https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/roudnice-nebude-odvazet-odpadu-ulozene-vedle-kontejneru.mesto-tak-chce-motivovat-verejnost-k-zajmu-o-okoli
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Roudnice nebude odvážet odpady uložené vedle kontejnerů. Město tak chce motivovat veřejnost k zájmu o okolí

9.11.2020 13:35 | ROUDNICE N. L. (ČTK)
U kontejnerů na sídlištích se často kupí elektrospotřebiče, velké kusy nábytku i celé obývací stěny. "Přitom, stejně tak jako v případě suti či vybraného nebezpečného odpadu je jediným správným místem pro uložení sběrný dvůr Hostěraz," uvedl tiskový mluvčí města Jan Vancl.
U kontejnerů na sídlištích se často kupí elektrospotřebiče, velké kusy nábytku i celé obývací stěny. "Přitom, stejně tak jako v případě suti či vybraného nebezpečného odpadu je jediným správným místem pro uložení sběrný dvůr Hostěraz," uvedl tiskový mluvčí města Jan Vancl.
Vedení Roudnice nad Labem na Litoměřicku rozhodlo, že městské služby nebudou ode dneška do 28. listopadu odvážet odpad z černých skládek vznikajících u kontejnerů na tříděný a komunální odpad. Město chce tímto krokem motivovat veřejnost k tomu, aby si více všímala svého okolí a tím i nezodpovědnosti lidí, kteří skládky vytvářejí.
 

U kontejnerů na sídlištích se často kupí elektrospotřebiče, velké kusy nábytku i celé obývací stěny. "Přitom, stejně tak jako v případě suti či vybraného nebezpečného odpadu je jediným správným místem pro uložení sběrný dvůr Hostěraz," uvedl tiskový mluvčí města Jan Vancl. Nebezpečné odpady, jako jsou azbest, skelná vata či sádrokarton, sběrný dvůr neodebírá, je ale možné je odevzdat na skládku Ladeo Lukavec v Lovosicích nebo SONO PLUS v Čížkovicích.

"Je nemyslitelné, aby i nadále třikrát do týdne muselo nákladní vozidlo odklízet odpad, který každý slušný občan běžně odváží na sběrný dvůr," řekl místostarosta Jiří Řezníček (ANO). Hostěraz podle něj za letošek eviduje 7000 návštěv s uložením 1500 tun odpadu.

Na nevhodné nakládání s objemným odpadem město veřejnost upozorňovalo několikrát, ale bez úspěchu. Proto město přistoupilo k radikálnímu řešení odpad neodvážet vůbec. Místostarosta vyzývá veřejnost, aby nevhodně chovající se občany upozornila nebo zavolala policii.

Městské služby podle místostarosty z veřejného prostranství ročně odvezou desítky tun materiálu, se kterým ujedou tisíce zbytečných kilometrů. Údržba města se prodraží o stovky tisíc korun. "Někteří poukazují na možnost umisťování velkoobjemových kontejnerů, ale to při současné legislativě již není možné, a to nejen u nás. Nemůžeme spolehlivě kontrolovat vše, co do nich lidé vyhodí, a takto shromážděný a potenciálně nebezpečný odpad by nám žádná skládka nepřijala," vysvětlil ředitel městských služeb Martin Chudoba.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jirka Černý

9.11.2020 16:16
Je to stejné jako naučit děti pořádku tím že jim necháte rozbordelený pokojík a očekáváte že po čase se jim ten binec přestane líbit a sami ho uklidí. Skvělý plán který má jedinou chybu-nefunguje.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

9.11.2020 17:18
Akorát naroste množství bor.delu a po uplynutí karenční doby budou mít popeláři o to více práce.
Odpovědět
VN

Vilém N

10.11.2020 07:03
Ok. Často ale koukám na auta, která přijedou odnikud, naskládají vedle kontejnerů bordel a zmizí zase nikam. A z těch okolních paneláků vážně nikdo nevyhazuje staré okapy, zahradní odpad a podobné. Plus tady máme pár "nepřizpůsobivých" a ti ani nepochopí, že když si v dešti zkrátí cestu po hlíně, tak že to nanosí do vchodu. Vážně jim bude vadit trochu bordelu kolem popelnic :-)
U nás to město prostě uklízí. Prostě tak.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

13.11.2020 11:55
Myslím, že to není ta správná cesta a stejně to to město bude muset uklidit. A problém je také v tom, že zde 100 % platí pořekadlo "na větší hromadu se lépe s.re".
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist