https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/reuters-osn-povolila-dalsi-rybolov-kvuli-kaviaru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Reuters: OSN povolila další rybolov kvůli kaviáru

26.3.2004 14:41 | PRAHA/ŽENEVA (EcoMonitor)
Ochráncům přírody se nelíbí rozhodnutí OSN, které znemožňuje jejich snahu dočasně omezit obchod s kaviárem pocházejícím z ryb v Kaspickém moři. OSN povolila čtyřem státům pokračovat letos na jaře v lovu vyzy velké, ryby z čeledi jeseterovitých, jejíž kaviár se považuje za nejlepší na světě.
 

Bouřlivá reakce ochránců přišla po rozhodnutí agentury CITES, která dohlíží na mezinárodní obchod s ohroženými druhy zvířat. Ta povolila Rusku, Kazachstánu, Turkmenistánu a Ázerbajdžánu další tříměsíční odklad na splnění požadavků mezinárodních dohod o ochraně životního prostředí. Mluvčí OSN potvrdil, že po jednání za zavřenými dveřmi, byla stanovena lhůta nejpozději do poloviny června tohoto roku. Odklad má být použit na doplnění informací a podkladů, které jsou po čtyřech státech kaspické oblasti požadovány a které nebyly předloženy v úplné podobě.

"CITES svým rozhodnutím dovolil, aby výlovy v jarní sezóně, která je nejdůležitější z celého roku, nerušeně pokračovaly," tvrdí zástupci Caviar Emptor, sdružení tří ochranářských organizací, které prosazují ochranu vyzy velké v kaspickém regionu. Během jarní sezóny se obvykle vyloví 70-80 % celoroční produkce, dodává Caviar Emptor. Vyza velká je úctyhodná ryba, její velikost může dosahovat délky až 8,5 metru a váhy 1,3 tuny. Počet jiker jedné samice může dosáhnout až osmi milionů kusů. Kaviár se zpracovává podle tradiční receptury, kdy se prolévá vínem či octem a pak se suší. Kilogram černé pochoutky má cenu až 4500 euro.

Světová poptávka po kvalitním kaviáru z obasti Kaspického moře dohnala, kvůli intenzivnímu rybolovu a nelegálním výlovům, prastarý druh ryb téměř na pokraj vyhynutí. Shoduje se na tom celá řada sdružení ochránců přírody i biologů ze světových univerzit. Ve společném prohlášení tvrdí, že Rusko, Kazachstán ani další státy nepodnikly žádná, skutečně důležitá opatření, která by zlepšila hospodářské využití ryb, nebo vytvořila dlouhodobý plán ochrany populace jeseterů nebo se pokusila zastavit nelegální výlovy.

Pátou zemí, jejíž území zasahuje do regionu kaspického moře je Írán, který také v roce 2001 podepsal "Pařížskou dohodu" o ochraně vzácných druhů. Podle úřadů OSN však íránské rybářství a hospodaření s přírodními zdroji je na dobré úrovni. Ochránci životního prostředí odhadují, že stavy vyzy velké v Kaspickém moři poklesly od sedmdesátých let o 90 %. Přitom podle výzkumů jenom mezi roky 2001 - 2002 došlo k prudkému snížení počtů téměř o 40 %.

Podle textu Reuters 19. 03. 2004.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist