https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rybari-vylovili-z-becvy-40-tun-uhynulych-ryb-odklizeni-skoncilo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rybáři vylovili z Bečvy 40 tun uhynulých ryb, odklízení skončilo

30.9.2020 11:56 | PŘEROV (ČTK)
Na případu masivního úhynu ryb v Bečvě policisté pracují. V úterý uvedli, že vyústění kanálu, ze kterého se kyanid do Bečvy dostal, je v katastru Juřinky, části Valašského|Meziříčí. Viník se stále hledá.
Na případu masivního úhynu ryb v Bečvě policisté pracují. V úterý uvedli, že vyústění kanálu, ze kterého se kyanid do Bečvy dostal, je v katastru Juřinky, části Valašského|Meziříčí. Viník se stále hledá.
Z Bečvy, kterou kontaminoval minulou neděli kyanid, odvezli rybáři do kafilerie více než 40 tun otrávených ryb. Odklízení už skončilo, řekl ČTK Pavel Kocián z Českého rybářského svazu. Odborníci se nyní zaměřují na to, jak mají vrátit zpět do řeky život. Znečištění zaznamenali rybáři v Bečvě v úseku od Choryně na Vsetínsku po Přerov. Podle Povodí Moravy koncentrace látky klesla natolik, že již nepředstavuje riziko. Přerov proto zrušil doporučení týkající se odběru vody z řeky a dalšího jejího obecného užívání.
 

Podle Kociána se konečné číslo pohybuje kolem 44 tun uhynulých ryb. "Poslední práce na likvidaci uhynulých ryb probíhaly v pátek. V sobotu se ještě dělaly zásahy na řece Bečvě především v oblasti Lipníku nad Bečvou a části Přerova. Šlo o ryby, které ležely na dně a později se dostaly k hladině. Myslím, že likvidaci už máme za sebou. Čeká nás nyní druhá etapa," uvedl Pavel Kocián.

Okolnosti ekologické havárie se řešily v Přerově, na jednání byl ministr životního prostředí Richard Brabec, zástupci kraje, rybářského svazu a České inspekce životního prostředí (ČIŽP). Řešili především možnosti pomoci. "Přislíbili jsme, že ministrovi do deseti dnů pošleme už například konkrétní výši škody, ale hlavně návrh z naší strany týkající se postupné sanace vzniklé ekologické havárie. Sanace škod se musí řešit postupně. Nejprve musíme zjistit, zda je řeka životaschopná, a poté postupně řešit zarybnění," doplnil Kocián.

Na případu masivního úhynu ryb v Bečvě policisté pracují. V úterý uvedli, že vyústění kanálu, ze kterého se kyanid do Bečvy dostal, je v katastru Juřinky, části Valašského|Meziříčí. Viník se stále hledá.

V této souvislosti padlo již několik trestních oznámení. Starosta Hranic Jiří Kudláček podal další trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení kvůli postupu ČIŽP. Vytýká jí, že rybáři i dobrovolníci pracovali několik dní bez ochranných pomůcek, ničím nezabezpečeni a nijak neochráněni v prudce jedovatém kyanidu. ČIŽP to odmítá. "Inspektoři ČIŽP nepochybili ani při práci s ochrannými pomůckami, ani v postupu zvládání havárie na řece Bečvě. Ten je jasně dán zákonem. Inspekce není podle vodního zákona ta, která je kompetentní k řízení prací při zneškodňování havárií. Inspekce nepochybila a ani nic nezanedbala," řekla dnes ČTK mluvčí inspekce Radka Nastoupilová.

Kontaminace se objevila minulou neděli mezi Choryní a Lhotkou nad Bečvou na Vsetínsku. Postupovala přes Hustopeče nad Bečvou a Teplice nad Bečvou k Hranicím a poté k Lipníku nad Bečvou a Přerovu, kde se zastavila v nadjezí. Riziku pro zasažení řeky Moravy, do které se Bečva vlévá, se snažilo systematicky zabránit i Povodí Moravy zvýšením odtoků z nádrží Slušovice a Fryšták. Ke zlepšení situace přispěl i déšť. Povodí ho využije i k doplnění zásob vody v nádržích, které přispěly k likvidaci ekologické havárie. Výskyt kyanidů v Bečvě znamená jednu z největších ekologických havárií posledních let na Moravě.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (13)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

BR

Bohuslav Rosendorf

30.9.2020 11:54
Tak kde jste vy soudci z lidu ? Honem , je potřeba plivat , kopat . Vy přece víte , kdo to byl . Tak šup a pořádně špinit , naznačovat . Ono to ale chce důkazy , že ?
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

30.9.2020 12:36 Reaguje na Bohuslav Rosendorf
Jsem si jist, že kdybyste vyrobil samolepky na káru s tím pěkným heslem, půjdou na dračku:-)
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

30.9.2020 16:38 Reaguje na Bohuslav Rosendorf
Tak pobavit umíte pane Rosendorfe. A ty vaše důkazy? Ty tam bohužel každý další den bere voda.
Ale k čemu vy, zdatný ...... potřebujete důkazy. Ono snad stačí i zbožné přání aby " ti naši " tedy v tomto případě spíš pouze ti vaši na někoho "zaklekli". A nebo to populární: " tuná všicky kradů". Na to je všude také spousta důkazů.
Odpovědět
BR

Bohuslav Rosendorf

1.10.2020 08:26 Reaguje na Jarek Schindler
Předpokládám , že jste členem vyšetřovacího týmu a nebo jste byl alespoň na místě přítomen . Jinak by bylo celkem zajímavé odkud čerpáte ty své důkazy ? Vy , členové a příznivci debilbloku byste už měli dostat nový manuál a nebo začít přemýšlet přímo hlavou .
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

30.9.2020 21:58 Reaguje na Bohuslav Rosendorf
Nikoho jsem neobviňovala, pane Rosedorfe. Ale stále je mi divné, jak mohla ČIŽP brzy po začátku události vyloučit z podezřelých jeden konkrétní podnik v daném místě, když teprve za několik dnů odhalila, o jakou jedovatou látku se jedná. Jaké máte pro tak divné chování ČIŽP vysvětlení?
Odpovědět
BR

Bohuslav Rosendorf

1.10.2020 08:38 Reaguje na Majka Kletečková
A že je to divné chování ČIŽP víte odkud ? Vy víte jak má nějaký úřad postupovat ? Odkud máte informace ? Informace o té tragédii jsou jenom z prolhaných novin a ještě prolhanější ČT . Zdejší detektivové a soudci si taky přiloží polínko a už je debilbloková pravda na světě .A ty vy berete jako důkaz ? To jsou ti poslední na které bych se obrátil o informace .
Odpovědět
BR

Bohuslav Rosendorf

1.10.2020 08:52 Reaguje na Majka Kletečková
Tady chybí můj příspěvek . Už i ekologické noviny mažou příspěvky . V příspěvku nebylo nic sprostého , urážlivého a ani jinak nevhodného , mimo asi nevhodné pravdy .
Odpovědět
VK

Václav Kain

30.9.2020 15:30
Jistě že se ví kdo by,ale je třeba to zahrát do autu a lidé za chvíli zapomenou.Proto vyšetřování trvá tak dlouho aby konečný verdikt zněl pachatel neznámý.
Odpovědět
BR

Bohuslav Rosendorf

30.9.2020 17:51 Reaguje na Václav Kain
Pokud máš důkaz ,tvá povinnost je to jít nahlásit . Pokud nemáš tak drž pysk , klaune . Jste trapní , duševní mrzáci . Ať vám dají nový manuál . Toto vaše hýkání je už obehraná deska .
Odpovědět

Jirka Černý

30.9.2020 20:06 Reaguje na Bohuslav Rosendorf
Taková teoretická situace: policie přijede vyšetřovat vraždu, ještě ani neohledají místo činu a přiběhne obecní blázen který na celé kolo vykřikuje že Pepa Novák to určitě nespáchal. Kolik vsadíte na to že první pro koho si dojedou bude Pepa Novák? Je samozřejmě možné že byl obecní blázen ze samé loajality přehnaně aktivní a Pepa Novák opravdu vraždu nespáchal, ale každý policajt stoprocentně ví že spolu v něčem jedou.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

1.10.2020 09:05
Včera Josef K. ukazoval ty dvě výpusti, které jsou 40 m od sebe, takže v první chvíli to vypadalo jako havarka ve známé firmě. Proto se šetření protahlo, protože těch firem je tam vícero a najít skutečného viníka není tak snadné. Proto šli prvoplánově po nejpravděpodobnějším, ale tam nic nenašli. Pro mnohé překvapení či zklamání, ale jistě znáte přísloví, neříkej Hop, dokud...
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

1.10.2020 11:38 Reaguje na Karel Zvářal
Od pana Rosendorfa jsem se věcné odpovědi nedočkala.

Vysvětlení toho, proč ČIŽP vyloučila podnik DEZA hned na začátku šetření spočívá v tom, že pod jejich výpustí byl život ve vodě mnohem méně zasažen neznámým jedem než o něco dále po proudu?
Odpovědět
BR

Bohuslav Rosendorf

1.10.2020 15:49 Reaguje na Majka Kletečková
Víte , odpověď jsem napsal , je trošku nahoře a vyčerpávající informaci máte přímo nad sebou od pana Zvářala .
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist