https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/reuters-hluboko-v-morich-jsou-take-horke-oblasti-mohou-za-ne-proudy-a-viry
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hluboko v mořích jsou horké oblasti, mohou za ně proudy a víry

23.10.2024 12:25 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Společná studie australské Organizace vědeckého a průmyslového výzkumu Commonwealthu (CSIRO) a čínské Akademie věd zjistila, že oblasti s výrazně teplejší vodou v hlubinách oceánů mohou být "značně podhodnocené". Poukazuje to na dosud z velké části přehlížený aspekt oteplování moří, napsala agentura Reuters.
 
Podle studie, kterou nedávno zveřejnil vědecký časopis Nature, je 80 procent těchto teplotních vln v hloubce více než 100 metrů nezávislých na oteplování na hladině. Na základě pozorování více než dvou milionů profilů teplot světových oceánů to zjistili vědci z obou institucí.

"Tato zjištění prohlubují naše chápání četnosti a intenzity extrémních teplotních událostí pod hladinou oceánů a jejich možných důsledků," řekl hlavní vědecký pracovník CSIRO Ming Feng.

Oblasti s výrazně teplejší vodou v mořích, tedy podmořské teplotní vlny, jsou podle výzkumníků dlouhotrvající teplotní události, které mohou vážně poškodit mořské biotopy a mít dopady na mořské druhy a jejich přemisťování. Tyto jevy se kvůli globálnímu oteplování objevují stále častěji, čímž dochází ke "katastrofálním ekologickým a socioekonomickým dopadům", tvrdí vědci.

Většina předchozích studií o mořských teplotních výkyvech se zaměřovala na projevy na hladinách, které vycházely z mnoha dostupných satelitních pozorování teploty mořské hladiny.

Zjištění odděleného, hlubšího oteplování je obzvláště znepokojivé, protože "extrémní teplotní jevy pod mořskou hladinou jsou ekologicky znepokojivější, neboť ovlivňují životní prostředí většiny mořských primárních producentů a konzumentů," uvádí se v článku.

Výzkum rovněž poukázal na vliv oceánských proudů a zejména vírů na podmořské oteplování, což naznačuje, že jsou hlavní příčinou způsobující podpovrchové události. Víry v oceánu totiž mohou ovlivňovat okyselování, hladinu kyslíku a koncentraci živin v oceánu.

Pochopení příčin podpovrchových mořských teplotních vln jako jsou víry pomůže zlepšit vyhodnocování těchto jevů v oteplujícím se klimatu a také je v budoucnu předpovídat, uvedla CSIRO.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist