https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/senat-vratil-stavebni-zakon-snemovne-spolky-ochrancu-nepodporil
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Senát škrtl právo občanů vyjadřovat se ke stavbám, novela stavebního zákona míří zpět do sněmovny

8.6.2017 07:55 | PRAHA (ČTK/Ekolist)
Novela vyvolala silný nesouhlas spolků na ochranu životního prostředí, kterým vadí to, že omezuje právo veřejnosti zúčastnit se povolovacích procesů.
Novela vyvolala silný nesouhlas spolků na ochranu životního prostředí, kterým vadí to, že omezuje právo veřejnosti zúčastnit se povolovacích procesů.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Senát včera vrátil Poslanecké sněmovně rozsáhlou vládní novelu stavebního zákona. Senátoři v ní chtějí některé body upravit jinak, týká se to například přezkumu nezákonného jednání v moci úřední nebo pořizování územních plánů. Senátoři neschválili pozměňovací návrhy, které měly zachovat dosavadní míru účasti ekologických spolků na povolovacích řízeních. Sněmovna by měla o předloze rozhodovat na své další schůzi na přelomu června a července.
 

Novela vyvolala silný nesouhlas spolků na ochranu životního prostředí, kterým vadí to, že omezuje právo veřejnosti zúčastnit se povolovacích procesů. Ze stavebního zákona v důsledku poslaneckých pozměňovacích návrhů zmizelo ustanovení dávající šanci účastnit se územního a stavebního řízení osobám, o nichž tak stanoví zvláštní zákon, tedy právě spolkům. V zákoně o ochraně přírody a krajiny jim předloha umožňuje účastnit se řízení jen pouze podle tohoto zákona. Někteří poslanci i senátoři naopak spolky kritizovali za to, že se kvůli nim povolování staveb neúměrně prodlužuje a komplikuje.

Spolky tvrdí, že omezení účasti občanů nezkrátí povolovací procesy ani o jediný den. "Návrhy, které prosadil poslanec Foldyna (ČSSD) a hlasovali pro ně zejména poslanci ANO, TOP09, KSČM a ODS, totiž nezkracují lhůty ani neodstraní současnou praxi, kdy stavební úřady lhůty hrubě porušují a poškozují tím investory i občany," říká Dan Vondrouš ze Zeleného kruhu.

Přečtěte si k tématu novelizace stavebního zákona

Komentář Ilony Jančářové, vedoucí katedry práva životního prostředí a práva pozemkového na Právnické fakultě Masarykovy univerzity Návrh poslance Foldyny zásadně snižuje standard účasti veřejnosti v řízeních o lokálních záměrech Komentář Davida Poláška Přece nám do toho nebudou mluvit.
Komentář Petra Svobody z Katedry správního práva a správní vědy Právnické fakulty UK Proč je třeba zachovat účastenství ekologických spolků ve správních řízeních
Komentář Jana Moravce z ČSOP Čtyři slova, která ovlivní životy tisíců lidí.
Komentář Daniela Vondrouše ze Zeleného kruhu Sněmovna poprvé od listopadu 1989 ruší občanská práva.
Text od autora pozměňovacího návrhu Jaroslava Foldyny Ekologické spolky mají mít účast na povolování výstavby, ale neměly by výstavbu nepodloženě blokovat.
Komentář Pavla Řeháka, tajemníka města Vrchlabí Právě přijatá omezení pro účast spolků v řízeních nemusí být ke škodě věci

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO) před senátory řekla, že na vstupu tzv. dotčené veřejnosti do řízení podle stavebního zákona se nic nemění. U řízení, kde se koná proces posuzování vlivů na životní prostředí (EIA), je účast dotčené veřejnosti zaručena, uvedla. Jak řekla, smyslem spolků má být ochrana přírody a krajiny, a ne snaha zabránit nějaké stavbě v daném území. Šlechtová důrazně odmítla, že by kdokoli z jejího ministerstva ani ona sama označil spolky za problém. Jak řekla, toto obvinění padalo na výborech, kde se senátoři hádali mezi sebou.

Rozsáhlá novela stavebního zákona a čtyř desítek souvisejících zákonů má za cíl zjednodušit a zrychlit povolovací řízení. Umožní mimo jiné sloučit územní řízení, stavební řízení i posuzování vlivu na životní prostředí (EIA). Umožní také na pouhé stavební ohlášení postavit rodinné domy nebo rekreační chaty bez omezení stavební plochy, dosud se smí jen do 150 metrů čtverečních zastavěné plochy. Ohlášení nebude potřeba ani pro skleníky nebo bazény na zastavěném pozemku u rodinného domu nebo chaty.

Návrh na omezení účasti veřejnosti navrhli v dubnu vyškrtnout poslanci. Novela se jim teď vrací zpět na stůl. Podle spolků mají poslanci šanci odvrátit největší omezení občanských práv po roce 1989. Na zákonodárce apelovalo prostřednictvím výzvy www.vrattelidemprava.cz více než 8 000 lidí, 70 občanských spolků a řada osobností veřejného života.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VH

Vladimír Hošek

8.6.2017 12:42
Potížisté mají co chtěli, Ekologický právní servis a podobní, tak dlouho nasírali lidi, až nezbylo nic jiného než jim zatnout tipec. Kdyby jim šlo férově o věc, tak by nic takového nenastalo, ale jejich počínání bylo zákeřné a asi dost často jim šlo hlavně výpalné.
Odpovědět
Martin  Mach Ondřej

Martin Mach Ondřej

8.6.2017 14:58 Reaguje na Vladimír Hošek
Kdybyste věděl o někom ze stavitelů/projektantů etc., kteří byli v situaci: dejte nám výpalné, nebo se nehnete, pak mi prosím pošlete kontakt. Nebo dejte kontakt na nás. Snažíme se někoho takového vypátrat. Nepodařilo se nám to.
Čímž neříkám, že to nemůže být. A chápu, že se k tomu málokdo bude chtít doznat. Zaručujeme anonymitu, samozřejmě.
Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist