https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/salvini-prosazuje-referendum-o-navratu-italie-k-jaderne-energii?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Salvini prosazuje referendum o návratu Itálie k jaderné energii

3.1.2022 10:43 | ŘÍM (ČTK)
V roce 1987, rok po černobylské jaderné havárii, Italové odhlasovali v referendu postupné ukončení využívání jaderné energie v zemi. V roce 2009 tehdejší premiér Silvio Berlusconi oznámil záměr znovu investovat do jaderné energetiky, své plány ale později pozastavil.
V roce 1987, rok po černobylské jaderné havárii, Italové odhlasovali v referendu postupné ukončení využívání jaderné energie v zemi. V roce 2009 tehdejší premiér Silvio Berlusconi oznámil záměr znovu investovat do jaderné energetiky, své plány ale později pozastavil.
Předseda vládní krajně pravicové strany Liga Matteo Salvini se vyslovil pro návrat Itálie k jaderné energii. Strana je podle něj připravena sbírat podpisy pro referendum, které by tento krok umožnilo, informují tiskové agentury.
reklama

 

Bývalý ministr vnitra tak reagoval na sobotní oznámení Evropské komise (EK), která hodlá jádro zařadit za určitých podmínek na seznam takzvaných zelených investic. Záměrem Bruselu je usnadnit investorům rozhodování, do jakých technologií se vyplatí vložit peníze.

"Energetická nouze v Evropě: Zdá se, že i Evropská komise je konečně připravena uznat jadernou energii za ekologickou. Itálie nemůže stát na místě. Liga je připravena k referendu, které povede Itálii k nezávislé, bezpečné a čisté energetické budoucnosti," citovala agentura APA z vyjádření Salviniho.

V Itálii se nyní debatuje o rostoucích cenách elektřiny. Liga požaduje, aby vláda premiéra Maria Draghiho přijala opatření ke snížení cen elektřinu a plynu pro rodiny a podniky. Z hlediska spotřeby elektřiny je Itálie značně závislá na dovozu ze zahraničí.

V roce 1987, rok po černobylské jaderné havárii, Italové odhlasovali v referendu postupné ukončení využívání jaderné energie v zemi. V roce 2009 tehdejší premiér Silvio Berlusconi oznámil záměr znovu investovat do jaderné energetiky, své plány ale později pozastavil. V roce 2011, několik měsíců po havárii v japonské Fukušimě, se v dalším referendu vyslovilo proti stavbě nových reaktorů přibližně 94,5 procenta Italů.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (13)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

3.1.2022 10:36
Aby nedopadli jak Rakušáci u Zwentendorfu.
Tam si pořídili celonárodní taruma, kterého se doposud nezbavili. Já bych byl na referenda VELMI opatrný, to je nůž naboušený z obou stran.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

3.1.2022 11:01 Reaguje na Pavel Hanzl
Rakušáci jsou na hlavu.
Potřebují žít jenom ze svých zdrojů !
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.1.2022 12:57 Reaguje na smějící se bestie
Když je srovnám s náma, tak je to pořád nebe a dudy.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

3.1.2022 14:44 Reaguje na Pavel Hanzl
Voni jsou hlavně takoví zákeřní hajzlíci. Stačí si vzpomenout jak prudili s Temelínem a myslím i Slováky s Bohunicemi. A teď jak vyhrožujou, že budou žalovat u evropského soudu.

Jo kdyby prostě řekli, že JE u nich nechcou, tak pohoda jazz ... jejich země. Ale aby prudili celou Evropu?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.1.2022 15:20 Reaguje na Svatá Prostoto
Mají trauma ze Zwentendorfu, tak prudí.
My máme těch traumat něurékom, začíná to Mnichovem a Sudeťáky a přes cikány k připrchlíkům a veškerým cizincům až ke kremelskému ropáctví a vůbec odporu k progresivní Evropě.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

3.1.2022 15:29 Reaguje na Pavel Hanzl
K jakým cizincům, přijeďte do Práglu, tady jich je. A na stavbách půlka hákošů taky rozhodně nemá češtinu jako svoji mateřštinu. O různých montovnách a agenturních dělnících co oblažují okolí svých ubytoven ani nemluvě.

Jako jo, hadry na hlavě nemají, opálení jsou max v létě, ale je jich tady jak psů.
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

3.1.2022 16:33 Reaguje na Svatá Prostoto
Jen maly lingvisticky dotaz. Ja se detkal s oznacenim "hakos" v minulem rezimu u navstevniku z byvale NDR a domnival jsem se, ze to slovo vzniklo odvozenim od slova hakenkr.... Ono ma jinou etymologii?
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

4.1.2022 16:05 Reaguje na Miloš Zahradník
Hákoš je od slova hákovat:-).

S tím symbolem slunce, nebo co ta sakra původně je, to nemá lautr nic společného:-))).

Dederónům jsem tak říkat nikdy neslyšel.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.1.2022 20:41 Reaguje na Svatá Prostoto
Bez nich by si čecháček ani řiť nevytřel.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

4.1.2022 16:07 Reaguje na Pavel Hanzl
Njn, to je samej Hanzl, co místo aby vzal lopatu, bo na nic víc mentálně nemá, plácá nesmysly na ekolistu:-).
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

3.1.2022 15:34 Reaguje na Pavel Hanzl
A zrovna progresivní Evropa je něco, co bych si rád odpustil. Viz. takové Švédsko a tamní no-go zóny ... až se domácí nestačí divit.

A nebo tohle ... https://www.idnes.cz/karlovy-vary/zpravy/zraneni-cizinec-nuz-vezeni-policie-utok-znasilneni.A220102_212058_vary-zpravy_baky ... vám tu fakt chybí častějc? Hezký je, že v tomhle článku už taktně neuvádí, že je to Afgánec co přijel slavit z Říše.

S takovouhle progresí jděte víte kam.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

3.1.2022 17:03 Reaguje na Svatá Prostoto
1*
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

3.1.2022 14:42 Reaguje na Pavel Hanzl
Njn, v nich se ukže co si lidi vopravdu myslej, že jo:-)))?

Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist