https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/reuters-asijska-poptavka-po-zralocich-ploutvich-ohrozuje-druhy-u-pobrezi-peru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Asijská poptávka po žraločích ploutvích ohrožuje druhy u pobřeží Peru

12.6.2023 01:30 | LIMA (ČTK)
Žraločí ploutve na trhu
Žraločí ploutve na trhu
Na trhu v severním Peru si rybáři a obchodníci vyměňují zohavené žraloky a nakládají je na motorové rikši. Většina masa se sní na místě, ale oddělené ploutve míří jinam: do Číny. Podle neziskové organizace na ochranu oceánů Oceana je Peru největším vývozcem žraločích ploutví na světě. Úlovky se obvykle posílají do Asie, kde je polévka ze žraločích ploutví lahůdkou, jejíž cena může přesáhnout 200 dolarů (4408 Kč) za misku. Podle mořských biologů tento lukrativní obchod ohrožuje tyto paryby u pobřeží Peru a sousedního Ekvádoru, napsala agentura Reuters.
 

Za pouhých deset let se vývoz žraločích ploutví - legálně i nelegálně získaných - z Peru téměř ztrojnásobil a v roce 2021 dosáhl rekordních 400 tun, ukazují údaje organizace Oceana. V loňském roce se tento objem snížil na přibližně 339 tun v důsledku přísnějších celosvětových kontrol.

V Peru je lov a prodej legálně ulovených žraločích ploutví povolen. U pobřeží Ekvádoru, kde je taková činnost zakázána, však žije mnohem větší populace žraloků.

Tři čtvrtiny ploutví vyvážených z Peru pocházejí z Ekvádoru a jsou nelegálně pašovány přes hranice v chladírenských vozech, uvedla mořská bioložka a odbornice na žraloky Alicia Kuroiwaová z organizace Oceana. Mnoho z nich se dostává do pohraničního města Tumbes v Peru, kde je trh se žraločím masem a ploutvemi. Rybáři mohou tvrdit, že žraloci byli chyceni do sítí neúmyslně, což umožnilo jejich prodej.

Nevybíravý rybolov u pobřeží Peru a Ekvádoru ohrožuje druhy včetně žraloka modrého, žraloka mako a kladivounů, uvedla mořská bioložka Adriana Gonzalezová.

Pod názvem "tollo" se různé druhy žraloků v Peru pravidelně konzumují v oblíbeném peruánském pokrmu ceviche. Ploutve se však sbírají a vyvážejí do Asie.

V listopadu loňského roku se celosvětová úmluva o obchodu s ohroženými druhy dohodla na rozšíření regulace obchodu se žraloky, kteří se loví především kvůli ploutvím používaným do polévky ze žraločích ploutví. Patří mezi ně i někteří žraloci lovení u peruánského a ekvádorského pobřeží, i když ne všichni.

V zátoce v rybářském městečku Zorritos v Tumbesu mají rybáři, kteří se živí lovem žraloků, ale jiné starosti. Změna klimatu způsobila, že žraloků v lovných oblastech ještě více ubylo. "Chybí kvůli tomu, že se vody opět oteplily," řekl rybář Edgardo Cruz.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

12.6.2023 04:28
Zdroj masa jako každý jiný. Ubude predátorů, přibudou želvy a ryby. O tom melou neustále, ale žraloci se doplňují...
Odpovědět
mara polasek

mara polasek

12.6.2023 12:37 Reaguje na Karel Zvářal
zdroj masa je trochu zavadejici. kdyby se zpracoval cely ulovek, jak u tunaka tresky sardinky ... asi neni problem.
ale tady ulovi prase riznou mu paznechty a zbytek vyhodi este kolikrat zive. to je pro me spatne.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

12.6.2023 13:14 Reaguje na mara polasek
...Většina masa se sní na místě, ale oddělené ploutve míří jinam: do Číny...

Ano, bývají ukázky, jak někde uřežou jen ploutve a kusa hodí zpět. Ale i tam se o něho postará spousta jedlíků, včetně hlubinných žraloků. Někde ale maso ž. umí zpracovat (udí, nakládají (?)), vše je to ozvyku. Pořád lepší, než kanibalismus.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

12.6.2023 07:03
Asie se svým tahem na rozmnožování sežere celý svět.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

12.6.2023 07:48 Reaguje na Slavomil Vinkler
Já to tak černě nevidím. Žraloky nemám rád od prvního dne, co jsem je spatřil. Ano, mají své místo v ekosystému, ale od-do. Jsou tak k sobě nesnášenliví a agresivní, že se požírají mláďata už v útrobách matky! Takže když jim s naředěním pomůže člověk, o to rychleji se budou množit. Osobně o ně nemám obavy, to strašení aktivistů pouštím druhým uchem.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

13.6.2023 07:22 Reaguje na Karel Zvářal
tím svým příspěvkem si děláš srandu nebo jsi jen tak omezený ?
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

13.6.2023 07:35 Reaguje na radim buffalo tobias
dozajista míň než ty bůvole
loví se ryby? protestuješ? velký kulový, že?
tak napiš svůj názor na žraloky a netrol
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

12.6.2023 09:30 Reaguje na Slavomil Vinkler
pár tsunami, bude stále více teplíčka v Asii, jak se ukazuje a tah na rozmnožování skončí
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist