https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/samice-hrabace-je-neohrabana-matka-osetrovatele-musi-davat-pozor-na-mlade
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Samice hrabáče je neohrabaná matka, ošetřovatelé musí dávat pozor na mládě

6.5.2023 00:27 | OLOMOUC (ČTK)
Foto | Zoo Olomouc / Zoo Olomouc
Jako pověstná slonice v porcelánu se při péči o své několikatýdenní mládě chová samice hrabáče kapského, která v dubnu přivedla na svět potomka v zoologické zahradě na Svatém Kopečku u Olomouce. Ošetřovatelé proto musí být neustále ve střehu, aby neohrabaná samice mládě nezalehla nebo mu svými prudkými pohyby neublížila. Mladý hrabáč dobře prospívá a už váží přes pět kilogramů, což je pětinásobek jeho porodní váhy, sdělila zooložka Libuše Veselá.
 

Samice hrabáče se o svého potomka podle Veselé pečlivě stará. "Je ale velmi neopatrná, takže by mohla mládě zalehnout nebo při hrabání někam odhodit a poranit," zdůvodnila Veselá zvýšenou pozornost ošetřovatelů o dění ve výběhu s hrabáči kapskými, kteří patří mezi vzácně chované druhy zvířat. Odchovat mláděte hrabáče není podle Veselé vůbec jednoduché a zdaleka se to nedaří ve všech zoologických zahradách, které se o tohoto podivuhodného savce starají. Život mláděte mohou kromě matčiny neohrabanosti ohrozit také infekce či nedostatek mateřského mléka. "Je tam mnoho různých úskalí," upozornila Veselá.

V prvních dnech bylo mládě hrabáče k matce přikládáno pouze kvůli sání mléka. Noci stále tráví samo v umělé noře vyrobené z bedny. "V přírodě se totiž matka v noci pohybuje po stepi a hledá termity, zatímco její mládě spí v noře. Tuto situaci se snažíme napodobit i u nás," podotkla Veselá. Mládě hrabáče se musí pravidelně krmit a vážit. Ošetřovatelé mu průběžně promazávají suchou a jemnou kůži. "Také mu zapínáme zvlhčovač vzduchu. Měříme mu teplotu a sledujeme, zda jeho váha kopíruje strmou růstovou křivku," dodala Veselá.

Chovný pár hrabáčů v olomoucké zoo tvoří samec původem z Jekatěrinburgu a samice z Prahy. Samice Nyota přivedla své mládě na svět 8. dubna. V řadách ošetřovatelů zavládla obrovská radost, zároveň se ale vynořily i starosti. "Měli jsme jisté obavy z odchovu, protože u hrabáčů nepochybně platí, že porodit ještě neznamená odchovat. V prvních dnech vyžaduje intenzivní péči, která začíná ve čtyři hodiny ráno, končí většinou krátce po půlnoci a podílí se na ní celý tým ošetřovatelů," řekla Veselá.

Hrabáče kapské chová přibližně 25 evropských zoo, na odchov se specializuje pouze sedm z nich. V Česku hrabáče kapské chovají zoo v Praze, Plzni, Dvoře Králové a Olomouci. Ve volné přírodě hrabáč žije ve velké části Afriky jižně od Sahary. Na silných končetinách má mohutné drápy, kterými rozhrabává mraveniště a termitiště. Má až 30 centimetrů dlouhý lepkavý jazyk, kterým loví hmyz, zejména termity. Je to noční tvor a žije samotářsky.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist