https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/senat-schvalil-odvody-vyrobcu-elektriny-z-trzeb-za-jeji-prodej?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=denni-tisk
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Senát schválil odvody výrobců elektřiny z tržeb za její prodej

25.11.2022 00:52 | PRAHA (ČTK)
Sloup elektrického vedení
Sloup elektrického vedení
Výrobci elektřiny budou muset zřejmě platit odvody z nadměrných příjmů za její prodej. Novelu energetického zákona, která zavádí horní hranici cen elektřiny u výrobců, takzvané zastropování, včera schválil Senát. Sněmovna ji schválila minulý pátek. Předlohu nyní dostane k podpisu prezident.
reklama

 

Stát plánuje na odvodech vybrat asi 80 miliard korun ročně. Mají sloužit ke kompenzacím za vysoké ceny energií. Odvod se má vztahovat už na elektřinu vyrobenou od letošního 1. prosince do konce příštího roku. Bude tvořit 90 procent z rozdílu mezi prodejní cenou a zákonem stanovenou cenou za megawatthodinu. Maximální ceny u výrobců elektřiny se budou lišit podle zdroje a měly by zaručit i přiměřený zisk. Správu odvodu bude mít na starosti Energetický regulační úřad a s výběrem by mu měla pomáhat finanční správa.

Novela ve schválené podobě také vládě umožní zavést horní hranice cen elektřiny a plynu i pro velké firmy. Podobu zastropování cen pro tyto společnosti by kabinet stanovil svým nařízením. Bude muset být v souladu s pravidly veřejné podpory a bude podléhat souhlasu Evropské komise.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) před senátory řekl, že vláda je připravena pomoci i velkým podnikům prostřednictvím zastropování cen. "Nikoho z výrobců elektrické energie neženeme zákonným opatřením do ztráty," konstatoval Stanjura. V Senátu zastoupil ministra průmyslu Jozefa Síkelu (za STAN), který s předsedá jednání evropských ministrů pro energetiku. Stanjura současně ujistil, že jde o mimořádné příjmy, které vláda použije výhradně na mimořádné výdaje spojené se zastropováním cen.

Nezařazená senátorka Daniela Kovářová řekla, že tento zákon stejně jako zákon zavádějící daň z neočekávaných zisků považuje za špatný a nebude pro něj hlasovat. Varovala před dopady regulace, která podle ní demotivuje dodavatele. Zákon podle ní povede k nedostatku a výpadkům. Její slova odmítl předseda ústavně-právního výboru Tomáš Goláň (ODS a TOP 09). Její výstup označil za strašení. Odmítl, že by zákon byl diskriminační. "Toto bylo nadměrné strašení a nepochopení tohoto zákona," prohlásil. Pro zákon hlasovalo 55 ze 62 přítomných senátorů.

Takzvaný strop tržního příjmu bude zakotven přímo v zákoně. Pro větrné, solární, geotermální a vodní elektrárny bude představovat 180 eur (asi 4400 Kč) z prodeje jedné megawatthodiny elektřiny. Z plynného paliva z biomasy to bude 240 eur (asi 5800 Kč) , z pevného paliva z biomasy 210 eur (asi 5100 Kč), z energetického využití odpadu s výjimkou biomasy 100 eur (asi 2430 Kč), z jaderné energie 70 eur (asi 1700 Kč), z minerálních olejů a z rašeliny 180 eur. U hnědého uhlí bude sazba u zdrojů do instalovaného výkonu 140 MW činit 230 eur (asi 5600 Kč), nad 140 MW bude sazba 170 eur (asi 4100 Kč). V případě uhelných elektráren bude vláda moci cenový limit zvýšit, pokud vzroste cena emisní povolenky.

Kurzy pro přepočet budou vycházet z úpravy v zákoně o daních z příjmů a odvíjet se budou od kurzu České národní banky. Nadměrným příjmem se pro účely odvodu bude rozumět rozdíl mezi tržním příjmem a takzvaným stropem tržního příjmu za odvodové období.

Takzvané zastropování cen u výrobců elektřiny navazuje na připravovanou daň z mimořádných zisků, kterou má Senát také schvalovat. Dva senátní výbory ji doporučily schválit.

Tato daň dopadne na energetické firmy a banky. Vláda v návrhu státního rozpočtu na příští rok uvedla, že oba nástroje by měly do státního rozpočtu společně přinést 100 miliard korun. Z toho u daně z neočekávaných zisků předpokládala původně příjem 85 miliard a zbytek měly být odvody z elektřiny. V důvodové zprávě k návrhu na zavedení odvodů však snížila odhad příjmů z daně. Podle vlády může klesnout až na 45 miliard korun. Pokud by na odvodech stát vybral 80 miliard, pak by mohl celkový výnos představovat 125 miliard korun.

Schválený odvod pro elektrárenské firmy by podle dřívějších vyjádření zástupců ministerstva financí neměl představovat dvojí zdanění. Odvod bude daňově uznatelným výdajem podle zákona o daních z příjmů.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (61)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

25.11.2022 07:55
Velmi dobře!! Naše vláda maká a tento zákon mi připadá velmi rozumný. V nouzové situaci je strop pro špinavce výš, protože platí ještě emisní povolenku, která je taky příjmem státu. Platí i OZE atd., které mají strop taky dost vysoko.
Mám ale pocit, že elektřina bude trvale klesat, kakže té dani tolik nebude, ani výdajů na stropy.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

25.11.2022 08:38 Reaguje na Pavel Hanzl
Naše vláda maká tak dobře, že ji za řešení energetické krize kritizoval i jimi preferovaný kandidát na prezidenta :-).

Hanzle, na výši stropu pro jednotlivé zdroje alespoň vidíte, jak které zdroje vyrábí.
Tedy vyvrací vaše dojmologie, že OZE vyrábí levnou elektřinu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.11.2022 12:12 Reaguje na Jaroslav Studnička
Kritika vlády je v normální demokracii normální a přímo zdravý jev. Ovšem ne hyenizace, co provádí dezoláti.
Samozřejmě stropy jsou nasazeny hodně vysoko, bo stát by nižší zruinoval. Ale počítám, že stejně bude cena časem nižší, dnes je nejtěžší období, začátek zimy a ještě nejedou ty velké terminály.
Plyn je na 120 eurech a strop má být cha cha na 270, což je zcela mišuge cena.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

25.11.2022 12:33 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, psal jsem o něčem jiném, pokud jste to nepochopil...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.11.2022 12:51 Reaguje na Jaroslav Studnička
Nepsal. Možná jste si to myslel, ale máte svět naopak, takže jakdycky. Tak znovu: Samozřejmě stropy jsou nasazeny hodně vysoko, bo stát by nižší zruinoval. To platí i o OZE, ne, že by jejich šalina stála 180 eur, to ani omylem.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

25.11.2022 13:10 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak že Hanzl opět nechápe :-)))).

Tak že pro analfabeta Hanzla si to rozepíšeme.
Každý zdroj výroby el. energie má nějaké souhrnné náklady a je schopen s přiměřeným ziskem prodávat el. energii za nějakou cenu. Dle tohoto principu MPO stanovilo stropy pro jednotlivé zdroje. Tedy aby daný zdroj pokryl své náklady + přiměřený zisk.

Tedy MPO ohodnotilo OZE podobně jako uhelné elektrárny.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.11.2022 15:15 Reaguje na Jaroslav Studnička
Solár větřák 180 eur, uhelňák 140 nebo 230 eur. Hodinky nebo holínky, vsjo róvno.
A čím to?
Uhelňáky jsou dávno odepsané a do nových technologií se investuje minimum, OZE jsou nové zdroje a ještě se platí úvěry, tj. investice.
Zaplacená fve dělá skoro zadara, ani palivo zatím nekupuje.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

25.11.2022 18:07 Reaguje na Pavel Hanzl
Blábolení, to vám jde...

Myslíte, že do uhelných elektráren se nemusí investovat? Co splnění nových emisních limitů DeNOx, DeHg, to je zadarmo? Navíc za situace, kdy banky přestávají podporovat fosilní zdroje. K tomu cena emisních povolenek.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.11.2022 21:07 Reaguje na Jaroslav Studnička
Uhláky mají gigantické zisky a místo investic si většinou vyběhají vyjímku. Ty ceny dělají fakt odborníci, na rozdíl od vás.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

25.11.2022 21:44 Reaguje na Pavel Hanzl
Já se s odborníky nepřu.
Odborníci potvrdili moje tvrzení a vyvrátili vaše dojmologie.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.11.2022 10:34 Reaguje na Jaroslav Studnička
Cha cha fakt? A kteří a které?
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

26.11.2022 11:47 Reaguje na Pavel Hanzl
Ti odborníci o kterých jste o příspěvek výše psal.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

25.11.2022 11:50
Na to dvojí zdanění jsem zvědav ... bo do toho jim na tuty někdo hodí vidle.

Jinak ale ta doba ... na tři roky je prasárna, bo strop, který má být tímto financován, platí jen pro rok 2023. Mělo by to být vzájemně navázáno, jinak jsou jak tyhle poplatky, tak daň z neočekávaných prostě křivárna.

Ostatně, i to opatření EU platí od 1.12.2022 do 31.12.2023 ... https://www.consilium.europa.eu/cs/press/press-releases/2022/10/06/council-formally-adopts-emergency-measures-to-reduce-energy-prices/

a ... "V nařízení Bruselu stojí, že solidární příspěvek, jak komise nazývá windfall tax, by se měl uplatnit pouze v účetním období 2022, 2023, nebo v obou těchto obdobích. Česká vláda ale rozhodla zavést daň v letech 2023 až 2025.

Rozdíl je i v případě zastropování tržních příjmů výrobců elektřiny. Nařízení říká, že se má použít od prosince 2022 jen do poloviny roku 2023. U nás je ale v návrhu zákona od prosince až do konce roku."

https://www.irozhlas.cz/ekonomika/windfall-tax-co-je-2022-cr-odvody-z-nadmernych-trznich-prijmu_2211241144_ako

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.11.2022 12:31 Reaguje na Svatá Prostoto
Je důležité si uvědomit, co ten windfall tax vlastně znamená.
Je to daň z nečekaných zisků, na kterých firma nemá žádnou zásluhu. To by mohlo přece platit pořád.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

25.11.2022 12:35 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, pokud naše vláda s tímto čekala na celounijní řešení a rozhodnutí, měla by alespoň ty zásadní proncipy dodržet a ne z toho udělat svůj paskvil.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.11.2022 12:54 Reaguje na Jaroslav Studnička
Není to žádný paskvil, je to porozumu a víceméně ve stejném ranku, jak mají ostatní státy. Ne ty co to zdupaly už dávno (Maďarsko) ale ty co makají (většina Evropy).
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

25.11.2022 13:09 Reaguje na Pavel Hanzl
No to právě není, vy troubo.

Proto to opatření EU je takové, jaké je ... a ne takové, jak si ho v Letenské a ve Strakovce přebastlili.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

25.11.2022 13:13 Reaguje na Svatá Prostoto
Napsal jste to dříve :-), je to přesně takto.

Proč se to vyjednávalo, schvalovalo jako celounijní řešení, když si to následně vláda předělá. Pak je z toho paskvil.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.11.2022 16:05 Reaguje na Jaroslav Studnička
Asi to na unijní úrovni neprošlo. Fakt to není k pochopení tak těžký.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

26.11.2022 17:42 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, než sem začněte něco vypisovat, tak si ověřte fakta.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

28.11.2022 15:19 Reaguje na Pavel Hanzl
Samozřejmě že to na unijní úrovni PROŠLO, vy psychopate.

To je jen kombinace kreativity a nenažranosti naší vlády.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.11.2022 15:20 Reaguje na Svatá Prostoto
Pánové budou asi vládní, možná i ústavní právníci, aby poznali, co je paskvil, že? Proč vy skočíte každému na každoun cypovinu, jen když je proti naší vládě?
Já vám nakecám, že vláda nařídí každému občanu, aby poslal půl vejplaty na Ukrajinu a vy budete hulákat nadšením, jaká banda debilů ta naše vláda zase je, že?
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

25.11.2022 18:08 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, to jsou veřejně dohledatelná fakta přímo ze schvalování zákona. Co tu plácáte o nějakou skočení na každou cypovinu?

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.11.2022 20:58 Reaguje na Jaroslav Studnička
Z veřejně dohladatelných faktů nepochopíte VŮBEC NIC. Že je to paskvil, vám nakecali dezoláti, kterým skočíte na každou cypovinu.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

25.11.2022 22:25 Reaguje na Pavel Hanzl
Pokud došlo k zásadním změnám oproti schválenému řešení je to minimálně paskvil.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.11.2022 07:52 Reaguje na Jaroslav Studnička
Nevíte proč nastaly ty změny.
Vy kritizujete jen proto, abyste kritizoval.
Trvalá kritika úplě všeho je prostě v zájmu kremelské zrůdy a má to tak dobře rozjeté, že mu pománají jen u nás milióny nešťastníků, kterým to prostě jen nedochází. Ten systém je až ďábelsky dokonalý a jednoduchý.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

26.11.2022 09:01 Reaguje na Pavel Hanzl
Diagnóza Hanzl
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.11.2022 09:19 Reaguje na Jaroslav Studnička
Proč pořád všechno kritizujete? Zamyslel jste se nad tím? Já vím....
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

26.11.2022 09:44 Reaguje na Pavel Hanzl
Proč bych měl paskvil nekritizovat? Proč bych měl vaše demagogie nekritizovat?

Pokud vám to vadí, odstěhujte se do KLDR.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.11.2022 10:36 Reaguje na Jaroslav Studnička
Vy kritizujete úplně všechno, u vás jsem nezaznamenal žádnou pozitivní reakci na cokoliv, co se tu píše (kromě kritiky samozřejmě). U Vinklera je možno vzácně najít pozitivní reakci, odhaduji tak jednu z padesáti.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

26.11.2022 12:02 Reaguje na Pavel Hanzl
To je ovšem váš problém, že přes trollování desítky příspěvků si nic nepamatujete...

Tak např. před dvěma dny jsem pozitivně reagoval na článek Václava Skoblíka zde na Ekolistu.

A ono konkrétně u vás toho moc není na nějaké pozitivní hodnocení. Mnohokrát jsem zde uváděl, že tu zejména uvádím na pravou míru vaše lži a demagogie.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.11.2022 16:07 Reaguje na Jaroslav Studnička
To jsem fakt nečetl. Ale tím, že máte svět naopak, bude ta vaše "pravá míra" asi dost problémový pojem.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

26.11.2022 17:43 Reaguje na Pavel Hanzl
Pro demagoga a lháře Hanzla samozřejmě ano.
Odpovědět
JO

Jarka O.

25.11.2022 12:36
„Odvod…bude tvořit 90 procent z rozdílu mezi prodejní cenou a zákonem stanovenou cenou za megawatth“
Čtu to správně, že daň, pardon odvod, bude 90% ????! :-)))) Hm, pak kdo uteče, vyhraje, a jediná rozumná je ta paní senátorka Kovářová, na rozdíl od Tomáše Goláně (ODS a TOP 09) – asi člena 2 stran.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.11.2022 13:08 Reaguje na Jarka O.
Vysvětlím: Vyrábíte elktřinu třeba za 50 a normálně ji prodáváte za 50 - 80, někdy i za 100. Můžete investovat a zaplatíte daň ze zisku. Normální stav.
Najednou vyletí cena bez vašeho přičinění na 800 a vy máte najednou bambilión zisku navíc. Ovšem někdo to musí zaplatit a to jsou občané.
Takže zodpovědný stát to lidem částečně kompenzuje (sociální tarif, příspěvky na bydlení atd.) a zavede strop. Jenže to stojí taky bambilión. Takže vám nasadí daň z nečekaného zisku a vše, co dostanete nad třeba 200 zdaníte 90%.
Takže se slušně nabalíkujete tak, jako tak a vláda to rozdá lidem.
Je to samozřejmě silně nouzové řešení, ovšem dnes v nouzi jsme.
Odpovědět
JO

Jarka O.

25.11.2022 13:16 Reaguje na Pavel Hanzl
Já myslím, že to je vládní tunel. Místo kompenzací prostě at sníží cenu a bude to bez nebezpečných byrokratu. Bez Lipské burzy by tohle nešlo.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.11.2022 15:27 Reaguje na Jarka O.
Nešlo. Na burzu prodáváme a kupujeme z ní, je to dlouhodobě osvědčený a odladěný systém, který funguje velmi dobře, pokud do něho kremelská zrůda nehodí granát.
Vláda žádné tunely nedělá, (je to samozřejmě jen výmysl dezolátů), všechno, co schvaluje je veřejné a všechny platby i výdaje jsou známé a kontrolované. U výrobce se to zastropovat nedá (okamžitě by s tím začal někdo šmelit, jak v Maďarsku s benzínem), tohle komplikované řešení je asi jediné možné, dělá to celá normální Evropa. Je to samozřejmě na přechodnou dobu, nejdéle do jara.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

25.11.2022 18:12 Reaguje na Pavel Hanzl
Přečtěte si alespoň ten článek.
"Nejdéle do jara" je pouze vaše dojmologie.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.11.2022 20:59 Reaguje na Jaroslav Studnička
Jsem optimista myslím si, že ceny půjdou dolů bez jakýchkoliv stropů.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

25.11.2022 22:29 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak jste to měl poradit svému guru Síkelovi.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.11.2022 07:57 Reaguje na Jaroslav Studnička
Ten to ví taky, ale musí se chystat i na případ, že by se to někde zahryzlo.
Třeba kremelská zrůda má k dispozici celou flotilu lodí, určených k destrukci podmořských inženýrských sítí. Dobře si už natrénovali na NS, co kdyby jebli plynovod z Norska? Nebo puma v nějakém LNG terminálu?
Generál KGB Alexandr Sacharovskij řekl: "V dnešním světě, kdy jaderné zbraně mají zastaralou vojenskou sílu, terorismus by se měl stát naší hlavní zbraní."[23] Wiki
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

26.11.2022 09:03 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzl už vyšetřil sabotáž NS, no super.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.11.2022 09:17 Reaguje na Jaroslav Studnička
Dobře. Udělal to někdo jiný. Mění se tak smysl mého příspěvku?
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

26.11.2022 09:40 Reaguje na Pavel Hanzl
Nemění, píšete nesmysly.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.11.2022 10:39 Reaguje na Jaroslav Studnička
Zkuste někdy ten nesmysl definovat. např:
není pravda, že Rusko má flotilu takových lodí.
Není pravda co řekl Sacharovskij.
Nebo: není pravda, že se máme chystat na případ, že se to zahryzne.
Tož pište, mudrujte, ale konkrétně. Ty obecké kdáky jsou naho.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

26.11.2022 12:06 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak že hned v prvním příspěvku tohoto vlákna jsem vás upozorňoval na vaší dojmologii na rozdíl od faktů, které jsou uvedené v článku.
Na to jste reagoval opět obecným blábolem.
Do toho jste dále začal blábolit o viníkovi sabotáže NS, kterou jste vzápětí popřel.

Přečtěte si celé vlákno celé, zjistíte, že to z vaší strany je pouhá snůška blábolů.
A pak tu někoho poučujte...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.11.2022 16:13 Reaguje na Jaroslav Studnička
V prvním příspěvku jsem psal, že špinavci (uhláci) mají strop výše (230 eur) než OZE 180 eur protože platí povolenku.
Co je na tom zase lež? Odstupňování je tam spíš podle velikosti zdroje a OZE jsou všechny v té malé.
Já to považuji za rozumné, což je další lež.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

26.11.2022 17:48 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, psal jsem "tohoto vlákna".
Opět vzhledem k trollení desítek příspěvků nejste schopen rozeznat, o čem je zrovna řeč.

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.11.2022 22:11 Reaguje na Jaroslav Studnička
Tak co je vylhané na systému, kterým jsem vysvětloval tu daň.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.11.2022 13:09 Reaguje na Jarka O.
V USA byla tahle válečná daň taky zavedena za 2.sv. války a taky dělala 90%.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

25.11.2022 13:11 Reaguje na Pavel Hanzl
Analogie s 2. sv. v. může napadnout jen mentálně postiženého jedince ... tedy takového, který doma v Brně v klidu u compu ve fleecové mikině píše o tom, jak jsme ve válce.-)))
Odpovědět
JO

Jarka O.

25.11.2022 13:13 Reaguje na Svatá Prostoto
1+!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.11.2022 17:16 Reaguje na Svatá Prostoto
Pojem "speciální operace na Ukrajině" vám něco říká? A pohled na mapu, jak je to daleko byste taky zvládl? A ceny plynu už od loňského podzimu si najít dokážete? A Putinovy výroky, kterými se veřejně chlubí, taky znáte?
Já vím, zvládáte všechno, jenom si to pospojovat dohromady nejde, že? Natož pochopit význam, to jsme zcela mimo realitu....on může za všechno grýndýl....
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

25.11.2022 17:59 Reaguje na Pavel Hanzl
Redaktor časopisu Rudá vatra Dušan Jasánek
z Černých baronů je proti panu Hanzlovi, eurohujerovi IV. stupně, naprosto marný .

Jen tak dál a dostanete jednodenní lístek
na prohlídku posvátných prostor EK v Bruselu.
A když se budete snažit hodně, nechají vám ukázat originál Green Dealu.
Do konce života pak můžete oblažovat své okolí zážitky z poutě do sídla ekomagorů EU.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.11.2022 21:05 Reaguje na Miroslav Vinkler
Plácalismus vám jde, ale kdo může za tuhle krizi pořád ne a ne pochopit, že?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.11.2022 08:48 Reaguje na Miroslav Vinkler
Každý, kdo nezvrací urážky na vedení EU a neprohlašuje všechny za pitomce, hlupáky a idioty, je Dušan Jasánek, redaktor Rusé vatry. Voni sou hlava, pane vachmajstr...
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

28.11.2022 15:27 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, vy nebetyčný idiote, jak vypadá válka si naši předci zažili na vlastní kůži za Protektorátu.

A od toho, jak si tu momentálně žijeme, se to ale kua lišilo.

Jak je to daleko zvládám. Otázkou je, zda vy zvládáte sledovat jak se situace na Ukrajině vyvíjí. Zjevně ne, když už na zahradě kopete zákopy:-))).

Jo tak, Hanzlovi zvedli zálohy na plyn, ergo jsme ve válce. Tak to potom jo:-))).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.11.2022 09:05 Reaguje na Svatá Prostoto
Samozřejmě oni zažili tu válku naostro, možná ještě horší zvěrstva zažívají dnes Ukrajinci.
Jenže vy nemůžete pochopit, PROČ Putin tu Ukrajinu napadl, i když to normálně sám říká.
A my máme ještě možnost, jak se té kruté válce naostro vyhnout, taky se to všude píše a mainstreamové vlády to zatím naštěstí pořád dělají. Jenže vy jste dub, zablokovaná kobliha a vy byste Putinovi otevřel dveře, aby mohl vraždit a ničit i u nás.
"Nehledej zlý úmysl tam, kde se dá vše vysvětlit obyčejnou blbostí". Lidové rčení.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

30.11.2022 12:35 Reaguje na Pavel Hanzl
Znova a po stopadesáté ... je úplně jedno, proč Putin tu válku začal, co si od toho sliboval a co očekával. Reálné je to, že se Ruská armáda ukázala jako mizerně vycvičená, nic moc vyzbrojená ... kvalitativně ... že úroveň velitelského sboru stojí za vyliž a bojová morálka valné části mužstva taky.

Výsledek je takový, že Rusové jsou tam kde jsou, tedy v prdeli, a jakékoli riziko nehrozí ani velké části Ukrajiny, natož někomu jinému.

Když udrží pozice z před začátku války, tak to pro ně bude kua úspěch.

Tohle nechápe jen blb Hanzl a možná taky Medveděv:-).
I když ten si to spíš jen nechce přiznat, což v jeho případě i chápu:-))).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.12.2022 09:57 Reaguje na Svatá Prostoto
Vy jste prostě zvyklý papouškovat média, jenže vám nějaku uniká, že ta blbá a totálně neschopná armáda krutě devastuje celou Ukrajinu i přes obrovskou Západní pomoc.
A v Rusku jede mohutná štvavá válečná kampaň, kde jsou mužici připravováni na útok na Evropu i na jadernou válku.
při vašem blbství to ovšem nic neznamená, že?
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

1.12.2022 16:52 Reaguje na Pavel Hanzl
Ale ona nedevastuje celou Ukrajinu, vy psychopate. Ano, útoky působí značné škody, o tom žádná. Ale dříve obsazená území se Ukrajině postupně daří získávat zpět a to je pro vývoj války rozhodující. Že někam pošlete pár rachejtlí může samozřejmě způsobit značné materiální škody a lidské tragédie, které vůbec nechci zlehčovat, ale celkový vývoj konfliktu to zásadně neovlivní. A Rusové to samozřejmě ví a jediné o co jim jde, a co se těmi útoky snaží dokázat, je přimět Ukrajinu k jednání a nějak zkusit z toho průseru vybruslit. Že tuhle válku nevyhrají jim je už jasné.

Mužici jsou připravováni na útok na Evropu, jo? A to sem jako půjdou pěšky a s kalachama? Tak to hodně štěstí, to budou mít pšonci druhé vánoce, myslím, že si rádi zchladí žáhu:-).

Vy jste jednak úplně mimo, jednak hrozný posera. Sranda je, jak na Rusy furt nadáváte a děláte z nich debily a přitom z nich máte úplně iracionální strach.

Zkuste jiné prášky.-)

Jo a jaderná válka nebude, to by se Číně nelíbilo.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist