https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rumunsti-zemedelci-blokovali-hranice-na-protest-proti-dovozu-obili-z-ukrajiny-polsko-dovoz-docasne-zastavi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rumunští zemědělci blokovali hranice na protest proti dovozu obilí z Ukrajiny, Polsko dovoz dočasně zastaví

8.4.2023 00:58 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Tisíce zemědělců včera protestovaly po celém Rumunsku proti snižování výkupních cen obilí v důsledku dovozu z Ukrajiny. Svými traktory a nákladními auty blokovali dopravu a hraniční přechody na řadě míst země. Vyzvali také Evropskou komisi (EK), aby ve věci zasáhla. Informovala o tom agentura Reuters.
 

Mezi zemědělci ve střední a východní Evropě roste nespokojenost kvůli levnému ukrajinskému obilí, jehož dovoz do EU je až do června 2024 osvobozen od celních poplatků a které snížilo výkupní ceny a odbyt místním producentům.

Ruské síly po zahájení invaze v únoru loňského roku zablokovaly ukrajinské námořní přístavy, země je přitom jedním z největších světových vývozců obilí. Země si našla alternativní vývozní cesty přes Polsko a Rumunsko, k čemuž jí pomohly takzvané solidární trasy podporované Evropskou unií.

Miliony tun obilí - levnějšího než to, které se vyprodukuje v EU - však skončily na trzích v sousedních zemí, ačkoliv byly primárně určeny pro export mimo EU. Na protest proti tomu tento týden odstoupil polský ministr zemědělství Henryk Kowalczyk. Protesty uspořádali v minulých dnech také polští a bulharští zemědělci.

V rumunské metropoli Bukurešti protestovalo asi 200 zemědělců před zastoupením Evropské komise, nesli přitom transparenty s nápisy jako "Respektovali jsme pravidla EU, ale EU nás ignorovala" či "Stabilitu pro rumunské zemědělce". Tisíce farmářů použily své traktory, nákladní automobily a další techniku, aby zablokovaly silnice a hraniční přechody.

"Hovoříme o nekalé konkurenci v evropském společenství," řekl šéf rumunského zemědělského svazu LAPAR Nicu Vasile. "Vím, že naši ukrajinští kolegové také potřebují prodávat, ale je to nekalá konkurence," dodal. Náklady na pěstování pšenice v Rumunsku podle něj meziročně vzrostly o 70 procent.

Polsko dočasně zastaví dovoz ukrajinského obilí, aby zmírnilo dopad na ceny. Tranzit ale bude nadále povolen, uvedl polský ministr zemědělství Robert Telus, který do funkce nastoupil ve čtvrtek. Jeho předchůdce Henryk Kowalczyk rezignoval po protestech zemědělců proti poklesu cen. Levné obilí z Ukrajiny totiž zaplavuje trhy některých východoevropských zemí, kde způsobuje místním pěstitelům ztráty.

"Dohodli jsme se na omezení a prozatímním zastavení vývozu do Polska," řekl Telus novinářům po setkání se svým ukrajinským protějškem. "Tranzit bude povolen, ale bude pečlivě monitorován v obou zemích, aby ukrajinské obilí nezůstalo v Polsku," citovala jej agentura Reuters.

Pro vládnoucí stranu Právo a spravedlnost (PiS) se levné ukrajinské obilí stalo ve volebním roce politickým problémem. Premiéři pěti států včetně Polska v březnu dopisem požádali předsedkyni Evropské komise (EK) Ursulu von der Leyenovou, aby Brusel přijal opatření proti dovozu zemědělských produktů z Ukrajiny.

Evropská komise odhaduje, že zemědělci z Polska, Rumunska, Maďarska, Bulharska a Slovenska přišli kvůli přílivu levnějšího ukrajinského obilí celkově o 417 milionů eur (9,7 miliardy Kč). Rozhodla také, že polským, bulharským a rumunským zemědělcům vyplatí kompenzace v objemu 56,3 milionu eur (1,3 miliardy Kč), přičemž další náhrady mají následovat.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve středu uvedl, že v příštích dnech a týdnech budou podle jeho očekávání oznámena rozhodnutí, která zmírní hněv polských zemědělců.

Premiéři Polska, Slovenska, Maďarska, Bulharska a Rumunska minulý týden v dopise adresovaném předsedkyni EK Ursule von der Leyenové navrhli obnovení cel a kvót na ukrajinské zemědělské produkty v případě, že příliv těchto produktů snižující ceny na unijních trzích nebude možné zastavit jiným způsobem.

České ministerstvo zemědělství ve čtvrtek sdělilo, že z Ukrajiny se do zemí EU od února 2022 do letošního ledna dovezlo meziročně desetkrát více pšenice. Kontroly tranzitu zemědělských komodit přes Českou republiku se zpřísní, neboť obilí z Ukrajiny má směřovat primárně mimo EU, uvedlo ministerstvo.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

pp

pavel peregrin

8.4.2023 08:05
Vývoz obilí přes tranzitní země byl uskutečněn pod záštitou EU. To je nezpochybnitelné. Tudíž také EU nese plnou odpovědnost za současný stav a žádné výmluvy neplatí. Zde je krásně vidět, jak obchodní zájmy VŽDY A VŠUDE převáží cokoliv.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

8.4.2023 20:24
Snad stačí zemědělcům vysvětlit, že tržby za ukrajinské obilí budou využity k nákupu zbraní, kterými i je chrání Ukrajinci před Putinem, který by jinak byl už někde u Berlína.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist