https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rocni-provoz-centra-pro-opetovne-vyuziti-veci-v-pardubicich-vynesl-60-000-korun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Roční provoz centra pro opětovné využití věcí v Pardubicích vynesl 60 000 korun

31.3.2023 11:51 | PARDUBICE (ČTK)
Z centra si lidé mohou věci odnést zdarma, dobrovolně mohou přispět do kasičky. Podle Sýkorové si pro věci chodí lidé, kteří mají finanční nouzi, ale také třeba sběratelé. Doufají, že objeví zajímavý kousek.
Z centra si lidé mohou věci odnést zdarma, dobrovolně mohou přispět do kasičky. Podle Sýkorové si pro věci chodí lidé, kteří mají finanční nouzi, ale také třeba sběratelé. Doufají, že objeví zajímavý kousek.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Roční provoz re-use centra, zaměřeného na opětovné použití starších věcí, v Pardubicích vynesl na dobrovolných příspěvcích kolem 60 000 korun. Technické služby je využijí pro ekologickou výchovu školáků, řekla mluvčí Služeb města Pardubic Klára Sýkorová.
 

"Začínali jsme s tím, že jsme nevěděli, co od toho čekat. Vybraná částka je pěkná. Se školami spolupracujeme na soutěžích ve sběru, papíru, PET lahví a letos nově kovových obalů od nápojů. Peníze z re-use centra použijeme na tento projekt, nebo vymyslíme něco dalšího," řekla Sýkorová.

Lidé mohou do centra, které se nachází na sběrném dvoře Na Staré poště, odkládat věci, které nepotřebují, ale nejsou poškozené a mohou posloužit někomu dalšímu. Bývají tam skleničky, hrníčky, talíře, misky a další potřeby do kuchyně nebo knížky, DVD a videokazety, lyže, brusle, hračky a kočárky. Z centra si lidé mohou věci odnést zdarma, dobrovolně mohou přispět do kasičky. Podle Sýkorové si pro věci chodí lidé, kteří mají finanční nouzi, ale také třeba sběratelé. Doufají, že objeví zajímavý kousek. "Paleta klientů je široká," řekla Sýkorová.

Městské služby dnes vybíraly pokladničku počtvrté, mohlo se v ní shromáždit odhadem 10 000 korun, předtím v ní bylo 48 000 korun. "Počítat drobné je tak na hodinu práce," řekl místopředseda představenstva SMP Aleš Kopecký.

Re-use centra jsou na více místech v Pardubickém kraji, jsou v Heřmanově Městci na Chrudimsku, Chrudimi nebo Vysokém Mýtě na Orlickoústecku. Seznam věcí, které odebírají, mají na svých webech. Z hygienických důvodů tam lidé nesmí nosit například čalouněný nábytek.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Viktor Šedivý

31.3.2023 13:28
Šedesát tisíc za rok.
A kolik byla počáteční investice, kolik jsou provozní náklady?
Odpovědět
Pe

Petr

31.3.2023 21:28 Reaguje na Viktor Šedivý
A toto z (vás) nás udělaly peníze.
Odpovědět

Viktor Šedivý

1.4.2023 10:42 Reaguje na Petr
Peníze jsou docela šikovné měřítko toho, jak moc má která činnost smysl. Tady se provozuje cosi, co má údajně pomoci snížit spotřebu, šetřit zdroje.
Pokud ale na to, abych nepoškozený hrneček předal někomu dalšímu, kdo ho ještě rád bude používat, spotřebuji více zdrojů, než je zapotřebí na výrobu hrnečku nového, nejde o šetření ale bohapusté plýtvání.
No a zrovna na tohle porovnání se peníze dost hodí.

Nemám nic proti vetešnictvím, rád používám staré věci, nejsem příznivcem vyhazování.
Vadí mi ale ta hnusná ideologická omáčka a financování neefektivní komerční činnosti z veřejných zdrojů.
Odpovědět
JB

Jarda Bobr

1.4.2023 10:47 Reaguje na Viktor Šedivý
Ano
Odpovědět
Pe

Petr

2.4.2023 03:28 Reaguje na Viktor Šedivý
Jak jste došel k tomu, že na předání hrnečku potřebujete více zdrojů? Zase měřeno těmi penězi na vybudování centra?
Zkuste se na svět dívat jinak. Třeba takové chodníky. Obrovské investice z veřejných zdrojů, a zisky vůbec žádné. Není to taky plýtvání? A co když si koupíte auto a jedete a výlet? Takové plýtvání. Přitom byste mohl jet vlakem, nebo rovnou být doma.
Odpovědět
JB

Jarda Bobr

2.4.2023 18:19 Reaguje na Petr
Víte co znamená slovo "POKUD" ?To co píšete pan Šedivý netvrdí,ani netvrdí ,že je notorický šetřič.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

3.4.2023 17:18 Reaguje na Petr
Blábolíte nesmysly, srovnávat chodníky s re-use centry je mimo mísu. Provozovatel re-use centra by měl mít povinnost nám sdělit jak ekonomika takového provozu vypadá.

Moje zkušenost je taková, že hrníček za stovku v běžném obchodě stál re-use centru jen pouhých 450 Kč. Akorát to neplatil nový majitel, ale daňový poplatník. To už zde bylo jmenovalo se socialismus a ekonomika tohoto systému šla od desíti k pěti až nakonec zkrachovala.
Odpovědět
JB

Jarda Bobr

3.4.2023 22:18 Reaguje na Vladimír Hošek
Je to součást sběrného dvora, lidé tam s odpady chodí tak jako tak a obsluha tam nějaká bude.Tedy stačí vyčlenit nějaký prostor, kam se budou odkládat věci určené k dalšímu využití(prodeji).A samozřejmě se tomu musí dát patřičný název, aby si někdo nemyslel, že je to nějaký blešák.Provozují to technické služby, financuje to tedy město a to by mělo ekonomiku zveřejnit, otázka je, jestli to obyvatele města zajímá.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

4.4.2023 21:59 Reaguje na Jarda Bobr
Tomu se říká přání je otcem myšlenky a skutečnost je taková jak ji popisuji.

Neberu Vám iluzi, ale přeji vám, aby jste spadl nohama na zem a nevznášel se na obláčku snění.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist