https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sberny-projekt-retro-use-v-brne-otevrel-nove-sberne-stredisko
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sběrný projekt Retro-use v Brně otevřel nové sběrné středisko

29.1.2024 20:23 | BRNO (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Sběrný projekt Retro-use, jehož cílem je předcházet vzniku odpadu, otevřel v Brně nové středisko. Slouží pro sběr a opětovné použití starých věcí vyrobených převážně před rokem 1989. Středisko provozuje obecně prospěšná společnost Amerfo ve spolupráci s městem Brnem. Lidé mohou nosit věci do bývalé prodejny v Drobného ulici za Lužánkami. Nové prostory poskytl středisku brněnský magistrát, sdělil ředitel společnosti Amerfo Pavel Paleček.
 

Středisko sídlilo do loňského roku ve Francouzské ulici, odkud se muselo stěhovat kvůli plánované demolici domu. V prostorech bývalého supermarketu je otevřeno každý den od 9:00 do 17:00. "Máme tady více než 400 metrů čtverečních, modernější prostor a lepší dostupnost pro obyvatele Brna. Díky parkovišti je místo přístupnější pro lidi s pohybovým handicapem," uvedl Paleček.

Pracoviště funguje na bázi sociálního podniku. Dává práci 20 lidem s handicapem a psychickými onemocněními. Podle Palečka projekt pomohl desítkám lidí k navrácení do běžného života.

Projekt Retro-use vznikl v roce 2015, když společnost Amerfo převzala protiatomový kryt 10-Z pod Špilberkem. "Když jsme kryt převzali, byl úplně prázdný. Chtěli jsme jej vybavit dobovými věcmi a vyzvali jsme obyvatele Brna, aby nám nosili věci vyrobené do roku 1989. Donesli nám jich tolik, že vlastně omylem vznikl projekt Retro-use," řekl Paleček.

Do sběrného střediska mohou lidé přinést věci, které jim je líto vyhodit. "Za dobu fungování projektu nám již rukama prošly tuny věcí, nejčastěji knihy a nádobí. Poté, co k nám lidé věci donesou, je naši zaměstnanci vyčistí, roztřídí a zapíší do seznamu, který máme na on-line cloudu, ke kterému mají muzea a divadla přístup," uvedl Paleček.

Knihy, pro které se nepodaří najít jiné využití, středisko dodá k literárním lavičkám na koupalištích a v centru města. "Když se nám tady nahromadí nádobí, naložíme jej do krabic a rozvezeme po studentských kolejích. V plesové sezoně mohou lidé věci z našeho skladu vyhrát třeba v tombole," dodal Paleček.

Kromě sběrného dvora v Drobného ulici mohou lidé nosit drobnější předměty na Retro-use point, který sídlí v Orlí ulici. Funguje také jako informační centrum, kde se mohou lidé dozvědět více o projektu i třídění odpadu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist