https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/reuters-zmena-klimatu-je-podle-vedcu-pricinou-letosnich-veder-a-zaplav
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Změna klimatu je podle vědců příčinou letošních veder a záplav

18.7.2022 01:55 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Extrémní počasí - od nadprůměrných vln veder po neobvykle silné lijáky - způsobilo v letošním roce dramatické změny po celém světě. Vlivem extrémního počasí zahynuly tisíce lidí a další miliony musely opustit své domovy. Vědci tvrdí, že mnohé z letošních katastrof lze přiřadit k důsledkům změny klimatu, informovala agentura Reuters.
 

V posledních třech měsících monzunové deště způsobily katastrofální záplavy v Bangladéši a vlny veder sužovaly části jižní Asie a Evropy. Dlouhotrvající sucho mezitím uvrhlo miliony lidí ve východní Africe na pokraj hladomoru.

Tým klimatologů v úterý zveřejnil studii v časopise Environmental Research: Climate. Vědci podrobně zkoumali, jakou roli vlastně sehrála změna klimatu v jednotlivých událostech posledních dvou desetiletí. Výsledky podle nich potvrzují dlouhodobé varování, že globální oteplování změní svět, jak ho známe.

"V případě vln veder a extrémních srážek jsme zjistili, že mnohem lépe rozumíme tomu, jak se mění intenzita těchto jevů v důsledku změny klimatu," uvedl spoluautor studie Luke Harrington, klimatolog z Victoriiny univerzity ve Wellingtonu. Mnohem méně ale ví odborníci o tom, jak globální oteplování ovlivňuje například lesní požáry a sucho.

Chybějící data z mnoha chudších zemí totiž odborníkům ztěžují pochopení toho, co se v oněch regionech děje, uvedla spoluautorka Friederike Ottová, klimatoložka, která je jednou z vedoucích mezinárodní výzkumu World Weather Attribution (WWA).

"V podstatě všechna vedra na celém světě jsou intenzivnější a pravděpodobnější v důsledku změny klimatu," uvedl spoluautor studie Ben Clarke, odborník na životní prostředí z Oxfordské univerzity.

Obecně lze podle WWA říci, že vlna veder, u které byla dříve pravděpodobnost výskytu jedna ku deseti, je nyní téměř třikrát pravděpodobnější. Nejvyšší teplota, kterých takové vlny dosahují, je navíc o zhruba jeden stupeň výš, než by tomu bylo za normálních podmínek.

Například dubnová vedra, při nichž teplota v Indii a Pákistánu vystoupala nad 50 stupňů Celsia, byla podle WWA 30krát pravděpodobnější právě v důsledku změny klimatu. Také červnové teploty, zaznamenané na severní polokouli, od Evropy po Spojené státy, zdůrazňují to, co ukazuje studie. "Četnost vln veder se zvýšila," řekla Ottová.

Nedávno došlo v Číně k rozsáhlým záplavám v důsledku silných dešťů. Ve stejné době byl Bangladéš zasažen záplavami, které vyvolaly vydatné monzunové deště. Přívalové deště jsou obecně stále častější a intenzivnější. Je tomu tak proto, že teplejší vzduch zadržuje více vlhkosti, takže bouřkové mraky jsou těžší v momentě, kdy se protrhnou.

Vědcům se však nedaří zjistit, jak změna klimatu přímo ovlivňuje sucho. Podle studie jsou vyšší teploty na západě USA způsobeny rychlejším táním sněhové pokrývky, zatímco sucha ve východní Africe zatím nebyla přímo spojena se změnou klimatu. Méně srážek v jarním období dešťů ale souvisí s teplejšími vodami v Indickém oceánu. Kvůli nim začne pršet nad oceánem ještě předtím, než mraky stihnou dorazit k Africkému rohu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (42)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

18.7.2022 06:34
No, změna klimatu začala čím ?
Jednou z příčin je kácení tropických pralesů a nadměrná letecká doprava.
A samozřejmě že funguje model " motýlích křídel ". Co znamenají pro Evropu větrné parky na pobřeží Západní Evropy, zatím přesně nevíme.
Zřejmě však nejdůležitější je, pojmenovat kdejaký vítr, déšť.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

18.7.2022 09:13 Reaguje na smějící se bestie
"A samozřejmě že funguje model " motýlích křídel "."

Mno, na klima, coby extrémně disipativní (s obrovskými ztrátami energie) systém rozhodně ne!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.7.2022 09:37 Reaguje na Jiří Svoboda
Klima má na počasí asi 100 000x větší vliv, než "motýlí křídla".
Klima musí být přece velmi silně disipativní, jinak bychom to měli 300°C jak na Venuši.
A ty ztráty jsou vyzářením energie do vesmíru, čemuž skleníkový efekt částečně brání. A kolik, je neskutečně jemně vybalancováno právě koncentací CO2, takže zcela nepatrná její změna způsobí katastrofu.
Odpovědět
JO

Jan Omasta

24.7.2022 18:38 Reaguje na Pavel Hanzl
Myslím, že bysme se měli raději ohřát před začátkem 100.000 le trvající doby ledové. Horka jsou důsledkem snížené sluneční aktivity. Naopak při ohřátí planety se klima stabilizuje, větry povanou jedním směrem a teploty se budou držet blízko průměrné teploty.

Letní horka jsou způsobené tím, že letní slunce svítí shora na černé střechy, asfalt, parkoviště a sluneční kolektory, zatímco v zimě jsou tyto vodorovné plochy ohřívané pod menším úhlem.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

18.7.2022 08:14
Globální oteplování je termín popisující nárůst průměrné teploty zemské atmosféry a oceánů, který byl pozorován v posledních dekádách. Teplota se za posledních 200 let, od doby, kdy začala pravidelná měření, zvýšila o 0,6 ±0,2 °C. Oteplování se nadále zrychluje.

Viníkem byl označen sodovkáč antropogenního původu . Po námitkách , že podstatně větší vliv má vodní pára, udělali klimaalermisté kotrmelec a vyšší koncentraci CO2 označili za "spouštěč" a tím, že právě tím dochází k nárůstu páry v atmosféře.
A nalajnovali nám OZE, elektromobilitu,úložiště energií apod. , které ovšem vedou ke zrychlování nárůstu energie v atmosféře.

Svého času prohlásil americký fyzik Feynman, že teorii relativity rozumí na světě možná 20-30 lidí, s jistotou však může říct, že kvantové fyzice nerozumí nikdo. A to byl prosím držitel Nobelovy ceny za fyziku.

Mám za to, že stejné je to i globálním oteplováním a dopady klimatické změny neboť "vědu" začali hojně pěstovat ideologové a poplatná část vědecké obce.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.7.2022 09:28 Reaguje na Miroslav Vinkler
Jak dycky, zase jen nesmysly.
Neotepluje se 200 let (podívejte se na jakýkoliv graf, třeba z Klementina) ale od začátku spalování fosilu, skutečná alespoň minimální prokázaná změna se dá počítat se začátkem 20. stol. A ta dělá dnes už přes +1°C.
Nikdo nedělal žádný kotrmelec (vás to teprve čeká), protože zvyšující teplota způsobená CO2 logicky znamená větší odpar, říká se tomu "pyramidový jev". Tání permafrostu je ještě horší.

Samozřejmě OZE žádné zrchlování oteplování nezpůsobuje, to je asi nějaká vaše osobní parateorie, nikde jinde jsem to nečetl. Ta samozřejmě energii z atmosféry odčerpává.

Kvantové fyzice nerozumím vůbec, ale klimatologii se zabývají velmi renomované ústavy a třeba šestá zpráva IPCC je "...souhrnem více než 14 tisíc vědeckých prací a dílem 234 autorů z 65 zemí světa...." a jen osoba silně ducha mdlého si může myslet, že to jsou všechno korupčníci a podvodníci, jak v Rusku.
Prostě to máte pěkně rusky naopak celý.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

18.7.2022 10:34 Reaguje na Pavel Hanzl
Těch "vědeckých" omylů v novodobé historii nebylo taky zrovna málo.
K počtu 14tis. vědeckých prací existuje mnohonásobně více prací např. náboženské literatury ,nebo svého času komunistických blábolů. Těch se zavilí a nemyslící lidé vašeho typu drželi jako hovno košile.
A stejně jim to nebylo nic platné, kdo v boha nevěří ,neuvěří ani teologům. Nesmyslnost komunistických ideí prokázala doba ,které jste se dožil i vy.
Ale jak vidět, víra přes hory přenese i pana Hanzla.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.7.2022 10:44 Reaguje na Miroslav Vinkler
Pane Vinklere, vy píšete o ideologických traktátech. My jsme někde úplně jinde. Klima je zcela objektivní a přesně měřitelná oblast, těch měření jsou miliony.
To je to samé, jako kdbyste řekl, že celá astronomie je "vědecký omyl" a víc prací bylo náboženských atd. atd. a Země je přece jasně placatá.
Já věřím v člověka a jeho rozum, ve vědu, výzkum a racionální jednání. Důkazů funkčnosti máte přece kolem, kam se podíváte.
Vy máte všechno naopak, nemáte tak i teploměr?
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

18.7.2022 11:19 Reaguje na Pavel Hanzl
K vaší smůle je klima nepředvídatelné a naše předpovědi jsou zjevně nedostačující. Používané statisticko-pravděpodobnostní modely jsou stručně řečeno na úrovni zda někdo vyhraje v Sazce první ceny.
Neřeknou vám, kdo a kdy to bude, ani vám nesdělí jaká čísla to budou.
Zprávy IPCC se opírají o slova jako "pravděpodobně, s vyšší pravděpodobností" atd., ale standartní matematický důkaz vám nedají.
Nepopírám, že lidská činnost klima ovlivňuje, ale převažující příčiny podle mě spočívají někde jinde než je tvrzeno oficiálně ,viník = sodovkáč.

A vytyčená cesta přes OZE apod. je doslova nesmyslná a přináší více škod než užitku. Jak ostatně může potvrdit každý ,kdo musí platit účty za energie v dnešní době.
Vsadím se s každým, kdo o to projeví zájem, že se dožijeme doby, kdy tyto magořiny budou ,ať už skrytě nebo veřejně, dány do kabinetu obskurních kuriozit.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.7.2022 15:07 Reaguje na Miroslav Vinkler
Jak dycky. Klima je velmi předvídatelné, na rozdíl od počasí. A dál to jsou zase jen ty zakomplexované plky...
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

18.7.2022 11:33 Reaguje na Pavel Hanzl
Zbytečně ztrácíte s místními ignoranty čas. Těmto komikům se lze akorát smát. :-)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.7.2022 15:09 Reaguje na Petr Eliáš
Já vím, ale mám trénovat čtení psaní, navíc mě to baví, těch pohybových aktivit už moc nestíhám a pořád mě pracuje hlava.
Odpovědět
LV

Lubomír Vrána

4.8.2022 13:34 Reaguje na Pavel Hanzl
Počet vědeckých prací na určité téma není podstatný. Během pandemie bylo publikováno přes 45 000 vědeckých prací ohledně covidu a dodnes se např. neví, co tato nemoc s námi ještě udělá.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

18.7.2022 08:53
Nic nového, o tom už řadu let píše IPCC.

Kdo chce může si o tom přečíst v reportech IPCC. Např. první report zde:

https://www.ipcc.ch/site/assets/uploads/2018/03/ipcc_far_wg_I_full_report.pdf

(POZOR! Nic pro místní popírače a ignoranty!)
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

18.7.2022 09:12
"A samozřejmě že funguje model " motýlích křídel "."

Mno, na klima, coby extrémně disipativní (s obrovskými ztrátami energie) systém rozhodně ne!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.7.2022 09:29 Reaguje na Jiří Svoboda
Model " motýlích křídel " je přece něco úplně jiného a s klimatem nemá nic společného. Je to o okamžitém počasí...
Odpovědět
va

vaber

18.7.2022 09:44
mluví se o změně klimatu planety,
takové záplavy jsou lokální a bezvýznamné,byly vždy ,jen nebyli novináři kteří o každé větší bouřce, na druhém konci planety, vytrubují po celém světě,
povodeň světa taky nebude ,protože oceány jsou již plné a území které může být ještě zaplaveno je relativně malé,
vědci neví jak změna klimatu ovlivňuje sucho?
selský rozum ví ,že voda se se dobře vypařuje na teplých místech ,to jsou pevniny
a vlhkost se sráží na chladnějších místech to jsou oceány,
sluneční svit na obloze bez mráčků snadno a rychle odpaří každý déšť
sucho a růst teplot je největší hrozba pro všechny a s tím si stejně nikdo neporadí, tak děláme jen co umíme ,hráze proti záplavám a říkáme ,že se adaptujeme
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.7.2022 10:50 Reaguje na vaber
Píšou to tam. Jevy ojedinělé se dnes opakují daleko častěji s daleko větší razancí.
Tohle psali klimaalarmisté v prvních modelech už ze 60. let.
Nevím, proč se ti vědátoři nezeptali vás.
Jenom jsem nikde neviděl ale reálnou předpověď vývoje s započítáním té šílené eskalace změn.
IPCC se drží silně při zemi (logicky) ale to, co se děje dnes, by vedlo ke začátku fatálního kolapsu už v příští dekádě.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

18.7.2022 11:21 Reaguje na Pavel Hanzl
Vidím, že pro vás jsou Zprávy IPCC něco jako Komunistický manifest pro komunisty , nebo Mein Kampf pro národní socialisty. Je to o víře a nikoli o prokazatelných faktech.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.7.2022 18:45 Reaguje na Miroslav Vinkler
Právě IPCCje CELÝ o 100x ověřených faktech. Když se díval, jakou šíři problémů do toho zahrnuli, tak je jasné, že je to dokázané na 100%. Oni sami tvrdí 98%, pro jistotu.

Prostě to samé, že Země je kulatá a obíhá kolem Slunce. A kolik jedinců věří v Zeměplochu? A inteligentních?
Příčiny jsou známé, ale těžko se chápou, na vás to taky zkouším a ještě to nevím úplně.
Odpovědět
va

vaber

18.7.2022 12:26 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzl voni jsou brouk Pytlík, vědec v každém oboru,
dyť si tu reálnou předpověď ,ve svém malém mozečku, už vytvořili,
modlete se už se konec světa blíží,
v Bibli to píšou a bude Království Nebeské
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.7.2022 08:20 Reaguje na vaber
Tu reálnou předpověď vytvořili jen vědátoři z IPCC, já jen cituji a odkazuji. A oni mají mozečky někde úplně jinde, než vy.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

18.7.2022 12:58 Reaguje na Pavel Hanzl
Vůbec si z těch dvou takyodborníků nic nedělejte. Vaber jen trollí. Vinkler píše o víře, hraje si na chytráka a přitom jen sdílí kdejakou pitomost která se objeví na WUWT. Všechnu jeho komičnost můžete vidět v jeho blábolivých článcích a odkazech, třeba jak sem zase nacpal provařeného Humluma a tělocvikáře Peisera. :-)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.7.2022 15:12 Reaguje na Petr Eliáš
Nebojte, já si je tu čtu už určitě přes rok....
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

18.7.2022 11:49
Dovolím si dát odkaz na klimaskeptickou webovou stránku Nadace Global Warming Policy Foundation.
https://www.thegwpf.org/

Zde uvádějí : Ole Humlum, emeritní profesor na univerzitě v Oslu, ve své výroční zprávě o stavu klimatu zkoumal podrobné vzorce teplotních změn v atmosféře a oceánech spolu s trendy dopadů klimatu. Mnohé z nich nevykazují žádné významné trendy a naznačují, že se jedná o špatně pochopené přírodní cykly.
„Před rokem jsem varoval, že používání počítačového modelování a nezralé vědy k mimořádným tvrzením představuje velké riziko. Empirická pozorování, která jsem přezkoumal, ukazují velmi mírné oteplování a žádný důkaz klimatické krize."

Ředitel GWPF, Dr Benny Peiser, řekl:

„Je výjimečné, že si někdo myslí, že existuje klimatická krize. Naše každoroční hodnocení klimatických trendů rok co rok dokumentuje, jak málo se za posledních 30 let změnilo. Obvyklý klimatický alarmismus je řízen spíše počítačovým modelováním vědců než pozorovacími důkazy.

Hodnocení Stav klimatu 2021 si ve formátu pdf. můžete stáhnout zde.
https://www.thegwpf.org/content/uploads/2022/04/Humlum-State-Climate-2021.pdf
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.7.2022 15:25 Reaguje na Miroslav Vinkler
Kde proboha stále lovíte ty komické postavičky? Ti pánově žijí asi normálně na Paroubkově Marsu? Vražedná vedra v Austrálii a Indii, dnes už i v Jižní Evropě, požáry po celém světě, mohutné tání ledovců a zřícené stěny v Alpách, vysychající řeky, vymírání korálů atd. atd. atd. se dá určitě označit za "„Je výjimečné, že si někdo myslí, že existuje klimatická krize. Naše každoroční hodnocení klimatických trendů rok co rok dokumentuje, jak málo se za posledních 30 let změnilo".
A kde máte prof.Žarkovovou? A Kalendu? Ten věštil, že loni se to má lámat a letos půjde cha cha teplota dolů!!
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

18.7.2022 15:44 Reaguje na Pavel Hanzl
Právě dnes se členem GWP stal profesor Samuel Furfari, jeden z nejvýznamnějších evropských analytiků energetické politiky.
V letech 1982 až 2018 byl vysokým úředníkem na Generálním ředitelství pro energetiku Evropské komise, autor 15 knih o energetice a udržitelném rozvoji a mnoha článků. Od roku 2019 prezident Evropské společnosti inženýrů a průmyslníků.

Měl byste zklidnit hormon a zamyslet se nad tím, proč dal takový člověk přednost klimaskepticismu před fantaziemi o konci světa.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.7.2022 18:40 Reaguje na Miroslav Vinkler
Netuším. Proč tomu dal přednost i Václav klaus?
Ten se ale omluvil. Asi to bude zcela iracionální povahy, stačí přece pohled na teploměr.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.7.2022 19:09 Reaguje na Miroslav Vinkler
"Člověk, který je demoralizovaný, není schopen vyhodnotit pravdivé informace. Fakta mu nic neříkají. I kdybych ho zasypal informacemi, autentickými důkazy, dokumenty či fotografiemi."
Jurij Bezmenov, sovětský propagandista z 80. let

Tohle je klíč k úspěchu ruských demagogií a pohledu na svět naopak. Všimněte si, že to nemá nic společného s inteligencí, vzděláním nebo společenským postavením. Je to věc morální, tj, čistě iracionální - duševní.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

18.7.2022 20:13 Reaguje na Pavel Hanzl
Vidíte, kam jste se zase dostal - od klimatu ke svému oblíbenému Rusku .

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.7.2022 08:25 Reaguje na Miroslav Vinkler
Pořád mudruju nad tím, proč tolik lidí vidí svět naopak. I vzdělaní, inteligentní, pracovně úspěšní.
Absolutně neuznávají žádné informace, vůbec je neberou na vědomí a meloo si pořád svoje.
Kdyby seděli ve sklepě a nahoře by hořela celá země, budou tvrdit, že žádná klimatická změna není. Jak je to možný??
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.7.2022 08:27 Reaguje na Pavel Hanzl
Ať to tahám z jakéhokoliv konce, vždycky skončím v Rusku. Poraďte, vy sám jste tím taky fest chycený.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

18.7.2022 21:08 Reaguje na Miroslav Vinkler
Tak že mu gratuluju, tak ať s Humlumem máknou, aby jim už konečně vyšla nějaká ta studie. :D
Odpovědět
LV

Lubomír Vrána

4.8.2022 13:51 Reaguje na Pavel Hanzl
Vražedná vedra jsou v Austrálii odedávna. Vím, že beletrie není důkazem, ale např. v detektivce od A. Upfielda (1990-1964) "Zánik jezera" z australského vnitrozemí -patrně 40-50.léta 20.století. Tam je popsán jeden parádní smrťák z vedra - u zkušeného Australana. Upfield australské vnitrozemí dobře znal.
R. Merle v "Dědictví otců" popisuje mj. nesnesitelná vedra v Montpelieru v 16. století. Ten autor vycházel z historických reálií- jak se tehdy v montpelierských ulicích horku bránili.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

18.7.2022 20:31
Určitá věc se dá popsat z různých úhlů pohledu. Tady máte ty, které bulvár pomíjí.

Nová studie zjistila, že každý rok téměř 80krát více Britů zemře na nachlazení než na horko.

Studii vedli vědci z Centra pro změnu klimatu a planetární zdraví na London School of Hygiene & Tropical Medicine.

Nespoutaný ekologický strach z vlny veder odhaluje, jak pracují s propagandou zelení ideologové .Termíny jako „extrémní počasí“ a „počasí hromadného ničení“ mají vybičovat v lidech strach pokaždé, když je slunce nebo záplavy. A přesto, jak zdůrazňuje Bjorn Lomborg , počet lidí, kteří umírají při katastrofách souvisejících s klimatem, za posledních sto let výrazně klesl.
Ve 20. letech 20. století zemřelo při bouřích, záplavách, suchu a vlnách veder každý rok téměř 500 000 lidí.
V roce 2020 zemřelo v důsledku takových přírodních katastrof jen 14 000 lidí. To znamená, že celosvětová roční úmrtnost způsobená klimatickými katastrofami klesla o 96 procent.
K tomu je nutné zdůraznit, že počet obyvatel Země v mezidobí vzrostl více než 3x.

Věřím číslům a ne mediálnímu humbuku kolem klimatické změny.

Německý historik Wolfgang Behringer zdokumentoval, že ve 14. a 15. století byly za „nepřirozené klimatické jevy“ často obviňovány čarodějnice. Zejména během Malé doby ledové, kdy se v mnoha částech Evropy nedařilo úrodě, panoval šílený hon na čarodějnice. Někteří lidé ve společnosti „přikládali čarodějnicím přímou odpovědnost za vysoký počet klimatických anomálií té doby“.

Zní vám to povědomě? Nahraďte slovo čarodějnice slovem "antropogenní emise CO2" a jsme doma. Environmentalismus v pseudovědecké podobě rehabilitoval odvěký instinkt najít čarodějnici nebo hříšníka, který nese vinu za neštěstí společnosti. A proto je nutno "umlátit sodovkáč" ať to stojí, co to stojí.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

18.7.2022 21:07 Reaguje na Miroslav Vinkler
Bjorn Lomborg. :D

Vy už opravdu nevíte co za blbosti byste ještě okopíroval z netu. Jste k smíchu. :D
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.7.2022 08:37 Reaguje na Miroslav Vinkler
Tohle je klasická demagogie typu "náhradní význam".
Vy nepopíráte, že jsou zápavy a vedra a jiné projevy extrémního počasí daleko častější, než dříve.
Vy argumentujete zcela nesmyslně tím, že je méně obětí. Tím se ten jev sníží? fakt?
Není to náhodou tím, že lidé jsou technicky úplně jinde? Záchranáři dokáží lidi evakuovat, vedra přežijí díky klimatizaci, následné infekce a hladomory se řeší zcela bezproblémově, taky technická ochrana (hráze, poldry atd. atd.) taky udělají svoje.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

19.7.2022 08:50 Reaguje na Pavel Hanzl
On hlavně trpí tzv. konfirmačním zkreslením. Vybírá si jen ty ,,odborníky,, kteří odpovídají jeho názoru. Jedno, že Lomborg neprovádí žádný výzkum, jedno že si vybírá jen ta data která se mu hodí, jedno že zneužívá studie ostatních které ve svých ,,knihách,, uvádí a pak je po svém interpretuje a jedno že Lomborg je už víc jak dekádu provařený popírač. Prostě to sem narve a doufá, že se to u jeho místních fandů chytí. ;)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.7.2022 16:22 Reaguje na Petr Eliáš
Já samozřejmě nějakého Lomborga studovat nebudu, mě stačil Kalenda. Jeho integrál TSI byl natolik nesmyslný, že jsem nepochopil vůbec nic a vývoj klimatu to potvrdil, že to pochopit nelze. Protože je to úplná pitomost.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.7.2022 08:46 Reaguje na Miroslav Vinkler
V nějaké zemi budou stoupat pořád teploty, vláda zařídí lidem vodovod a oni si pořídí na solárech klimatizace.
Vy budete tvrdit, že se neotepluje, protože tam na vedra umírá daleko méně lidí, než dřív.
Pořád vám nedochází, že máte všechno naoak? Jak je to možný??
A co plky o čarodějnicích? To je přece úplně mišuge!! Teploměr a čarodějnice......holínky a hodinky...
Odpovědět
LV

Lubomír Vrána

4.8.2022 14:04 Reaguje na Miroslav Vinkler
Co se jistě zvýšilo proti minulosti jsou ekonomické ztráty. Uplavavší kurník a utopená koza ve vesnici 19.století proti propláchnutému podnikatelskému baroku s garáží a dvěma SUV, o bazénu a vinném sklípku nemluvě.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

19.7.2022 09:48
Nostalgicky vzpomínám na modrou oblohu bez kondenzačních par letadel, na
cesty po kterých projel občas byť kouřící automobil a dokonce i na ty
čadící komíny. Tehdy byly zimy zimami, léto až na výjimky mírné a hlavně
žádný stres ze zpráv o hrůzách na celém světě. Informační smršť zaměřená
na negativní informace se stala základem novinařiny a k tomu i to hledání
senzací. Co pak by asi psali novináři o suchu před stovkami let, kdy
téměř vyschly řeky v Českém království a když v malé době ledové zmrzly
ozimy, stromy a samozřejmě i lidé. Pak tu byla zima 1928/29, kdy v lednu
i na Ostravsku napadlo více jak metr sněhu a ve 30 stupňových mrazech padali z větví umrzlí ptáci. To by přičítali komu a čemu? Budiž ničíme
planetu, ale jsme tomu schopni zabránit jinak, než že nás tu ubude na
stav před stovkami let? Já tvrdím, že nikoliv, neboť pouhý nárůst
obyvatel planety převyšuje svými negativy veškeré klady úspory spotřeby
a v globále tak jde pouze o další nárůst. Na OZE musíme těžit a zpracovat
další a další suroviny i se spotřebou energie k těžbě a zpracování.
Na zateplení budov vyrábíme energeticky náročné plasty a minerální
vlnu. K tomu všemu přidáváme plno lepidel a další chemie jako budoucí
odpad a tak lze pokračovat do nekonečna. Vždy tím vylepšením něco
jiného poškodíme, ale hlavně si to umět patřičně odůvodnit. Přiznejme
si jedno a to, že je třeba se hlavně učit, jak se změnám přizpůsobit,
protože k nim dojde, i když by se celá Evropa se spotřebou vrátila
o stovky let nazpět. Zbytek světa nás chce minimálně alespoň dohnat
a nebo dokonce předehnat a tam jsou ty "rezervy" další spotřeby
obrovské. Jediným plusem úpadku Evropy bude, že nebude atraktivní
pro ekonomické migranty , ale už ani pro poslední "mozky", které
půjdou tam, kde nikdo rozvoj nebrzdí. Tam se těší na náš krach, na
ztrátu konkurence a získání bezedného trhu spotřebního zboží, které
se nebude v Evropě vyplácet vyrábět. Je to záměr, nebo neumětelství?
Bojím se, že obojí a nynější vývoj mne v tom utvrzuje. Vracíme se
k čadícím komínům, k radám doma netopit, k regulačním stupňům pro
průmysl, dokonce k jeho odstavení, následné nezaměstnanosti a
výpadkům produkce některého zboží. Zachrání to dovozy od "špindírů",
ale pouze tehdy, když budeme mít čím zaplatit. Výměnou zboží při
zastavení produkce asi těžko a o potištěný papír nikdo nestojí.
Ví ti politici co vůbec spískali a proč v tom dál pokračují?
Je asi lépe občany EU oblbovat globální zkázou a nikoliv pouze
zkázou prosperity EU jako jediné, která to odskáče za ostatní!
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist