https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sedlak-moznost-zasahu-proti-hrabosum-prichazi-na-posledni-chvili
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sedlák: Možnost zásahu proti hrabošům přichází na poslední chvíli

24.1.2020 00:30 | TĚŠETICE (ČTK)
Možnost rozhazovat jed proti hrabošům na pole, a ne povinnost vkládat jej pouze do nor přichází podle předsedy zemědělského podniku Pomona Těšetice ze Znojemska Iva Pokorného na poslední chvíli. / Ilustrační foto
Možnost rozhazovat jed proti hrabošům na pole, a ne povinnost vkládat jej pouze do nor přichází podle předsedy zemědělského podniku Pomona Těšetice ze Znojemska Iva Pokorného na poslední chvíli. / Ilustrační foto
Možnost rozhazovat jed proti hrabošům na pole, a ne povinnost vkládat jej pouze do nor přichází podle předsedy zemědělského podniku Pomona Těšetice ze Znojemska Iva Pokorného na poslední chvíli. Přesné podmínky aplikace rodenticidu mají být jasné do konce února, a to považuje za nejvyšší čas, řekl. Plošné užití může podle něj leccos zachránit, odhaduje ale, že některým škodám v letošním roce už nebude možné zabránit.
 

Zemědělci napjatě očekávají, jak se extrémně rozmnožení hlodavci podepíšou na ozimech, v Pomoně také musejí řešit, jak nahradit ztrátu na vojtěšce. "Máme ji na 260 hektarech a 60 procent je kvůli hrabošům a suchu zničených. Musíme tak vzít 200 hektarů pro tržní plodiny a naset hrách, abychom měli dostatek krmiva," uvedl Pokorný.

Současná nízká aktivita hrabošů podle něj sice odpovídá chladnému počasí a nedostatku krmiva, ale situace je horší než loni tuto dobou. Na mnohých pozemcích je stále obrovské množství děr a při jejich zašlapávání jsou hraboši stále vidět. Morava, zejména jižní, byla loni postižena hrabošem nejvíce. Potýkali se s ním také zemědělci v Dolním Rakousku, dostal se i do Čech. Likvidoval úrodu na polích i stromky v sadech.

Po plošné aplikaci na nejpostiženějších pozemcích volali zemědělci už loni v létě, ale čas měli jen pár dnů, než ji zakázalo ministerstvo zemědělství i na popud ministerstva životního prostředí. Nyní je zatím zřejmé, že jed bude možné plošně aplikovat na pozemcích, kde populace hrabošů přesáhne alespoň pětinásobně práh škodlivosti a inspektor Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského postup na konkrétním pozemku schválí.

Pokorný také dlouhodobě tvrdí, že jed proti hrabošům nemá fatální dopad na přírodu a volně žijící zvířata. "Vycházím ze znalostí a třicetileté zkušenosti. Lidé se opravdu nemají čeho bát, i když jejich obavy do jisté míry chápu a neodsuzuju. Nicméně bych také doporučil úředníkům a mládeži přečíst si román Vyhnání Gerty Schnirch od Kateřiny Tučkové, aby zjistili, že neřešíme žádné velké problémy," poznamenal Pokorný.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Zdeněk Meitner
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (16)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JO

Jaroslav Olšanský

24.1.2020 11:04
Pan předseda jásá při vidině zisku, ale před nějakými 40 lety postihla Znojemsko podobná hrabošová kalamita a odezněla během snad roku. A to byly lány obilí kromě cca 2 m pásů na okrajích, kompletně sežrané. Vím, že se tenkrát na to zkoušeli nasazovat dravci, ale netuším, jak moc byli efektivní. Ale pokud to dnešní svinstvo dokáže po pozření zahubit lišky nebo dravé ptáky, pak je to špatně.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

25.1.2020 11:31 Reaguje na Jaroslav Olšanský
Před 40 lety byl socialismus a jezeďáci tak byli defakto státní zaměstnanci.
I když jim tehdy hraboši sežrali celou úrodu a oni po celý rok nesklidili vůbec nic, přesto nekrachovali, jejich nemovitosti a všechna aktiva levně neskoupila konkurence a investoři a oni nešli spát do ubytoven a dělat námezdní brigády šťastnějším jezeďákům či do levných robotáren.
Když JZD za ten rok nic nesklidilo, tehdejší socialistický stát nechal navézt krmivo zvířatům a ostatní potřeby pro provozy JZD odjinud a družstevníkům vyplácel prakticky stále stejný plat, takže se přemnožení hrabošů a sežrání úrody na životní úrovni družstevníků prakticky neprojevilo. Maximálně přišli o odměny a byl potrestán nějaký funkcionář JZD, na kterého spadlo obvinění, že něco zanedbal a proto se hraboši přemnožili.
Dnes je kapitalismus, (aspoň zatím, pokud se příliš nepřemnoží zelenorudí) pokud zemědělec kvůli přemnožení hrabošů nesklídí úrodu a nezíská prodejm úrody své peníze, zkrachuje a může se pakovat do těch levných ubytoven a jít do těch robotáren. A jejich děti zapomenout na finančně náročnější studia.
Odpovědět
JAROSLAV HALAMA

JAROSLAV HALAMA

24.1.2020 15:00
Další rána pro přírodu,nejdříve všechno otrávit a potom hulákat že je to špatné.Těm dnešním rádoby zemědělcům je nějaká ochrana přírody u zadku,těm jde jen o prachy.Tady se dělá všechno špatně ale proč se o to starat když to odnesou jenom nic netušící zvířata.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

24.1.2020 18:09 Reaguje na JAROSLAV HALAMA
Předpokládám, že do práce chodíte nebo jste chodil pro váš dobrý pocit a krásné modré oči vašeho zaměstnavatele.
Odpovědět
JD

Jan Dvořák

24.1.2020 20:13 Reaguje na pavel peregrin
Vždyť prachy máte jisté , ať je úroda nebo ne (dotace nebo náhrady od státu ), tak o co jde?
Odpovědět
pp

pavel peregrin

25.1.2020 17:28 Reaguje na Jan Dvořák
To máte ale hodně naivní představu.
Odpovědět
TP

Tomáš Pu

24.1.2020 21:50 Reaguje na pavel peregrin
Sedlák žil v krajině, choval se k přírodě s respektem, cti jí. Sedlačina nikdy nebyla maximalizaci zisku to dělali průmyslníci kdo takhle přemýšlel. Koukněte se na Rakousko, Bavorsko tam žije sedlák nevykořeněnej, se vztahem ke krajině, přírodě. Jenom naši průmyslníci (kolchozníci) brečí, že nemůžou maximalizovat zisky a podle toho to také vypadá v krajině
Odpovědět
RP

Radim Polášek

25.1.2020 11:33 Reaguje na Tomáš Pu
V rakousku a Bavorsku drobný sedlák hraje divadlo púro agroturisty a zelené, ale národ živí velcí producenti, ještě větší než u nás Agrofert.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

26.1.2020 13:27 Reaguje na Tomáš Pu
Zemědělec-sedlák-se vždy bude chovat tak, jak se k němu bude chovat stát.Není na tom nic zvláštního.
Odpovědět
MM

Milan Milan

24.1.2020 21:40
To jsou všechno takové jalové řečičky. Když začínal kůrovec, tak se taky meditovalo kácet-nekácet a výsledek je tristní. A s těmi jehličnatými stromy odešel i tam patřící život, houby a plísně, prostě narušil se celý biotob na celá desetiletí..A s hraboši je to obdobné. Až naruší velké plochy tak nejde jenom o zemědělce, ale i o život na zdevastovaných polích. Mimochodem malý umírající hlodovci (myši i hraboši) jdou zpravidla umírat do nor, takže jejich nějaké plošné pojídání predátory určitě nehrozí.
Odpovědět
AM

Aleš Malík

24.1.2020 22:21
...Prakticky tak tento jed rozežere orgány trávicí soustavy a zvíře pak umírá mnoho hodin v extrémních bolestech. Nebezpečnost tohoto jedu dokládá i to, že 24 hodin po jeho aplikaci ve volné přírodě je do zasaženého území vstup zakázán.
Více na:
http://www.equichannel.cz/rodenticid-stutox-ii-v-nebezpeci-jsme-vsichnizpeci-jsme-vsichni
Odpovědět
ČM

Čech M.

25.1.2020 00:49
Sedlák: Možnost zásahu proti hrabošům přichází na poslední chvíli "
Ano, na poslední chvíli zlikvidujeme ty dravce a v létě budeme zase řvát " dravců je málo, nestíhají lovit, musíme použít jed"
Odpovědět
RP

Radim Polášek

25.1.2020 11:46
Volby jsou jednoduché.
Buď ty zemědělce necháme zkrachovat, čímž obrátíme všechny zemědělce a lidi, kteří mají něco společného se zemědělstvím a realitou získávání našich potravin, případně znají problematiku, masívně proti zeleným, prakticky proti všem zeleným projektům a proti panelákovým teoretickým aktivistickým "odborníkům".
Nebo zemědělce podpoříme podobně jako za socialismu, kdy se veškeré ztráty zemědělců sanovaly státem.
Nebo je necháme používat jedy na hlodavce, za cenu otrávení menšího množství mrchožravých predátorů. A otrávení zajíců, bažantů a srnčího v těch honitbách, kde jsou myslivci příliš líní, aby zvěři na zimu obstarali krmivo vlastní prací, seno, obilí, řepu, topinambury atd a navykli lovnou zvěř na nakupované krmné granule. Jimž se "shodou náhod" prostředek Stutox podobá.
Odpovědět

Jan Šimůnek

25.1.2020 13:44
Někomu prostě vadí, pokud se u nás urodí.
Tímto prismatem je třeba se podívat na všechny, kdo se angažují proti používání rodenticidů.
Odpovědět
JV

Jaroslav Vozáb

26.1.2020 14:27
Co na to zvěř? Viz zákon o myslivosti, o ochraně proti týrání atd? Jak řeknete zajícům a srnčímu, že to nemá brát? Nejde jen o peníze? Léta jen kypřená neoraná půda Vám to jen vrací. Jsem z vesnice a umím počítat o ziskovosti moderního zemědělství není pochyb. ( toto mohu doložit zájemcům jednoduchým výpočtem..). Pokud je situace natolik závažná lze položit jed i jinak než to rozházet po poli rozmetadlem. Např. pod malé balíky slámy nebo obdobně znepřístupnit návnady zvěři např. lepenkové trubky, jako je to v potravinářských podnicích. Vše je jen o penězích. Dravce ale zasáhnete vždy..
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

27.1.2020 12:03
V zájmu produkce ekologických plodin na biopaliva je třeba vše vytrávit! Zabij bobra - zachráníš strom! S ekologismem na věčné časy a nikdy jinak!
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist