary pro opětovné využití předávat v centru, ale také ve všech 11 sběrných dvorech ve městě. Darované předměty se v reuse centru třídí, očistí a případně i drobně opraví. Zájemci je pak mohou zakoupit za symbolický příspěvek do veřejné sbírky, který se obvykle pohybuje v rozmezí od deseti do 200 korun.

"Celý výtěžek z prodeje je určen na zelené projekty v Ostravě, které společnost OZO Ostrava vybírá prostřednictvím každoročních tematických výzev. Na konci listopadu bylo na kontě veřejné sbírky 813.000 korun a lze očekávat, že do konce roku částka ještě poroste. Dosud se do výsadby a údržby městské zeleně investovalo více než milion korun a přibližně stejná částka bude k dispozici i v příštím roce," uvedl Karel Belda, jednatel OZO Ostrava, která centrum provozuje ve svém areálu v Ostravě-Přívoze.

Podle něj lidé do centra spíše pro věci přicházejí, ale méně už je dovážejí. Centrum proto spouští kampaň, která má zvýšit povědomí o činnosti tohoto zařízení a vyzvat obyvatele, aby darovali funkční věci, které již nepotřebují. "Tím, že lidé předmět nevyhodí, ale darují, udělají hned tři dobré skutky. Chovají se udržitelně a šetří životní prostředí, protože věci neskončí na skládce, ale slouží dál. Potěší někoho jiného, kdo si věc vybere a má z ní užitek. A v neposlední řadě dárci přispějí na ekologické projekty, protože celý výtěžek z reuse centra putuje na výsadbu zeleně ve městě," uvedla náměstkyně primátora Kateřina Šebestová (ANO).

Podle Beldy lze klienty centra rozdělit na dvě skupiny. Jde o mladé lidí, kteří mají vztah k životnímu prostředí, a pak o sociálně potřebné, jejichž počet se zvyšuje. Po vypuknutí války na Ukrajině do centra míří také řada uprchlíků, kteří si tak s jeho pomocí mohou vybavit své domovy.

V letošním roce se z výtěžku reuse centra podařilo uskutečnit deset projektů. Mezi největší investice patří výsadba zeleně u chráněných bydlení klientů Čtyřlístku v různých částech Ostravy, nákup výsadbového materiálu pro sadové úpravy prostoru před radnicí ve Vítkovicích nebo vytvoření parku na pozemku bývalého koupaliště v Plesné.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist