https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rozpocet-mzp-by-mohl-byt-pristi-rok-19-56-mld.kc-mezirocne-mene
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rozpočet MŽP by mohl být příští rok 19,56 miliard korun, meziročně méně

6.9.2022 11:04 | PRAHA (ČTK)
Budova ministerstva životního prostředí v Praze.
Budova ministerstva životního prostředí v Praze.
Výdaje ministerstva životního prostředí (MŽP) by v příštím roce mohly činit 19,56 miliardy korun. Je to zhruba o 3,4 miliardy korun méně vůči novele rozpočtu na letošek, kterou v červenci přijala vláda. Současně to je pokles o 3,1 miliardy proti letošnímu schválenému rozpočtu. Vyplývá to z návrhu státního rozpočtu na rok 2023, který připravilo ministerstvo financí. Pracovní návrh v červnu počítal s výdaji MŽP 23,5 miliardy korun.
 

Příjmy MŽP by měly v příštím roce dosáhnout 41,4 miliardy korun, což je zhruba o 2,7 miliardy korun více než letos. Z toho přibližně 11,7 miliardy pokryjí peníze ze zdrojů Evropské unie a finančních mechanismů Evropského hospodářského prostoru a Norska.

Bez zdrojů z Evropské unie a finančních mechanismů bude rozpočet MŽP přes 7,8 miliardy korun. Na platy zaměstnanců a platby za provedenou práci ministerstvo bude mít přibližně 1,78 miliardy korun, proti letošku je to o zhruba o 800 milionů korun více. Pro výzkum, vývoj a inovace MŽP počítá s 296,1 milionu korun, což je stejně jako letos.

Ministerstvo financí dnes oznámilo, že schodek státního rozpočtu by příští rok mohl dosáhnout 270 miliard Kč. Návrh počítá s příjmy 1,749 bilionu Kč a výdaji 2,019 bilionu Kč. Proti vládou schválené novele rozpočtu na letošní rok je deficit nižší o 60 miliard korun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist