https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sakury-v-japonsku-rozkvetly-brzy-podle-expertu-to-zapricinily-zmeny-klimatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sakury v Japonsku rozkvetly brzy, podle expertů to zapříčinily změny klimatu

31.3.2021 11:47 | TOKIO (ČTK)
V Kjótu sakury letos plně rozkvetly 26. března, což je nejdříve od roku 1953, kdy japonský meteorologický ústav začal tato data shromažďovat, a o deset dní dříve než byl průměr za posledních 30 let.
V Kjótu sakury letos plně rozkvetly 26. března, což je nejdříve od roku 1953, kdy japonský meteorologický ústav začal tato data shromažďovat, a o deset dní dříve než byl průměr za posledních 30 let.
Licence | Volné dílo (public domain)
Okrasné třešně sakury letos v mnoha částech Japonska plně rozkvetly nejdříve za skoro 70 let, kdy se data rozkvětu začala formálně zapisovat, napsala agentura AP. Rekordně brzký rozkvět odborníci přičítají změnám klimatu.
 

V minulosti sakury v Japonsku plně rozkvétaly v dubnu, kdy v zemi začíná nový školní rok. V posledních letech ale kvetly čím dál dříve a v první školní den už květy byly často pryč.

V Kjótu sakury letos plně rozkvetly 26. března, což je nejdříve od roku 1953, kdy japonský meteorologický ústav začal tato data shromažďovat, a o deset dní dříve než byl průměr za posledních 30 let. Podobné rekordy letos zaznamenala více než desítka japonských měst.

Někteří se domnívají, že plného rozkvětu sakury v Japonsku letos dosáhly nejdříve v historii. Odkazují přitom na historické dokumenty, deníky a poezii z Kjóta.

Environmentální vědec Jasujuki Aono, který působí na univerzitě v prefektuře Ósaka, uvedl, že nejranější rozkvět do letošního roku byl podle historických dokumentů zaznamenán 27. března v letech 1612, 1409 a 1236. Doplnil však, že za některé roky záznamy nejsou.

Šundži Anbe z japonského meteorologického ústavu se domnívá, že brzký rozkvět okrasných třešní s největší pravděpodobností zapříčinilo globální oteplování. Dodal, že třešeň je na změny teplot citlivá a její rozkvět může poskytnout cenná data pro studie klimatu.

Meteorologický ústav v Japonsku sleduje 58 "kontrolních" sakur, z nichž 40 už letos plně rozkvetlo, z toho 14 rekordně rychle. Sakury většinou od prvního rozvinutého poupěte do opadání kvetou dva týdny.

Průměrná březnová teplota v Kjótu podle japonského meteorologického ústavu vystoupila z 8,6 stupně Celsia v roce 1953 na 10,6 stupně Celsia v roce 2020. Letošní březnový průměr zatím dosahuje 12,4 stupně.

Sakury po staletí hluboce ovlivňují japonskou kulturu a jsou pravidelně zmiňovány v poezii a literatuře. Křehkost jejich květů bývá označována za symbol života, smrti a znovuzrození.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

31.3.2021 13:44
A u nás bude dlouhé jaro až do května. Je neuvěřitelné, že za to podle modelů může La Niňa v rovníkovém východním Pacifiku.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist