https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ridici-mirici-do-beskyd-za-houbami-casto-parkuji-v-mistech-kde-to-je-zakazano
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Řidiči mířící do Beskyd za houbami často parkují v místech, kde to je zakázáno

15.8.2023 20:21 | OSTRAVA (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Stovky řidičů mířících do Beskyd za houbami parkují v místech, kde to je zakázáno. Často nerespektují zákazové značky a vjíždějí hluboko do lesů. S ohledem na to, že momentálně v moravskoslezském pohoří houby rostou, se na kontroly a následné ukládání pokut ve velkém zaměřili nejen policisté, ale i pracovníci Agentury ochrany přírody a krajiny a Lesů ČR, řekl zástupce ředitele Správy CHKO Beskydy Jiří Lehký.
 

"V souvislosti s houbařskou sezonou si v chráněných krajinných oblastech řidiči pletou přírodu s parkovištěm. Dopouštějí se tak přestupku, za který jim hrozí pokuta až do výše 10 000 korun," uvedl Lehký. Pokuty agentura může udělovat na základě zákona o ochraně přírody a krajiny. Lesníci zase podle zákona o lesích. Policie pak podle zákona o pozemních komunikacích.

Jen agentura ročně eviduje stovky takto udělených pokut. "Přitom třeba v nejnavštěvovanějších Beskydech je odstavných parkovacích míst dostatek a turistické autobusy jezdí naprosto nevytížené," uvedl. Dodal, že auta v lesích ruší zvěř, hrozí i přejetí zvířete. "A nemusí jít zrovna o jelena nebo jeřábka, ale i o menší druhy, jako jsou obojživelníci, plazi nebo hmyz. Rozpálený výfuk může zapálit suchou trávu. Špatně zaparkované vozidlo brání lesníkům v jejich práci stejně jako horské službě při záchraně raněných," dodal ředitel CHKO Beskydy František Jaskula.

Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky a Správa CHKO Beskydy spolu se Správou CHKO Poodří, Stráží přírody, Lesy České republiky, Biskupskými lesy a starosty některých obcí situaci řeší. Proto v těchto dnech dělají víc kontrol celého území CHKO Beskydy a neukázněné řidiče pokutují. V případě nepřítomnosti řidiče přestupek zdokumentují a za stěrač vozidla umístí výzva pro nepřítomného řidiče, která obsahuje informace o dalším postupu řešení přestupku.

"Lidé často bezohledně vjíždějí co nejhlouběji do lesa, nerespektují zákazové značení ani upozornění. Na revírníky a strážce jsou někdy dokonce sprostí, vulgární a arogantní. Jsme ale rádi, že většina návštěvníků hor respektuje základní omezení a pomáhá nám tak chránit přírodu Beskyd," doplnil Lehký.

Dodal, že nejproblémovější lokality jsou tradičně kolem Lysé hory (Ostravice, Malenovice), ve vyhlášených houbařských lokalitách u obcí Morávka, Staré Hamry a Bílá. "Žádáme řidiče přijíždějící do CHKO Beskydy, aby odstavovali svá vozidla na oficiálních parkovištích a nevjížděli na lesní účelové cesty. Vyhnou se tak nepříjemnostem pro porušování zákona o lesích a zákona o ochraně přírody a krajiny," řekl Lehký. Dodal, že na celém území CHKO je vjezd mimo silnice a místní komunikace zakázán. "Zákaz platí, i když na cestě není umístěna dopravní značka," řekl.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

15.8.2023 22:08
Jenom parkují na zakázaných místech ?
Odpovědět
kk

karel krasensky

16.8.2023 07:45
Ten ředitel jaskula by měl vyhledat peči odborného lékaře.Auto muže přejet jeřabka.V Beskydech žíjí celý život,ale nikdy jsem neviděl přejetého nebo sraženého jeřabka ani neslyšel o jediném případU,že by k tomu došlo.Navíc už je tady tak vzacný,že je velký svátek jeřabka uvidět.jaskula-pacient.
Odpovědět
kk

karel krasensky

16.8.2023 07:54
Ten ředitel jaskula by měl vyhledat peči odborného lékaře.Auto muže přejet jeřabka.V Beskydech žíjí celý život,ale nikdy jsem neviděl přejetého nebo sraženého jeřabka ani neslyšel o jediném případU,že by k tomu došlo.Navíc už je tady tak vzacný,že je velký svátek jeřabka uvidět.jaskula-pacient.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

16.8.2023 08:34
Je třeba místa, kde není dovoleno parkovat označit a auta pokutovat.
Co je na tom složitého?
Odpovědět
VN

Vilém N

16.8.2023 08:43
Hm. Od Dolomit, přes Alpy až po Krušné hory u Děčína. Záchytná parkoviště u začátků turistických tras nebo přístupů do lesů. Někde placená, někde ne. Možná win-win řešení.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

16.8.2023 18:42 Reaguje na Vilém N
to neznáte Čechy, ti by nejraději houby sbírali z auta... neuznávají žádnou autoritu jen vlastní sebestřednost...
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

18.8.2023 10:10 Reaguje na Jaroslav Řezáč
To je nepatřičná generalizace, nevím co Vás k tomu vede.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

16.8.2023 19:33
Nojóno, lufťáci - "venkove padni na prdel". Větší problém vidím však v různých "houbařích", kteří obrátí vzhůru nohama půl lesa, protože nepoznají houby a nakonec po sobě ještě nechají v lese bordel. A ještě větší problém vidím v takových těch "velkých" sběratelích, kteří se chlubí s fotkama stovek hřibů vyskládaných na stole, vždyť to nemůžou stihnout zpracovat dřív, než se ty hřiby začnou rozkládat - tihle by měli dostat do rypáku. Normální rodině by mělo stačit pár kilo hřibů na rok, chovat se jak drancíři nakonec povede k restrikcím.
Odpovědět
va

vaber

17.8.2023 08:39
,, na celém území CHKO je vjezd mimo silnice a místní komunikace zakázán,,
tak tomu moc nerozumím,
mimo CHKO si mohou auta jezdit kde chtějí?
pokud vím jsou veřejné komunikace a na těch si může jezdit každý jak chce ,potom jsou polní a lesní cesty a na ty se může jezdit jen se svolením majitele ,
po polích , loukách a v lesích si může jezdit také jen majitel, nebo komu to majitel dovolí,
jaká jsou další místa kde mohou auta vjíždět jak chtějí?
je v tom jasno, co říká policie, nebo tu zajímají jen silnice



Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist